18 handige data quotes voor fondsenwervers

Voor velen van jullie markeert een nieuw jaar het begin van een nieuwe jaarlijkse planningscyclus. Hopelijk met een donateur-gerichte en data-gedreven strategie als basis van je fondsenwervingprogramma. En gebaseerd op een stevig plannings- en projectieproces. Je wilt toch weten waar al die investeringen naartoe gaan? Ik heb 18 geweldige ‘data quotes’ voor je verzameld. Handig in elke discussie over data-gedreven fondsenwerving.

Meer lezen
David Heyer: Overheid, investeer in lokale goede doelen!

Fondsenwervers halen geld op. De Programma-afdeling geeft het uit. Iedereen streeft ernaar om meer impact te maken in de projecten waarvoor we geld ophalen. David Heyer, Hoofd Fondsenwerving & Programma’s bij HospitaalBroeders, is verantwoordelijk voor beide kanten van het verhaal. Hij heeft een boek geschreven met een vernieuwende gedachte om de impact van ontwikkelingssamenwerking een flinke boost te geven.

Meer lezen
Annemieke Riegen: Verdere aanscherping van onze donor journey’s

In de laatste groeianalyse werd Save the Children Nederland uitgeroepen tot beste fondsenwerver van Nederland, omdat ze het hardst zijn gegroeid. De cijfers zeggen echter niks over HOE ze dat hebben gedaan. In een serie interviews gaan we daar proberen achter te komen. Als vierde aan het woord Annemieke Riegen, Teamleader Donor Retention, Development & Service.

Meer lezen
De benchmark der benchmarks!

Een van die hele fijne kenmerken van de fondsenwervende non-profit sector is dat er altijd veel kennis wordt gedeeld. En als data-gedreven fondsenwervers willen wij alles van elkaar weten. Daar komt de Indigo benchmark om de hoek kijken. Een fondsenwerving benchmark is een vergelijkend onderzoek waarbij de fondsenwervende resultaten van goede doelen op identieke wijze worden onderzocht en met elkaar worden vergeleken. Oftewel, een schatkist aan informatie!

Meer lezen
Tekort aan major donor fondsenwervers? Dit doe je eraan

Een rondje langs de vacatures begin dit jaar leerde mij dat er 32 fondsenwervers werden gezocht bij grotere en kleinere goede doelen in Nederland. Waar begin deze eeuw soms wel honderd mensen solliciteerden als fondsenwerver bij een goed doel, is het tegenovergestelde nu de realiteit. Fondsenwervers zijn bijna niet meer te vinden, en als ze al gevonden worden, laten ze meestal een gat achter bij het goede doel dat ze verlaten. Vooral bij major donor fondsenwervers is er een stoelendans ontstaan, waarbij de goede doelen om de kleine groep major donor fondsenwervers heen dansen. Volgens mij zijn er echter genoeg stoelen, als we het maar net even anders bekijken.

Meer lezen
De Compassion Experience: Afrika in Apeldoorn

Ik noem het wel vaker, een van de belangrijkste aspecten van fondsenwerving is de donateurservaring. Ervaringen zorgen er namelijk voor dat donateurs (hopelijk) een positieve mening vormen over jouw goede doel. Ze bouwen tevredenheid, betrokkenheid en vertrouwen. En sommige ervaringen springen eruit. Zo ook de Compassion Experience, waar een stukje Afrika is nagebouwd in Apeldoorn. Briljant!

Meer lezen
Stap niet in de ‘wij weten het beter-valkuil’

Fondsenwervers hebben de natuurlijke neiging om hun doelgroep, donateurs en supporters, uit te leggen hoe belangrijk het werk van het betreffende fonds is. Wij gaan ervan uit dat we dat beter beseffen dan de donateur. Het is inmiddels jaren geleden dat ik door een major donor met mijn neus op de feiten werd gedrukt. Een les die ik niet snel zal vergeten.

Meer lezen
De 'sweet spot' van fondsenwerving

Een goede fondsenwerver kan niet zonder toekomstvisie. Wat zijn de trends om ons heen? Wat moeten wij doen om ons voor te bereiden op fondsenwerving succes in de toekomst? Welke trends laten we links liggen? Niet zo eenvoudig allemaal. We moeten immers onze beperkte tijd en middelen verdelen. Ik vind het zelf moeilijk voor te stellen dat bijvoorbeeld AI en bitcoins in de nabije toekomst het fondsenwerving landschap zullen overspoelen. Mijn verwachtingen liggen over het algemeen dichter bij huis.

Meer lezen
Waarom je donateurs je magazine niet kunnen lezen

‘Wacht’, zegt mijn moeder. Ze vist haar leesbril uit haar tas en tuurt naar haar telefoon. ‘Ik moet geloof ik een nieuwe bril.' Ik denk aan een discussie met de vormgever, laatst. In het donateursmagazine had hij witte tekst op een gele achtergrond gezet. De bijschriften maakte hij 8-punts cursief. En hij zette een testimonial over een drukke foto. ‘Prima te lezen', vond hij. 'En in het merkhandboek staat dat het mag.’ Is dat een goed oordeel van de 23-jarige vormgever met scherpe ogen? Of vraag je liever advies aan iemand die dichter bij je doelgroep staat?

