De 6 belangrijkste adviezen #coronafondsenwerving

Het is een vreemde tijd voor iedereen. De grote gemene deler: het is nieuw voor iedereen. We moeten onszelf opnieuw uitvinden op sommige vlakken. Dat kan de broodnodige innovatie in onze sector bevorderen. En daar hebben we allemaal behoefte aan bleek uit deze enquete. Maar voor nu is iedereen op zoek naar concrete antwoorden. Dit zijn de belangrijkste adviezen die ik je kan geven hoe je als fondsenwerver met de coronacrisis om moet gaan.

Moeten we doorgaan met fondsenwerven tijdens deze coronacrisis?

Jazeker. Donateurs geven nog steeds om jouw goede doel. Zij snappen dat je het moeilijk hebt. En zij snappen ook dat je steun nodig hebt. De gevoelens van solidariteit die nu door onze samenleving waaien is een prima voedingsbodem voor jouw fondsenwerving. Jouw fondsenwerving geeft donateurs de kans om onderdeel te zijn in de strijd tegen corona, direct of indirect.

Op de cover van donateursmagazine Red ribbon (editie 1-2020) zat een extra post-it.

Op de cover van donateursmagazine Red ribbon (editie 1-2020) zat een extra post-it.


Moeten we dan gewoon doorgaan alsof er niks aan de hand is?

Nee, dat uiteraard niet. Iedereen wordt hierdoor geraakt, dus je kan het niet negeren. In al jouw communicatieboodschappen moet je ernaar verwijzen. Het zou raar zijn als je dat niet doet. Ook jouw organisatie wordt hierdoor geraakt en dat moet je benoemen in de communicatie die je uitstuurt. Een kleine toevoeging kan al voldoende zijn om te laten zien dat je er mee bezig bent. Zo koos het Aidsfonds ervoor om het donateursmagazine, dat natuurlijk allang af was toen de crisis begon, gewoon uit te sturen. Maar wel met een kleine extra boodschap op de cover (zie foto).

Het gaat erom dat je jouw communicatie in de context plaatst van wat er nu wereldwijd speelt. En dat moet iedereen doen, ook al lijk je als organisatie geen directe link met de corona-crisis te hebben. Wedden dat de lokale dierenopvang snoeihard wordt geraakt momenteel?

In these dark times, people want to know they are part of a community and that they are not powerless. They also want to be cheered up and reminded of what used to be normal life.
— Mark Phillips, Bluefrog

Nalatenschappen wervingsprogramma’s zou ik even bevriezen op dit moment, maar er zijn ook geluiden uit Engeland dat er momenteel meer interesse is in het onderwerp. Dus wees voorbereid dat er vragen kunnen komen. Weet iedereen dan wat er aan de telefoon gezegd moet worden?

Moeten we nu alles digitaal doen?

Nee, dat hoeft niet. Logischerwijs kunnen al je fysieke contactmomenten nu niet doorgaan, maar naast digitaal kan je ook per post en telefoon nog heel veel contact onderhouden met je donateurs. Sterker nog: als jouw fondsenwerving programma ook maar enigszins logisch in elkaar zit dan heb je voor elke donateur een donor journey uitgedacht (lees: een uitgekiende combinatie van offline en online momenten), waarin per segment bepaalde ervaringen worden aangeboden om specifieke doelstellingen te halen. Veel van de zaken waar sommige fondsenwervers nu over na gaan denken hadden natuurlijk allang op orde moeten zijn!

Geeft de corona-crisis ook kansen?

Ik denk het wel. In ieder geval om intern het belang van fondsenwerving weer eens goed onder de aandacht te brengen. Stel dat 7,2% van jouw achterban vanwege de coronacrisis haar donatie stopt of vermindert? Jullie zijn ongetwijfeld verschillende scenario’s aan het uitwerken momenteel. Fondsenwerving is een essentieel onderdeel van jullie bedrijfsvoering. En mocht dat niet duidelijk zijn, dan is dit het moment om dat duidelijk(er) te maken.

Maar er zijn ook meer praktische kansen: bijvoorbeeld om meer contactgegevens te verzamelen. Mensen zullen begrijpen dat in een veranderde samenleving we ook via andere manieren moeten communiceren. Ga maar eens na. Je hebt van veel mensen hun postadres, maar van hoeveel donateurs heb jij een telefoonnummer of emailadres?

Maar bovenal: donateurs zijn hele aardige mensen, ze willen helpen. Jij kan ze die kans geven door ze iets aan te bieden waar ze aan kunnen bijdragen. Jouw fondsenwerving helpt niet alleen jouw organisatie, maar ook jouw donateurs. Het is nog vroegdag, maar de response cijfers die ik de afgelopen weken her en der heb gehoord zijn zonder uitzondering hoger dan normaal.

Ben je een ziekenhuis of verzorgingshuis? Of werk je aan thema’s die vandaag de dag de boventoon voeren? Een emergency appeal is niet meer dan logisch. Maar ook voor veel andere organisaties is het niet raar om een dergelijke vraag nu uit te sturen. Denk aan al die organisaties die internationale hulp geven. Wat gaat het coronavirus aanrichten in landen waar medische zorgsystemen al niet best zijn?

Als de geldvraag maar met heel veel respect wordt gesteld, want nogmaals: iedereen wordt hierdoor geraakt, dus ook jouw achterban. Maar dat betekent niet dat niemand kan of wil helpen.

Waar moeten we bang voor zijn?

Tot nu toe heb ik geen geluiden gehoord over extra opzeggingen, maar als de crisis langer duurt zullen meer mensen harder in hun portemonnee worden geraakt en kan dat grote gevolgen hebben. Money makes the world go round. Dus als de geldkraan op grote schaal wordt dichtgedraaid kan dat verstrekkende gevolgen hebben die we nog lang gaan merken. De gevolgen kunnen we nog niet overzien.

Tot slot, wat raad je verder aan?

Veel van onderstaande zaken moet je als fondsenwerver sowieso doen, maar nu misschien nog wel meer dan ooit.

  • Veel van de vertrouwde fondsenwerving best practice werkt nog steeds. Gooi niet alles overboord.

  • Investeer in je fondsenwerving. Bezuinigen is zinloos en doet pijn op de lange termijn. Investeren kan jou op de lange termijn de middelen geven die je zo hard nodig hebt.

  • Wat is de impact van de coronacrisis op jouw organisatie? Zowel binnen jouw organisatie, als aan de kant van de programmabesteding. Dit is een verhaal dat de komende tijd constant in beweging is. Pas het aan.

  • Als jouw verhaal goed is, dan willen mensen geven. Want ze willen onderdeel zijn van de oplossing. Jouw fondsenwervers moeten dat faciliteren.

  • Laat de relevantie zien van jouw organisatie.

  • Elke donateur is ook maar een mens. Communiceer van mens tot mens. Jouw donateurs zijn jouw familie. Laat ze zien dat je om ze geeft.

  • Vraag met respect. Bedank uitbundig.

Heb jij ook een vraag? Laat het me weten.


Kijk voor alle corona-gerelateerde blogs en video’s op deze pagina.