Vrijdag de 13e: het coronavirus en fondsenwerving

Wat voor gevolgen heeft het coronavirus voor je fondsenwerving? Potentieel heel veel gevolgen. In ieder geval goed om over na te denken. Ik heb even snel een verzameling gemaakt van alle (mogelijke) gevolgen die ik de afgelopen dagen op blogs en social media ben tegengekomen. Dus bij deze een kort lijstje. Jawel, op vrijdag de 13e…

  1. De meeste goede doelen hebben hun mensen gevraagd thuis te gaan werken. Hoe modern we ook allemaal zijn, heeft dit grote gevolgen voor de interne communicatie en samenwerking. Sommige processen, werkgroepen, etc. zullen worden uitgesteld of vertraagd.

  2. Evenementen worden afgelast. Donateursbijeenkomsten, sponsorevents en alles wat maar mensen bij elkaar brengt is een mogelijk risico. Ook congressen en andere professionele bijeenkomsten moeten hun deuren sluiten.

  3. Zit je als organisatie in de gezondheidshoek dan is het ook een kans om te laten zien hoe jij bijdraagt aan deze crisis.

  4. Donaties van bedrijven kunnen serieus dalen door de economische klap die daar wordt geïncasseerd. Ook fondsen die hun beleggingen zien dalen kunnen dat doorvertalen naar hun beleid.

  5. Oudere donateurs zullen meer geïsoleerd zijn en dus (nog) eenzamer. Zou je die donateurs niet eens opbellen?

  6. Duurzame trends gaan een stuk harder nu we allemaal virtueel gaan vergaderen en minder reizen naar het buitenland. Misschien een goede aanleiding om je beleid te herzien?

  7. Als de economie een klap krijgt ligt een recessie op de loer, wat zich kan doorvertalen naar particuliere giften.

  8. Wellicht kan een zorgprofessional je volgende appeal ondertekenen? Respect voor die doelgroep stijgt met de dag.

  9. Wees eerlijk in al je communicatie naar alle betrokkenen (werknemers, donateurs, vrijwilligers, etc.) over hoe het coronavirus je organisatie treft.

  10. Face-to-face operaties zijn een mogelijk risico voor zowel de wervers als de consumenten die zij spreken. En dat is ook vaak een oudere doelgroep. Met alle voorzorgsmaatregelen die elders worden genomen is het vrij logisch om dergelijke projecten ook tijdelijk stil te leggen.

  11. De cultuursector (musea, theaters, etc.) wordt uiteraard hard geraakt door het sluiten van hun gebouwen. Geen bezoekers, betekent ook geen inkomsten. Als iedereen straks weer vrij rond mag lopen dan hunkert iedereen naar een stukje cultuur!

  12. Er zijn een boel goede doelen die beleggen. Die beleggingen kunnen wel eens een stuk minder waard zijn nu.

  13. De vertrouwde fondsenwerving methodes werken nog steeds. Leg niet opeens je hele fondsenwerving programma stil. Dat slaat helemaal nergens op en doet alleen maar meer pijn op de langere termijn.

Sterkte allemaal en blijf gezond!


Kijk voor alle corona-gerelateerde blogs en video’s op deze pagina.