"Rampen en crises halen het beste uit ons naar boven"

Rampen en crises halen het beste uit ons naar boven. Er zijn weinig wetenschappelijke inzichten waar zo veel bewijs voor is, en toch wordt het vaak vergeten. Juist nu, tijdens deze pandemie, is het cruciaal om het te onthouden.” Zo schrijft Rutger Bregman in zijn laatste column op De Correspondent. Wat moeten wij fondsenwervers nu doen? In actie komen!

Een enorm gevoel van solidariteit komt ook tijdens de huidige coronacrisis steeds meer bovendrijven. Kijk hier maar eens: gewoon mensen die mensen willen helpen. Er zijn inmiddels zoveel mensen die willen helpen, dat de website nu hard op zoek is naar mensen die geholpen moeten worden.

De doorgewinterde fondsenwervers weten natuurlijk allang dat noodsituaties een sterke voedingsbodem is voor succesvolle fondsenwerving. Het empatisch vermogen van mensen zorgt voor de openbaring van bijzondere emoties. Die zorgen ervoor dat mensen willen helpen. De vraag die jij stelt als fondsenwerver om te helpen in de betreffende noodsituatie sluit dan ook bijzonder goed aan. Zo worden zelfs mensen in beweging gebracht die normaal nooit of nauwelijks aan goede doelen geven. Deze doelgroep wordt ook wel de flash-philanthropists genoemd. De massale bijdrage van de nationale media is hierin ook essentieel, omdat het daardoor hoog op iedereens persoonlijke agenda wordt geplaatst en de urgentie en relevantie stijgt.

Eerder heb ik al 13 (mogelijke) gevolgen van het coronavirus op fondsenwerving verzameld. Maar wellicht is het interessanter om deze situatie eens op de lange termijn te bekijken. Hoe gaat het coronavirus onze samenleving veranderen? Is er straks meer solidariteit en verbondenheid onder de Nederlandse burgers? Een blijvend verhoogd empatisch vermogen? Ik hoop het uiteraard van harte, en er zullen vast wel goede dingen uit voortkomen. Maar ik vermoed dat de nationale verbondenheid snel wegzakt en iedereen toch weer snel overgaat tot de orde van de dag. En dus is er denk ik juist nu een grote rol weggelegd voor al die prachtige goede doelen!

Denk aan het Nationaal Ouderenfonds, Oranje Fonds, Humanitas, Leger des Heils, maar uiteraard ook alle ziekenhuizen en talloze andere organisaties die zich inzetten voor thema’s die nu relevant en urgent zijn, en nu de volledige aandacht van de media krijgen. Hoe kunnen die hier straks sterker uit komen? De thema’s die vandaag de dag centraal staan moeten normaal gesproken vechten voor aandacht. Laat daarom juist nu zien wat je doet. Juist nu. Trek alle registers open. Dat is niet opportunistisch. Dat is volkomen terecht. Een authentiekere vorm van communicatie kan je niet verzinnen.

Ik geloof heel sterk in de maatschappelijk rol die goede doelen spelen, maar het komt ons niet aanwaaien. Daar moeten we keihard voor werken. En dan moet je noodsituaties met beide handen aangrijpen om jouw missie onder de aandacht te brengen en de broodnodige steun te vragen.

--------------

Dit blog is eerder verschenen bij De Toekomst van Fondsenwerving.

Kijk voor alle corona-gerelateerde blogs en video’s op deze pagina.