De beste fondsenwervers van Nederland zijn…

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de beste fondsenwervers van Nederland zijn…. Save the Children, HealthNet TPO en Defence for Children! Ik heb de jaarlijkse CBF cijfers voor jullie op een rijtje gezet. Het geeft een goed plaatje van de grootste stijgers (en dalers) in de Nederlandse fondsenwerving markt over de afgelopen 10 jaar.

Meer lezen
Barbara Hellendoorn-Mineur: allemaal verantwoordelijk voor de achterban

Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze zesde aflevering vertelt Barbara Hellendoorn - Mineur over haar rol als Manager Marketing & Communicatie bij Natuurmonumenten.

Meer lezen
Een blauwdruk voor de beste fondsenwerving cultuur

Iedereen die met mij heeft gewerkt weet dat ik een groot fan ben van het werk van Adrian Sargeant, met name zijn werk over donateursloyaliteit. Gister zag ik een verzoek van hem om mee te doen aan een onderzoek. Het onderzoek gaat over de mate waarin een filantropische cultuur in organisaties is ingebed EN of het uitmaakt. De verwachting is uiteraard dat de juiste fondsenwerving cultuur een positieve impact heeft op het fondsenwerving resultaat. Die vraag gaat professor Sargeant voor ons beantwoorden. Als je het onderzoek goed leest dan zie je al heel snel een blauwdruk voor een geweldige fondsenwerving cultuur. Zie hier 20 punten die je op weg kunnen helpen…

Meer lezen
Sinterklaas zoekt donors

Sinterklaas komt vandaag aan in Apeldoorn. En je leest het goed: Sint is op zoek naar donors. Geen donateurs, maar donors. Bloeddonors namelijk. Ik wil graag de vorige week gelanceerde campagne van Sanquin bij je onder de aandacht brengen: Sinthierbenik.nl. Een bijzondere campagne vanwege de combinatie van verschillende elementen. De member-get-member constructie, personalisatie en de focus op conversie.

Meer lezen
Geen kosten, maar investeringen

Je hoort het heel vaak: het is goedkoper om een donateur te behouden dan een nieuwe te werven. Klopt natuurlijk, maar het is eigenlijk een verkeerde benadering. Het is namelijk veel waardevoller om een donateur te behouden dan een nieuwe te werven. Ons doel is niet om de kosten laag te houden. Ons doel is om zo hoog mogelijke netto inkomsten te realiseren. Als je dit uitgangspunt op je fondsenwerving toepast dan zullen je resultaten flink verbeteren.

Meer lezen
50 symptomen van fondsenwerving ellende

Mensen met wie ik heb gewerkt weten dat ik er niet voor schuw om de vinger op de zere plek te leggen. Dat doet soms een beetje pijn, maar is wel zo eerlijk. Bovendien is het stap één om er uiteindelijk beter van te worden. Dus vandaag een lijstje met 50 symptomen van regelrechte fondsenwerving ellende! Hoe meer van de volgende symptomen je herkent, hoe erger je waarschijnlijk in de problemen zit…

Meer lezen
Mijn fondsenwerving visie op een bierviltje

Sinds ik 5 jaar geleden als Interim Manager & Senior Adviseur aan de slag ben gegaan denk ik constant na over hoe ik mijn ervaring in particuliere fondsenwerving het beste met mijn opdrachtgevers kan delen. Een van de onderwerpen die ik telkens aan een grondig onderzoek onderwerp is mijn eigen visie op succesvolle particuliere fondsenwerving. Ik stel mezelf dan niet alleen de vraag of ik de dingen juist doe, maar vooral of ik de juiste dingen doe. Dus bij deze de laatste versie van mijn visie. Op een bierviltje!

Meer lezen
Goede doelen verliezen steun trouwe donateurs

Zo kopte De Volkskrant in de jaarlijkse update (en verdieping) over de goede doelen sector. Een harde conclusie die bij veel organisaties niet valt te ontkennen. Echter, ik vind het interessant en verontrustend om te zien dat zowel de reden als de oplossing vaak wordt gezocht bij jongere generaties. Er zijn tal van goede doelen die jongeren een centrale plek in hun wervingstrategie geven. In mijn ervaring zijn ze nooit echt succesvol.

