Geef face-to-face de aandacht die het verdient

Het face-to-face wervingskanaal heeft voor- en tegenstanders. Als fondsenwerver kan je niet anders dan voorstander zijn. Sinds de introductie van F2F door Greenpeace in 1995 in de straten van Wenen zijn wereldwijd honderden miljoenen mensen via F2F in aanraking gekomen met goede doelen en miljoenen zijn donateur geworden. Menselijke interactie is namelijk de beste manier om onze boodschap over te brengen naar een potentiële donateur. Maar, de F2F resultaten staan in Nederland de laatste jaren onder gigantische druk, dus is het in iedereens belang om F2F de aandacht te geven die het verdient.

Want een ding is duidelijk: F2F krijgt over het algemeen veel te weinig aandacht. Elk jaar worden in Nederland honderduizenden nieuwe (structurele) donateurs geworven via F2F. Daar wordt veel geld aan uitgegeven, maar veel te weinig tijd. Niet in verhouding tenminste. In veel gevallen is er één fondsenwerver verantwoordelijk voor het managen van dit belangrijke wervingsprogramma. Dat is voor de grootste programma’s al te weinig naar mijn mening. Maar in veel gevallen heeft de fondsenwerver er ook nog andere taken bij. Alle telemarketing activiteiten bijvoorbeeld, of een loyalty programma. Dit verzin ik niet, deze fondsenwervers bestaan echt. Dat kan natuurlijk niet.

Door tijd te reserveren creëer je de randvoorwaarden om al je analyses te doen, alle voor- en nadelen af te wegen van bepaalde keuzes en goed voorbereid aan tafel te komen wanneer bijvoorbeeld de jaarlijkse onderhandelingen weer beginnen. Er mag geen vraag onbeantwoord blijven. Je wil alles weten. En we moeten ons realiseren dat als we niks doen dat het op een gegeven moment einde oefening is. We moeten dus blijven doorontwikkelen om de negatieve trend te keren. Je moet de tijd hebben om jezelf en de leveranciers met wie je werkt de juiste vragen te stellen. Of met iemand te praten die jou de juiste vragen kan stellen. Want zo belangrijk is F2F.

De directeur moet de business case snappen, de ontwikkelingen volgen en zich hard maken voor de duurzaamheid van het kanaal. Het Hoofd Fondsenwerving moet actief meedenken over de keuzes die er liggen en gesprekspartner zijn op alle niveaus, zowel intern als extern. En de fondsenwerver moet gefaciliteerd worden om een zo optimaal resultaat te behalen.

Waarom vertel ik dit? Omdat je hier vandaag nog verandering in kan aanbrengen.

Investeer meer in kennis en kunde. Neem nog een F2F fondsenwerver aan, organiseer een F2F bijeenkomst voor het MT en voor het hele kantoor, huur iemand in om jouw programma te reviewen, breng alle mogelijke retentie inzichten in kaart, ga vaker in gesprek met je collega F2F fondsenwervers en trek samen op in de uitdagingen die iedereen raakt in de sector, reken de lifetime value eens uit van de donateurs die je in de afgelopen 5 jaar hebt geworven en ervaar de negatieve trend, kom in actie als de politiek zich voor de zoveelste keer tegen dit prachtige kanaal keert, loop regelmatig mee met de wervers, ga vaak bij de vestigingen langs om de wervers te trainen en bij jouw organisatie te betrekken, luister de telefoongesprekken zorgvuldig na, probeer nieuwe vormen van F2F, et cetera, et cetera.

Behandel F2F als het belangrijkste wervingskanaal dat het is. Dit zal zich in de toekomst uitbetalen.


Tot slot, ga je mee naar het F2F Congress?


 
 

In het najaar van 2020 is er een nieuw congres: het Face2face Congress in Wenen, de stad waar het ooit begon. Een prachtige gelegenheid om even uit te zoomen en je intensief onder te dompelen.

Ik ga naar Wenen. Ga jij ook? (Voor alle Nederlandse fondsenwervers die naar Wenen gaan ga ik nog iets leuks organiseren!)

  • Wanneer? Van dinsdag 17 t/m donderdag 19 november 2020.

  • Waar? Wenen, Oosterijk: Hotel Novotel Wien Hauptbahnhof.

  • Hoeveel? Earlybird: 1050 euro tot 31 maart (beperkt beschikbaar). Regulier: 1190 euro. De lunches en één diner zijn inbegrepen. Vervoer naar en verblijf in Wenen zijn niet inbegrepen.

  • Programma? Op de website staat het volgende: “Together with leading face to face fundraising experts we will explore crucial issues and share best practice in topics like ethical standards and self-regulation, innovation and technology, donor journey, recruitment and team motivation, business models and many more.

  • Tickets en meer info: www.f2f-fundraising.com