Wat vindt jouw directeur van fondsenwerving?

Wanneer een directeur betrokken is bij fondsenwerving dan komt dat de resultaten ten goede. Immers, alles wat je aandacht geeft, groeit. Andersom gaat de zelfde vlieger op. Als de directeur fondsenwerving eigenlijk als een noodzakelijk kwaad ziet. Zich daar niet verantwoordelijk voor voelt. Nooit een donateur spreekt. Fondsenwerving nooit grondig, kritisch of frequent bespreekt binnen de organisatie. Dan zullen de resultaten achter blijven op het potentieel.

Daar moest ik aan denken toen ik Tineke Ceelen, al meer dan 16 jaar directeur van Stichting Vluchteling, in een advertentie voorbij zag komen op Facebook. Tineke staat erom bekend dat ze de projecten in het veld veelvuldig bezoekt. Met eigen ogen ziet ze het leed van de vluchtelingen die hulp nodig hebben en wat Stichting Vluchteling doet om vluchtelingen te helpen. Teruggekeerd in Nederland vertelt ze vervolgens haar verhaal aan iedereen die het horen wil: zie hier of hier. Daarmee vergaart ze de steun van het Nederlands publiek en legt ze de fundering voor het fondsenwerving programma van Stichting Vluchteling.

Onderstaande video vind ik een mooi voorbeeld van een geweldig betrokken directeur die zich vol passie inzet voor de missie. En daar hoort fondsenwerving dus ook bij. Fondsenwerving is namelijk onderdeel van de missie. Missie-gedreven fondsenwerving is de beste fondsenwerving. Authentieker kan niet. Daar reageren (potentiële) donateurs op.

 
 

Ik weet bijna zeker dat Tineke toen ze 16 jaar geleden begon als directeur ook niet de grootste aanhanger was van fondsenwerving. Als je haar nu ziet kan je niet anders concluderen dat directeuren die betrokkenheid voor fondsenwerving kunnen aanleren. En dat zal de resultaten ten goede komen.

“Hoe dan?” hoor ik jullie denken.

Betrokkenheid bij en verantwoordelijkheid voor fondsenwerving vanuit de directeur gaat niet altijd vanzelf. Daar moet je (soms heel) hard voor werken. De directeur is ook verantwoordelijk voor het fondsenwerving resultaat. (Om volledig te zijn: het hele MT is verantwoordelijk voor fondsenwerving). Maar dat moet de directeur zelf begrijpen. Het begint allemaal met kennis en inzicht.

Kennis; geef directeuren een kans om de eeuwige dilemma’s en thema’s binnen fondsenwerving te snappen. Van transactioneel tot relationeel. Van push tot pull. En van korte termijn snel geld tot lange termijn structurele relaties. En maak de kwalitatieve discussies kwantitatief inzichtelijk! Ze moeten de investeringsdynamiek achter fondsenwerving snappen.

Inzicht; neem je directeur mee in de uitdagingen die we in fondsenwerving tegenkomen. Laat hem/haar zien hoe targets en resultaten tot stand komen. Leg uit wat de beperkingen en grillen van de markt zijn. Van acquisitiekanalen tot aan de arbeidsmarkt. Het moet duidelijk zijn dat het geen trucje is wat fondsenwervers doen. Het is een heel moeilijk vak.

Zo neem je jouw directeur mee op reis en maak je hem/haar enthousiast over jullie gezamenlijke reis en bestemming.

Wat vindt jouw directeur van fondsenwerving?