De Corona-geef-monitor

Twee weken geleden heeft About Loyalty, een Engels onderzoeksbureau, haar eerste bevindingen gedeeld over de Engelse markt en in het bijzonder in relatie tot donateurs en fondsenwerving aan de hand van hun Covid-19 Sentiment Tracker. En de eerste geluiden waren op z’n minst zorgwekkend te noemen. Ik heb toen Wieb van de Donk gebeld van WWAV en gevraagd of we zoiets ook niet samen in Nederland kunnen opzetten. Zo gezegd, zo gedaan!

Eerst even wat achtergrond. Het Engelse onderzoek liet in haar eerste week zien dat maar liefst 30% van de mensen zegt te willen stoppen met doneren of hun donaties te verminderen. Dit heeft specifiek betrekking op de vraag of zij van mening zijn dat de goede doelen die zij steunen, mensen helpen die door het coronavirus zijn getroffen. Er is volgens dit onderzoek een risico dat goede doelen die niet rechtstreeks mensen helpen die door de crisis zijn getroffen, een aanzienlijke daling van inkomsten gaan ervaren.

Wel goed om de nuanceringen meteen te benoemen: ten eerste is er geen benchmark in dit onderzoek van voor de coronacrisis. Er zijn altijd mensen die zeggen in de nabije toekomst op te willen zeggen. De vraag is natuurlijk hoeveel die is gegroeid door deze crisis. Ten tweede: onder de jongste doelgroepen loopt het percentage op tot 50%, en in de oudste doelgroepen tot minder dan 10%. Aangezien de meeste goede doelen gemiddeld een oudere achterban heeft is dit risico ook niet zo groot als het wordt gepresenteerd. Desniettemin, goed om de komende periode de trend in de gaten te houden, zodat daar eventueel op ingespeeld kan worden door goede doelen.

In week twee was de 30% gezakt tot 17%. Duidelijk een stuk minder. Het geeft goed weer dat de samenleving aan grote veranderingen onderhevig is. En bovendien dat het sentiment snel veranderd.

Richard Spencer van About Loyalty geeft nadere uitleg:

We zien de enorme impact die COVID-19 heeft op ons dagelijks leven - persoonlijk en professioneel; emotioneel en praktisch. Dit strekt zich natuurlijk uit over hoe we ons nu en in de toekomst over goede doelen voelen en deze steunen. Het beïnvloedt ook onze verwachtingen over de rol van gemeenschappen, overheid en anderen. Dingen veranderen heel snel. En sommige van deze veranderingen zijn onomkeerbaar.

Ik denk dat de belangrijkste conclusies van onze eerste week ook in Nederland zichtbaar zullen zijn. Ik verwacht een vergelijkbare dynamiek. Oudere donoren blijven bij hun goede doelen. Organisaties met betrekking tot gezondheid en ouderen worden door veel meer donateurs belangrijker gevonden. En jongere donateurs zijn dynamischer in hun steun: het stoppen / verminderen van donaties aan goede doelen waarvan denken dat ze niet direct helpen en wel geven aan goede doelen waarvan ze denken dat ze de getroffenen wel direct helpen.
— Richard Spencer, About Loyalty

De Corona-geef-monitor

Een Covid-19 Sentiment Tracker is een goede manier om het sentiment van (potentiële) donateurs in kaart te brengen. Daarom gaan WWAV en ik de komende periode elke maand het geef-sentiment onder het Nederlands publiek meten in de Corona-geef-monitor. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Kien (*). Eind deze week verwachten we de eerste resultaten hier op fondsenwerving.blog te kunnen publiceren.

Interessant, toch? We proberen zo te achterhalen welke mogelijke impact het coronavirus op fondsenwerving kan hebben. Let op! Dit is geen vervanging voor het meer gedetailleerde onderzoek dat je zelf zou moeten doen. Zoals deze variant van About Loyalty, of wellicht kan Kien je helpen.

Via fondsenwerving.blog houden we je op de hoogte houden van de resultaten. Als je nog niet staat ingeschreven dan kan je je via het formulier abonneren.


(*) Wellicht ten overvloede: WWAV is al jaar en dag (samen met het CBF) verantwoordelijk voor het Nederlandse Donateurspanel. En Kien doet al jaren de Monitor Goede Doelen.


Kijk voor alle corona-gerelateerde blogs en video’s op deze pagina.