Iedere fondsenwervende organisatie wil het zijn, veel fondsenwervers claimen hun fondsenwerving zo te doen, maar slechts enkelen weten het echt goed in de praktijk te brengen: data-driven fondsenwerving. Het is zo’n term die je overal hoort. Maar in de praktijk gaat het niet altijd goed. Wat betekent data-driven fondsenwerving nou eigenlijk?
Meer lezenWe proberen bij elke verandering weer grip te krijgen op de situatie. Maar de waarheid is: niemand weet welke lange termijn effecten de coronacrisis gaat veroorzaken. Toch is dit een goed moment om je fondsenwerving visie en strategie weer eens kritisch tegen het licht te houden. Alleen hoe ziet de toekomst eruit? Welk effect heeft de coronacrisis op fondsenwerving? Wat als straks de regels verder worden versoepeld?
Meer lezenProfessor René Bekers presenteerde gisteren het nieuwe Geven in Nederland onderzoek. Hierin kwamen een heleboel interessante zaken naar voren, maar ik wil er eentje graag uitlichten: sinds 2011 stijgt het aantal donateurs met een vast donateurschap. Waarom is dat zo opmerkelijk? Omdat ik in bijna elke fondsenwerving strategie die ik zie de uitspraak tegenkom dat donateurs niet meer vast willen zitten aan een vast donateurschap.
Meer lezenHet is een vreemde tijd voor iedereen. De grote gemene deler: het is nieuw voor iedereen. We moeten onszelf opnieuw uitvinden op sommige vlakken. Dat kan de broodnodige innovatie in onze sector bevorderen. En daar hebben we allemaal behoefte aan bleek uit deze enquete. Maar voor nu is iedereen op zoek naar concrete antwoorden. Dit zijn de belangrijkste adviezen die ik je kan geven hoe je als fondsenwerver met de coronacrisis om moet gaan.
Meer lezenVorige week besloten WWAV en ik de corona-geef-monitor in het leven te roepen. We proberen zo te achterhalen welke mogelijke impact het coronavirus op fondsenwerving kan hebben. Deze week heeft Kien het eerste onderzoek uitgevoerd en de eerste resultaten zijn bekend. Het beeld is enigszins verontrustend, maar ook logisch te noemen.
Meer lezenTwee weken geleden heeft About Loyalty, een Engels onderzoeksbureau, haar eerste bevindingen gedeeld over de Engelse markt en in het bijzonder in relatie tot donateurs en fondsenwerving aan de hand van hun Covid-19 Sentiment Tracker. En de eerste geluiden waren op z’n minst zorgwekkend te noemen. Ik heb toen Wieb van de Donk gebeld van WWAV en gevraagd of we zoiets ook niet samen in Nederland kunnen opzetten. Zo gezegd, zo gedaan!
Meer lezenDe meeste mensen zitten volgens de richtlijnen binnen. Maar in de ziekenhuizen wordt een heftige strijd geleverd. In Spanje wordt een overdekte ijsbaan inmiddels gebruikt als mortuarium. De helden van deze tijd zijn artsen, verpleegkundigen, vakkenvullers en thuisbezorgers. Iedereen draait overuren. Inclusief thuiswerkende ouders. We doen allemaal mee. We geven elkaar ruimschoots voorrang en zeggen elkaar op gepaste afstand, maar meer dan ooit gemeend, gedag. We beschermen gezamenlijk de samenleving tegen verdere ellende. Het saamhorigheidsgevoel was in tijden niet zo groot.
Meer lezenBijna een jaar geleden verscheen het eerste blog op fondsenwerving.blog. Duizenden fondsenwervers hebben de afgelopen 12 maanden het blog bezocht. Helemaal geweldig! Want daar doe ik het voor. Ik heb in die tijd 37 nieuwe blogs en 69 video’s toegevoegd. Ik weet niet of ik dit publicatietempo kan vasthouden, maar dat gaan we zien. Om het 1-jarig jubileum te vieren, en om alle hardwerkende fondsenwervers in deze barre tijden een hart onder de riem te steken, ga ik trakteren. Wil jij ook iets krijgen? Lees snel verder!
Meer lezenAfgelopen maand heb ik een korte enquete uitgestuurd naar de lezers van fondsenwerving.blog. Die ging over onze brancheorganisaties. Recentelijk maakte Nederland Filantropieland namelijk bekend dat de vereniging komend jaar wordt ondergebracht bij Goede Doelen Nederland. Deze ontwikkeling geeft de fondsenwerving sector de mogelijkheid om eens goed na te denken over de rol van de nieuwe brancheorganisatie. Nu is het moment om gezamenlijk de ideale brancheorganisatie samen te stellen.
Meer lezenFondsenwervers wereldwijd vragen zich af wat ze moeten doen. Trekken we de stekker uit die campagne? Sturen we die ene brief nog wel? Het evenement gaat sowieso niet door, maar wat doen we met de toegezegde sponsorgelden? Allemaal relevante vragen in een onzekere tijd waarin alles ter discussie staat. Met dit blog hoop ik jullie een antwoord te geven.
