Het is tijd om uit te zoomen
We proberen bij elke verandering weer grip te krijgen op de situatie. Maar de waarheid is: niemand weet welke lange termijn effecten de coronacrisis gaat veroorzaken. Toch is dit een goed moment om je fondsenwerving visie en strategie weer eens kritisch tegen het licht te houden. Alleen hoe ziet de toekomst eruit? Welk effect heeft de coronacrisis op fondsenwerving? Wat als straks de regels verder worden versoepeld?
Het volgende zou kunnen gebeuren:
Fondsenwerving staat overal hoger op de agenda. De realiteit van minder inkomsten, nu en verder in de toekomst, heeft directies en besturen doen rillen van angst. Geld ophalen bij het Nederlandse publiek is niet meer zo vanzelfsprekend. Er moet blijkbaar hard voor worden gewerkt. En er worden nieuwe plannen gemaakt met oprechte interesse vanuit de bestuurskamers, omdat inmiddels als een paal boven water staat dat fondsenwerving stiekem net zo belangrijk is als de projecten die het moet financieren.
Geen enkel goed doel wil in de nieuwe 1,5-meter-samenleving fysieke bijeenkomsten organiseren waar ze het risico lopen de corona-brandhaard weer aan te wakkeren. Donateursbijeenkomsten zijn er niet. Een groot gedeelte van de sportieve fondsenwerving evenementen gaan met een flinke aanpassing wel door, maar ervaren wel een substantiƫle lagere deelname. Een-op-een donateursbezoeken durft vrijwel niemand nog aan. De noodzaak en wens om nieuwe vormen van acquisitie te ontwikkelen is groter dan ooit. Face-to-face wordt door sommigen direct weer ingezet, uiteraard met de benodigde aanpassingen. Anderen kijken eerst de kat uit de boom. De grote vraag is namelijk hoe het publiek gaat reageren op deur-aan-deur activiteiten. De digitale (r)evolutie wordt overal versneld. Nog niet met de gewenste resultaten omtrent volume, maar iedereen is volop aan het testen. De telefoon maakt overuren als communicatiekanaal met bestaande en mogelijk nieuwe donateurs.
Goede doelen worden creatiever in concept, techniek en content. Innovatie gaat sneller en resultaten zijn positiever dan pre-corona. Dat heeft ook deels te maken met het betere geef-sentiment. Een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking is even ge-reset. Die denkt inmiddels anders na over bepaalde zaken waar goede doelen zich al langer sterk voor maken. En staan dus meer open om meer of anders te geven dan eerst.
Is er veel veranderd? Ja, natuurlijk! Is fondsenwerving nu compleet anders? Nee, niet echt. We moeten nog altijd mensen inspireren en de mogelijkheid geven om mee te bouwen aan een droom.
Fondsenwervers zijn harder nodig dan ooit. Elk goed doel heeft juist nu de juiste visie en strategie nodig om resultaat te boeken. Mijn visie? De meest succesvolle fondsenwerving is donateur-gericht, authentiek en onderscheidend in haar communicatie. Data-gedreven als basis. Gestuurd door sterk leiderschap. En uitgevoerd door ervaren fondsenwervers.
Het is druk. Er is weinig tijd. Maar het is altijd druk. En er is altijd weinig tijd. Maar de keuze is simpel: neem nu de tijd nemen om over de toekomst na te denken. De trein kan niet altijd maar voort denderen. Het hele fondsenwervingprogramma doorlichten en je afvragen waar je mee bezig bent en waarom, geeft je ontelbaar veel inzichten. En die betalen zich dubbel en dwars uit.
Kom even uit je Zoom vergadering. Het is tijd om uit te zoomen en na te denken over de toekomst.