Henk Kuiper: omzet is zuurstof om ambitie te bereiken

< Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze zevende aflevering vertelt Henk Kuiper over zijn rol als Chief Marketing Officer & Relations bij Compassion Nederland. >

Naam: Henk Kuiper

Leeftijd: 42

Functie: CMO & Relations

Organisatie: Compassion Nederland

Werkzaam in non-profit sinds: 2012

Hobby’s: Racefietsen, Zwemmen, Geschiedenis, Lezen

Favoriete muziek: Coldplay, Lauren Daigle, Switchfoot, Stef Bos

Wat niemand over mij weet: Dat ik thuis graag buiten op houten klompen loop

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?

“Ik ben geboren en getogen in een christelijk milieu en daar vind je veel goede doelen. Dus ik kwam al vroeg in aanraking met Woord en Daad, ZOA, Dorcas, etc. Iets weggeven van wat jezelf ontvangen hebt, is mij al vroeg geleerd. Ik weet dat ik als kind altijd al graag meedeed aan activiteiten die voor mensen waren die het minder hadden dan ik.”

Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?

“Mijn loopbaan startte bij Coca-Cola in 2001. Ik heb daar ruim tien jaar met veel plezier gewerkt in verschillende sales- en marketingjobs. Ik kreeg steeds meer het verlangen om deze leerschool in te gaan zetten voor een doel dat dichterbij mij lag als persoon. Na een zoektocht heb ik eind 2011 ontslag genomen en ben ik begonnen bij Compassion.”

Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?

“Ik kan niet tegen onrecht in de breedste zin van het woord. Mensen die in nood zitten, kinderen die niet gehoord worden, uitbuiting, winst maken ten kosten van anderen… daar wil ik graag iets aan doen. Ik ben ook christen en wil graag Jezus volgen die oproept om je naaste te dienen en lief te hebben als jezelf.”

Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?

“In juli 2019 hebben wij ons MT officieel opgeheven en ons organogram letterlijk omgedraaid. Dus van een top-downorganisatie naar een bottom-up situatie. Wij zijn ervan overtuigd dat het klassieke model van hiërarchisch managen niet toekomstbestendig is. We willen degenen die het dichtst bij onze sponsors en relaties bevinden veel meer betrekken in besluitvorming, hen meer mandaat en verantwoordelijkheid geven. Wij noemen dit samensturen. Aan deze keus is een traject van twee jaar voorafgegaan en we zitten nu in het eerste jaar van de verandering. Dat brengt ons in de situatie dat we veel opnieuw moeten ontdekken en dat maakt ons vanzelf innovatief.

Met elkaar strategie ontwikkelen die gericht is op de lange termijn en daarin keuzes durven te maken is ook een uitdaging.

De schaarste op de arbeidsmarkt, het vinden van nieuwe collega’s binnen marketing is moeilijk. Zeker ook op het vlak van IT zijn ze spaarzaam.”

Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?

“Goede doelen moeten stoppen met overtuigen en ‘vragen om geld’. Laat zien wie je bent, waarom je doet wat je doet en welke waarden je belangrijk vindt. Daar gaan mensen op aanhaken en creëer je een meerwaarde. Je wordt een platform waar mensen hun persoonlijke overtuiging en missie in vertegenwoordigd zien. Dat betekent ook dat wij elkaar als goede doelen niet als concurrent zien maar als aanvulling. Ieder doel heeft impact op zijn specifieke stuk en zou moeten samenwerken waar kan.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?

“Met elkaar het werk en daarmee het imago hoog houden. Doen wat we zeggen, integriteit, betrouwbaarheid, effectiviteit, transparantie… al dit soort zaken hebben heel veel impact in onze branche. Als we hier niet zuinig op zijn kan dat een enorme impact hebben op ons allemaal. En terecht, mensen mogen kritisch op ons zijn en we hebben ons te verantwoorden.  

Laten we vooral ook het doel voor ogen houden waarvoor we werken, want omzet is niet onze drijfveer. Omzet is zuurstof om deze ambitie en doelen te bereiken.”

Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?

“Daar kan ik denk ik kort over zijn: Relevance & Value. Wordt of wees relevant op specifieke momenten met juiste content. Hoe vaak heb je zelf iets ontvangen waarvan je dacht: ja en nu? Of dat je het niet eens opent, omdat je denkt dat het niet voor jou is. Het is belangrijk om van segmentatie naar personalisatie te komen. Als Compassion besteden we daarom veel tijd en energie aan het bouwen van journey’s met relevante touchpoints, zowel voor als na conversie.”

Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?

“Compassion is een puur particulier gedragen organisatie. We ontvangen geen subsidie of overheidsgeld.  Binnen christelijk Nederland hebben wij nog genoeg ruimte om de missie te laten groeien. Onze geholpen en ongeholpen naamsbekendheid is laag, terwijl wij zien dat als mensen ons kennen zij bereid zijn om vaker en meer te geven zowel in bijdragen als betrokkenheid. Daarnaast zien we een stijgende lijn in onze zakelijke partnerrelaties.”

Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?

“Om eerlijk te zijn is dat nooit echt een drijfveer van mij geweest en in onze nieuwe structuur bestaat die titel intern niet meer. Extern voer ik hem nog wel, omdat het anders heel ingewikkeld wordt in de communicatie. Maar de functie die ik nu heb, geeft maximale ruimte aan mijn innerlijke drive en het marketing vak.  In deze rol mag ik het accent leggen op inspireren, verbinden en faciliteren van de crossteams en tegelijk ook inhoudelijk bezig zijn met de overall marketingstrategie. Lijnen uitzetten, strategie bepalen, beïnvloeden en samenwerken met en voor een team om doelen te bereiken is waar ik de meeste waarde toevoeg voor de organisatie.”

Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?

“Dat het een prachtig vak is waar een hele mooie combi in zit van vakinhoudelijkheid en betekenis. Daarnaast dat marketing en sales vakgebieden zijn waarin je jezelf vlieguren moet gunnen. De formule dat je ergens 10.000 uur in moet steken om echt goed te worden, gaat hier ook op. Learn quick, fail fast. Wees niet te streng voor jezelf en laat je niet ontmoedigen, zie het altijd als leren. Besteed in alles de meeste tijd aan het begrijpen van het probleem, dan is de oplossing vaak zo gevonden. Keep calm and make the world a little bit better than you found it!