Meer lezen“Rampen en crises halen het beste uit ons naar boven. Er zijn weinig wetenschappelijke inzichten waar zo veel bewijs voor is, en toch wordt het vaak vergeten. Juist nu, tijdens deze pandemie, is het cruciaal om het te onthouden.” Zo schrijft Rutger Bregman in zijn laatste column op De Correspondent. Wat moeten wij fondsenwervers nu doen? In actie komen!
Meer lezenWat voor gevolgen heeft het coronavirus voor je fondsenwerving? Potentieel heel veel gevolgen. In ieder geval goed om over na te denken. Ik heb even snel een verzameling gemaakt van alle (mogelijke) gevolgen die ik de afgelopen dagen op blogs en social media ben tegengekomen. Dus bij deze een kort lijstje. Jawel, op vrijdag de 13e…
Meer lezenJe ziet het vaak genoeg om je heen gebeuren. Voortdurend worden de verkeerde mensen aangesteld op cruciale fondsenwerving posities. En het zijn altijd cruciale posities! Je komt ze overal en op alle niveaus tegen. Ook in jouw organisatie waarschijnlijk. Zou het niet fijn zijn als al je collega echt de specialist of senior is die ze op LinkedIn beweert te zijn? Zou het niet fijn zijn als je baas de fondsenwerving leider zou zijn op wie je al heel je leven wacht?
Meer lezenIn mijn studententijd hoorde ik voor het eerst over de Gouden Eeuw van de Filantropie. Ik zat toen op de Vrije Universiteit en volgde een aantal colleges bij Professor in de Filantropie Theo Schuyt. Hij vertelde in geuren en kleuren over de opkomst van de verzorgingsstaat, terugtrekkende subsidies en de opkomst van filantropie. De Gouden Eeuw van de Filantropie omschrijft waar we middenin zitten: nu en in de komende jaren vindt de grootste welvaartsoverdracht tussen generaties plaats in de geschiedenis van Nederland.
Meer lezenDit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze achtste aflevering vertelt Marie-Julie Alberda over haar rol als Hoofd Development & Partnerships bij NEMO Science Museum.
Meer lezenWanneer een directeur betrokken is bij fondsenwerving dan komt dat de resultaten ten goede. Immers, alles wat je aandacht geeft, groeit. Andersom gaat de zelfde vlieger op. Als de directeur fondsenwerving eigenlijk als een noodzakelijk kwaad ziet. Zich daar niet verantwoordelijk voor voelt. Nooit een donateur spreekt. Fondsenwerving nooit grondig, kritisch of frequent bespreekt binnen de organisatie. Dan zullen de resultaten achter blijven op het potentieel. Daar moest ik aan denken toen ik Tineke Ceelen, al meer dan 16 jaar directeur van Stichting Vluchteling, in een advertentie voorbij zag komen op Facebook.
Meer lezenBijna 16 jaar geleden gaf Amerikaans fondsenwerving pionier Roger Craver mij het boek Moneyball van Michael Lewis. Dat leek me wel wat, want ik honkbalde sinds mijn jeugd. Het boek gaat over het honkbalteam Oakland Athletics en hun directeur Billy Beane. Roger zei dat het mijn horizon kon verbreden, dat ik anders naar dingen zou kijken en ‘outside the box’ zou denken. Hij had het niet over honkbal, maar over fondsenwerving.
Meer lezenHet face-to-face wervingskanaal heeft voor- en tegenstanders. Als fondsenwerver kan je niet anders dan voorstander zijn. Sinds de introductie van F2F door Greenpeace in 1995 in de straten van Wenen zijn wereldwijd honderden miljoenen mensen via F2F in aanraking gekomen met goede doelen en miljoenen zijn donateur geworden. Menselijke interactie is namelijk de beste manier om onze boodschap over te brengen naar een potentiële donateur. Maar, de F2F resultaten staan in Nederland de laatste jaren onder gigantische druk, dus is het in iedereens belang om F2F de aandacht te geven die het verdient.
Meer lezenDit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze zevende aflevering vertelt Henk Kuiper over zijn rol als Chief Marketing Officer & Relations bij Compassion Nederland.
Meer lezenNederlanders staan bekend om hun eerlijkheid, hun directe manier van communiceren. Vaak worden we zelfs te eerlijk genoemd. Toch zouden we binnen onze goede doelen wel wat eerlijker mogen zijn. Over wat er niet goed gaat. Iets niet goed doen of zelfs fouten maken is niet erg, maar ze benoemen en er van leren is wel essentieel voor ons voortbestaan. Mijn wens voor 2020 is dat iedereen wat eerlijker is tegen elkaar. En wanneer iemand feedback ontvangt dat ze dan ook echt luisteren.
Meer lezen