Mensen veranderen. Moet jouw verhaal veranderen?

De meeste mensen zitten volgens de richtlijnen binnen. Maar in de ziekenhuizen wordt een heftige strijd geleverd. In Spanje wordt een overdekte ijsbaan inmiddels gebruikt als mortuarium. De helden van deze tijd zijn artsen, verpleegkundigen, vakkenvullers en thuisbezorgers. Iedereen draait overuren. Inclusief thuiswerkende ouders. We doen allemaal mee. We geven elkaar ruimschoots voorrang en zeggen elkaar op gepaste afstand, maar meer dan ooit gemeend, gedag. We beschermen gezamenlijk de samenleving tegen verdere ellende. Het saamhorigheidsgevoel was in tijden niet zo groot.

24 maart 2020, Theo Moudakis

24 maart 2020, Theo Moudakis

Fondsenwervers zijn verhalenvertellers. Dat vergeten we nog wel eens in onze discussies over lifetime value, CRM en segmentaties. Het is aan ons om de juiste emotionele snaar te raken bij de ontvanger. Binnen de particuliere fondsenwerving raak je die snaar beter met een verhaal, dan met feitjes.

Maar het verhaal verandert, want mensen veranderen. En de laatste tijd veranderen mensen wel heel snel.

China

Begin dit jaar was het Nederlandse onderzoeksbureau Glocalities in China. Dit bureau brengt doelgroepen in kaart aan de hand van waarden, levensstijl, psychologie en socio-demografische informatie. Tussen 23 januari en 13 maart hebben meer dan 2000 Chinezen meegedaan aan een online survey. De belangrijkste conclusies: Mensen besteden meer aandacht aan etiquette. Meer mensen denken dat individualistisch gedrag onacceptabel is. Er is een groter verlangen naar orde en structuur. Het vertrouwen in onderwijs en gevestigde instituties is gestegen. En mensen spreken meer hun waardering uit naar anderen voor hun toewijding.

Onderzoeksdirecteur Martijn Lampert interpreteert de resultaten:

Uit het Chinese onderzoek naar lockdown-trends blijkt dat de ontberingen en de tragedie van levens die verloren zijn gegaan tijdens de COVID-19-pandemie een situatie van fundamentele reset veroorzaken voor bevolkingsgroepen over de hele wereld. De Chinese resultaten laten vooruitlopend op andere landen zien dat temidden van het nemen van voorzorgsmaatregelen, onveiligheid, hamsteren en aanpassingsstrijd, de hulp aan anderen en etiquette toeneemt. In tijden van isolement waarderen mensen steeds meer hun medemensen en vooral degenen die in de frontlinie staan ​​in de strijd tegen de crisis. Dit patroon is waarschijnlijk universeel en van toepassing op de meeste getroffen landen.

De huidige pandemie zal wereldwijd leiden tot een toename van collectivistische waarden. Alleen collectieve actie kan het COVID-19-virus indammen. Het onderzoek naar lockdown-trends toont een ruime kans voor filantropen, miljardairs zoals Jack Ma en bedrijven in alle landen, om in te grijpen en overheden, gezondheidswerkers en gemeenschappen te helpen bij het redden van levens, het bestrijden van de crisis en het opnieuw opbouwen van de samenleving. Mensen uit alle lagen van de bevolking hebben de plicht om anderen van dienst te zijn en hun talenten, middelen, vastberadenheid en veranderingskracht te gebruiken om in te grijpen en bij te dragen.
— Martijn Lampert, onderzoeksdirecteur Glocalities

De grote vraag is natuurlijk: wat moeten fondsenwervers hiermee doen? Vandaag de dag kijken we flink anders aan tegen bovengenoemde beroepen en bepaalde onderwerpen dan drie weken geleden. We hebben een andere kijk op ouderen, kwetsbare mensen en eenzaamheid in het algemeen. Wat verandert er nog meer? En verandert de huidige crisis ons tijdelijk of permanent? Belangrijke vragen voor fondsenwervers die de juiste snaar willen raken.


Ik zal de komende periode speciale aandacht blijven besteden aan de gevolgen van het coronavirus voor fondsenwerving. Ook op de hoogte blijven? Als je nog niet staat ingeschreven op fondsenwerving.blog, dan kan je je via onderstaand formulier abonneren.


Zie ook deze blogs over de coronacrisis, of kijk voor alle corona-gerelateerde blogs en video’s op deze pagina.