Nieuwjaarswens 2020: meer eerlijke feedback

Nederlanders staan bekend om hun eerlijkheid, hun directe manier van communiceren. Toch zouden we binnen onze goede doelen wel wat eerlijker mogen zijn. Over wat er niet goed gaat. Iets niet goed doen of zelfs fouten maken is niet erg, maar ze benoemen en er van leren is wel essentieel voor ons voortbestaan. Mijn wens voor 2020 is dat iedereen wat eerlijker is tegen elkaar. En wanneer iemand feedback ontvangt dat ze dan ook echt luisteren.

Zeg waar het op staat. Dat is niet altijd leuk, maar wel goed!

Ik ben sterk van mening dat je iets duidelijk moet benoemen om het te veranderen. En ik zie genoeg dingen voorbij komen die ik heel graag verander. Niet om mezelf op de borst te kloppen, maar omdat de doelen die we nastreven het meer dan verdienen! Helaas moet het een beetje schuren wil de boodschap goed overkomen. En ik begrijp dat dat niet altijd leuk is om te lezen of horen. We kunnen het wel altijd over de groene (positieve) cijfers hebben, maar wanneer wordt er intern nou eens een goede discussie gevoerd over die meerjarentrend van rode (negatieve) cijfers. Of al die andere symptomen van fondsenwerving ellende?

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik het soms ook eng vind om die eerlijke feedback te geven. Want wat zullen anderen daarvan vinden? Naar mate ik ouder wordt maakt dat me gelukkig steeds minder uit. Het doel is om de wereld beter te maken, de klimaatcrisis te lijf te gaan, armoede te bestrijden, kinderen gelukkig en gezond op te laten groeien, de overlevingskansen van mensen met kanker aanzienlijk te vergroten en nog veel meer dan die prachtige doelen. Voel je je aangevallen door eerlijke en oprechte feedback? Pech gehad. Dan moet je je werk beter doen. Het maatschappelijk belang van onze non-profit sector is te groot om niet voor het beste resultaat te gaan.

Hou jezelf met enige regelmaat een spiegel voor en realiseer dat er altijd blinde vlekken zijn. Niemand weet alles! Wees blij wanneer iemand je iets vertelt wat je nog niet weet. Voel je alsjeblieft niet aangevallen, maar wees blij dat iemand de moeite neemt om jouw fondsenwerving resultaat te verbeteren. Uiteindelijk wordt jouw goede doel er namelijk beter van.

Gelukkig nieuwjaar!