Communiceren tijdens de coronacrisis? Jazeker!

Fondsenwervers wereldwijd vragen zich af wat ze moeten doen. Trekken we de stekker uit die campagne? Sturen we die ene brief nog wel? Het evenement gaat sowieso niet door, maar wat doen we met de toegezegde sponsorgelden? Allemaal relevante vragen in een onzekere tijd waarin alles ter discussie staat. Met dit blog hoop ik jullie een antwoord te geven.

Ik luisterde zojuist naar de podcast van Mark Phillips. In gesprek met fondsenwerving veteraan Giles Pegram bespreekt hij de coronacrisis in relatie tot fondsenwerving.

Mark doet met zijn bureau Bluefrog veel onderzoek en daaruit komen grotendeels twee bevindingen. Ten eerste dat mensen onderdeel willen zijn van een gemeenschap. Ze willen actief deelnemen om het probleem op te lossen. En ten tweede dat mensen zich momenteel grote zorgen maken over de meest kwetsbaren in de samenleving: ouderen, zieken, armen, etc. Hij concludeert dat wij, de goede doelen, het instrument zijn om deze twee bij elkaar te brengen. Er is een probleem en mensen willen helpen, een soort van 1 +1 = 2.

Giles verwoordde het als volgt: stop met “activiteiten” en start met inspireren! Geef mensen de mogelijkheid om te helpen. Het nieuws wordt gedomineerd door alle vrijheden die we momenteel verliezen. Maar we kunnen er iets aan doen. Leg als organisatie uit wat je doet en hoe de coronacrisis een impact heeft op jouw organisatie en de doelen die je nastreeft. Elke organisatie wordt hierdoor geraakt, dus je hebt alle reden om contact te zoeken met je donateurs. En zelfs om donateurs te vragen “if you can afford it, please consider to make an additional extra gift”. Als mensen donaties reeds hebben toegezegd dan is er een kleine kans dat zij die donatie terugtrekken vanwege de coronacrisis.

The interviews from yesterday evening seemed different from those that were undertaken at the beginning of the week. But donors were firm about what they valued. They want their community to come together, they value mutual support and they are concerned about the vulnerable. This will drive giving. In unsettling times, giving offers people a way of taking back control. It is empowering. We must never forget that. […] We recognise that fundraising must be undertaken with the utmost respect and consideration, but this is not the time to stop inspiring donors or stop asking.
— Mark Phillips, Bluefrog

Ik schreef van de week al dat een groot gevoel van solidariteit is komen bovendrijven bij veel Nederlanders. In barre tijden willen we anderen helpen. Premier Rutte verwoordde het als volgt in zijn speech van afgelopen maandag: “Het doet goed te merken dat we voor elkaar klaarstaan als de nood aan de man is. Blijf dat doen.”

Zoek contact met je donateurs. Leg uit wat er gebeurt vanuit jullie perspectief. Neem ze mee in de afwegingen die jullie maken en wat voor effect deze crisis heeft op het werk dat je doet. Sommige organisaties hebben direct te maken met gevolgen van de coronacrisis, anderen indirect en weer anderen ogenschijnlijk niets. Maar iedereen wordt geraakt en iedereen moet in actie komen.

Ik hoor nu veel de vraag voorbij komen of we wel moeten communiceren met donateurs. Jazeker. Als de communicatie maar aansluit bij de belevingswereld van jouw donateurs. Zij zijn betrokken bij de missie van jouw goede doel. En ze worden allemaal getroffen door het coronavirus. En ze willen dus best helpen. Neem deze beslissing niet voor hun. Zie ook het berichtje dat ik gisteren op de COVID 19 Charity Preparedness Group op Facebook tegenkwam.

Mark benoemde het ook in zijn podcast. De afgelopen weken heeft iedereen tientallen emails gekregen van bedrijven waar we ooit iets online hebben gekocht. Allemaal proberen ze netjes uit te leggen hoe zij handelen in deze crisis en wat voor effect het heeft op hun dienstverlening. Waarom zou dat anders zijn voor goede doelen? Ik heb tot nu toe slechts 1 email gekregen van een goed doel.

Dus, start met communiceren, start met inspireren.

———————

Kijk voor alle corona-gerelateerde blogs en video’s op deze pagina.