Meer lezen
Elk telefoontje draagt bij aan loyaliteit

Wij hebben als fondsenwerver slechts enkele media tot onze beschikking om persoonlijk met onze donateurs te communiceren: per post, telefoon, email of in persoon. Telefoon is bij uitstek een medium dat op grote schaal ingezet kan worden, maar wel heel persoonlijk kan zijn. In de loop der tijd zijn heel veel mensen de telefoon als communicatiekanaal zeer irritant gaan vinden. Dat ligt met name aan hoe er is gebeld en hoe campagnes worden aangestuurd en beoordeeld.

Meer lezen
Einde van het jaar in zicht! Jaarplannen op komst!

Het normale leven is weer begonnen. Vakantie voorbij. Einde van het jaar in zicht. En dus breekt voor de meeste organisaties het jaarplan-seizoen aan. Hoe pakken jullie dat aan? Hopelijk van visie, naar strategie, naar plannen. En idealiter is het een “inclusief, bottom-up, participatief proces”, want dan snapt iedereen tenminste waarom we doen wat we doen. Als fondsenwerver kan je niet zonder goede plannen, omdat het je blauwdruk voor succes is. Hieronder enkele redenen waarom ik denk dat je jaarlijks minstens 10% van je tijd moet besteden aan plannen voor het komende jaar.

Meer lezen
5 huis-tuin-en-keuken lessen voor de zomer

In de loop der jaren verzamelt een mens ontzettend veel spullen. Te veel meestal. En weggooien is zonde. Maar je gebruikt het ook niet. Dus staat het daar een beetje te verstoffen. Dus laatst dacht ik: weg ermee. De halve inboedel werd verzameld en hebben we netjes op de stoep gezet. En zoonlief met een bordje ernaast gezet: GRATIS. En zoals dat gaat in Amsterdam West, zelfs op een hele rustige zondag, zag je al snel mensen aan komen lopen. (Alsof ze het ruiken.) Alle pronkstukken waren snel weg uiteraard. En uiteindelijk heeft meer dan 80% van onze verzamelde berg huis-tuin-en-keuken spullen een nieuwe eigenaar gevonden. Lang leve de buren! Welke wijze lessen voor fondsenwervers liggen hier verborgen?

Meer lezen
"Het enige dat er toe doet is de donateurservaring."

Ik raad altijd aan om donateur te zijn van je eigen organisatie. Van tijd tot tijd je eigen donateurscommunicatie onder ogen krijgen is een geweldige ervaring. Vooral omdat je er niet op bent berekend, je zelf net iets anders van plan bent, je zit te eten, net een dutje wil gaan doen, net in je kluskleren klaar staat om te schilderen, net even nergens zin in hebt. En dan ontvang je jouw eigen brief. Of dat telefoontje. En zoals je begrijpt, komt dat niet altijd gelegen. Verrassing! Niet elke donateur springt op van de bank zodra jouw mailing op de mat valt.

Meer lezen
Wereld zoekt verbeteraars. Hoofd Fondsenwerving gezocht!

Net als elke fondsenwerving functie hebben we er te weinig van. Er is een aldoor groeiende behoefte aan meer fondsenwerving leiders. Zowel binnen de traditionele fondsenwervende organisaties, als in andere sectoren waar particuliere fondsenwerving steeds meer aandacht krijgt. Denk aan de cultuursector, de medische wereld of de politiek. Fondsenwerving succes kan vanuit verschillende hoeken komen. Uiteraard moet je het bestuur of RvT meekrijgen, maar het startpunt om het een en ander in gang te zetten ligt veelal bij het Hoofd Fondsenwerving. Dat is nog meer het geval wanneer de ervaring bij bestuur en RvT met fondsenwerving minimaal of zelfs afwezig is. En dat komt regelmatig voor.

Meer lezen
10 kenmerken van het beste Hoofd Fondsenwerving

Het Hoofd Fondsenwerving is wat mij betreft het belangrijkste ingrediënt voor succes in fondsenwerving. Als je weet hoe complex fondsenwerving management is, dan weet je ook hoeveel invloed het Hoofd Fondsenwerving heeft. Hij of zij heeft de controle over informatie, neemt alledaagse beslissingen, geeft prioriteit aan activiteiten, inspireert het team en bepaalt de richting. Tenminste, dat is wat ze zouden moeten doen. Dus wat mag je verwachten van het ideale Hoofd Fondsenwerving? Hier zijn 10 essentiële kenmerken waaraan je het beste Hoofd Fondsenwerving kan herkennen.

Meer lezen