Marie-Julie Alberda: verbinding tussen ‘goed doen’ en ‘zaken doen’

< Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze achtste aflevering vertelt Marie-Julie Alberda over haar rol als Hoofd Development & Partnerships bij NEMO Science Museum. >

Naam: Marie-Julie Alberda

Leeftijd: 42

Functie: Hoofd Development & Partnerships

Organisatie: NEMO Science Museum

Werkzaam in non-profit sinds: 2012

Hobby’s: Quality time met vrienden en gezin

Favoriete muziek: Chef’Special e.v.a.

Wat niemand over mij weet: Als ik later groot ben wil ik kind worden

Wat is jouw eerste herinnering aan goede doelen?

“Ik ben opgegroeid in Noord-Brabant en op de basisschool ging ik de deuren langs voor de sponsorloop voor Pater Piet Pubben. Ook verkocht ik met mijn vader - voor de oprichting van een muziekkiosk op het dorpsplein - kalenders en klapstoelen met gegraveerde naamplaatjes aan lokale ondernemers.”

Hoe is jouw carrière verlopen in een notendop?

“Na mijn studie Bedrijfskunde in Rotterdam heb ik 10 jaar bij multinationals gewerkt. Eerst als jr. accountmanager en marketeer bij PepsiCo en daarna 5 jaar in Philadelphia en San Francisco. Het werken met goede doelenpartners leidde oa tot mijn overstap naar Oxfam Novib als corporate accountmanager en ik ben nu hoofd partnerschappen bij NEMO.”

Waarom ben jij zo’n wereldverbeteraar?

“Ik geloof in de verbinding tussen de wereld van ‘goed doen’ en ‘zaken doen’. Bedrijven, social enterprises, stichtingen, fondsen en overheid kunnen op hun eigen manier positief bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen en de Sustainable Development Goals. De puzzel leggen van raakvlakken, belangen en verschillende doelstellingen vind ik interessant en verrijkt.”

Wat zijn de 3 grootste uitdagingen als Hoofd Fondsenwerving?

“Richt je fondsenwervingsstrategie op de lange termijn en laat je niet afleiden door de “kans van de dag”. Nee zeggen is een keuze, ook voor nee-zeggen tegen “intern” bezig zijn. Daarnaast is het cruciaal om te begrijpen wat de strategische richting is van de organisatie en hoe partners, naast geld, kunnen bijdragen aan je missie. Dit is niet altijd eenvoudig. Tot slot is door de rijkheid, breedte en diepte die schuilgaat achter goede doelen belangrijk hoe je iets verkoopt en verpakt. Daarbij schuurt het soms met de inhoudelijk betrokkenen die zich niet altijd kunnen vinden in de “eenvoudige” versie van het verhaal.”

Wat is jouw visie op de toekomst van het vak fondsenwerving?

“Innovatie zit in proposities waarin een inspirerende versnelling van het bereiken van de missie, nieuwe engagement technieken én de behoeftes van de (nieuwe) supporter perfect samenvallen. Dus supporters en partners inspireren op inhoudelijke doelstellingen en hen in staat stellen bij te dragen op een manier die bij hen past. Transparantie, een persoonlijke benadering en betrokkenheid, wendbaarheid en impact staan voorop.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in onze sector?

“Steeds meer non-profits die inkomsten uit subsidie en de markt zien teruglopen kloppen aan bij dezelfde deuren. Kleine, maar fijne clubs worden vaak meer gewaardeerd dan de gevestigde partijen/ngo’s. Klassieke goede doelen en musea vinden zichzelf opnieuw uit, vooral diegene met een lange historie hervinden zich in een nieuwe aanpak en moderne interpretatie van een oude missie en mengen zich nadrukkelijker in het politieke debat en besluitvorming. Ik volg deze ontwikkeling met interesse.”

Wat is de belangrijkste les die jij zelf hebt geleerd als donateur?

“Hoe maak je de relatie zo persoonlijk mogelijk zonder dat je de plank misslaat? Mensen voelen zich betrokken om uiteenlopende redenen. Dan kom je op persoonlijk terrein en daar komt grote verantwoordelijkheid bij kijken. Ik werd laatst goedbedoeld bedankt voor mijn steun de laatste 5 jaar, terwijl ik al sinds mijn 18e lid ben. Ik begrijp dat verhuizingen een uitdaging zijn voor CRM, maar het voelde toch een beetje alsof een vriend het liet afweten.”

Waar zie jij momenteel de grootste kans op stijging van inkomsten voor jouw organisatie?

“We bouwen aan een partnernetwerk met alle soorten en maten ondernemers en bedrijven uit de regio. Door technologische veranderingen gedreven is dit de tijd van continue ontwikkeling, zowel werk als privé. Als een bedrijf zich wil voorbereiden op de toekomst is het niet alleen nodig om in technologie te investeren, maar ook in de leercultuur. Er zijn weinig mensen die al een lifelong development mindset hebben en bewustwording is daarvan is de eerste stap. NEMO kan die boodschap versterken.”

Waarom wil jij eigenlijk zo graag Hoofd Fondsenwerving zijn?

“Ik ben een verbinder, nieuwsgierig en het inspireert me om vanuit het perspectief van de ander naar de wereld te leren kijken. Ik leg makkelijk verbanden en ben een echte netwerker. Ik krijg energie van het bouwen en versterken van mijn team en werk graag samen. Deze rol geeft mij de mogelijkheid om namens een mooi en sterk merk deuren te openen, zichtbaar te zijn en fondsen te werven waarmee prachtige initiatieven gerealiseerd kunnen worden.”

Wat zou je aan de jongere generatie fondsenwervers meegeven?

“Blijf nieuwsgierig, onderzoek en heb geduld. Verdiep je in hoe jouw organisatie werkt. Lees jaarverslagen, strategieplannen en zorg ervoor dat je goed snapt hoe de cijfers in elkaar zitten. Verdiep je in jouw doelgroep. Vertel en oefen je verhaal, ook op feestjes bij vrienden en familie. Kruip dicht aan tegen het management team en de directie: ga mee met afspraken en stap uit je comfort-zone. En vooral ook genieten van successen. Soms is de aanloop zo lang geweest dat je bijna vergeet even stil te staan bij wat je bereikt hebt.“