Meer lezen
Waar komt fondsenwerving groei vandaan?

Vaak kom ik fondsenwerving programma’s tegen die niet groeien. Als de waarom niet-vraag moet worden beantwoord dan komen allerlei antwoorden bovendrijven. De achterban is te oud. De systemen kunnen het niet aan. De proposities zijn niet sterk genoeg. De campagnes moet nog verder worden geoptimaliseerd. Het succesvolle concept van vroeger werkt niet meer. Het merk sluit niet aan op de gewenste doelgroep. De mailings vallen tegen door de slechte economische vooruitzichten. De conversie zakt weg door het Facebook algoritme. Et cetera. Geen van die antwoorden is doorslaggevend.

Meer lezen
Data-gedreven fondsenwerving. Hoe dan?

Het streven van data-gedreven werken is om een organisatie te creëren waarbij iedereen, op basis van de beschikbare data, rationele beslissingen neemt. In plaats van beslissingen op basis van het welbekende onderbuikgevoel of een van de talloze meningen. Organisaties worden geleid door data. Data is de kern van fondsenwerving. Mooie stellingen hoor, maar hoe begin je hier nu mee? En hoe krijg ik mijn collega’s mee?

Meer lezen
Mijn wens voor 2023: praten als Brugman!

Beste fondsenwervers, ik wens jullie het beste voor 2023! En dat gaat gepaard met een wens voor het nieuwe jaar. Dat jullie maar mogen praten als Brugman! Dat je iedereen mag overtuigen die overtuigd moet worden om te komen tot het beste fondsenwerving resultaat! Een bestuur, een directeur, een manager, een collega. Als je beslagen ten ijs komt en met passie en vuur kan vertellen, dan ga je dit jaar grote stappen voorwaarts zetten.

Meer lezen
De beste blogs van 2022

Het jaar zit er bijna op. Dit jaar zijn er 44 blogs verschenen op fondsenwerving.blog! Wekelijks heb ik geprobeerd om de fondsenwervende non-profit sector een flinke portie inzichten en inspiratie mee te geven. En er zitten weer een heleboel hele goede inzichten en wake-up-calls tussen, al zeg ik het zelf. Het beste advies dat ik kan geven is om ze eigenlijk allemaal te lezen. In iets meer dan twee uur ben je helemaal bij. Welke is jouw favoriet?

Meer lezen
Geoormerkte fondsenwerving: een gemiste kans!

Wanneer je een fondsenwerver vraagt wat beter werkt dan hoor je al snel dat de propositie zo concreet mogelijk moet zijn. Hoe concreter hoe beter. Want dan weten donateurs precies waar ze aan geven. Toch heeft de meeste fondsenwerving die we doen een ongeoormerkt karakter. Want de vrijheid van ongeoormerkt geld is voor elke organisatie fantastisch. Maar als het zo goed werkt, zouden we niet meer met geoormerkte fondsenwerving moeten doen? Ik heb een prachtig voorbeeld voor je van Greenpeace Duitsland.

Meer lezen
Een gedichtje van Sinterklaas

Beste fondsenwervers, het is alweer enige tijd geleden dat Sinterklaas fondsenwervingland heeft bezocht. Tijd voor een tekstueel bezoekje, Sint heeft op zijn laptop wat in elkaar geblogd. Het jaar is voorbij gevlogen, alle programma’s hebben weer bijgedragen aan het totaal. Miljoenen mailings, telefoontjes en emails, en natuurlijk het briljante F2F kanaal.

Meer lezen
De beste fondsenwervende content...

Het belang van goede content wordt overal benoemd. Tegelijkertijd is er intern ook altijd veel discussie over. Een tijdje geleden stelde ik aan het Fondsenwerving.blog Expert Panel de volgende vraag: Wat is de beste content die we kunnen gebruiken in fondsenwerving? De antwoorden waren zeer duidelijk: de beste fondsenwervende content roept emotie op.

Meer lezen
Wie doet nog ‘old school’ direct marketing?

Toen ik in 2001 begon bij Dokters van de Wereld deden we prospect mailings om nieuwe donateurs te werven. Iets wat veel organisaties nu ongetwijfeld zouden bestempelen als old school direct marketing. Zeer leerzaam om het vak van fondsenwerver onder de knie krijgen. De schrijftechnieken die je kan inzetten om mensen te doen bewegen een gift te doen…

Meer lezen
Robert Valentijn: Een funnel van Touch, Tell & Sell

In de laatste groeianalyse werd Save the Children Nederland uitgeroepen tot beste fondsenwerver van Nederland, omdat ze het hardst zijn gegroeid. De cijfers zeggen echter niks over HOE ze dat hebben gedaan. In een serie interviews gaan we daar proberen achter te komen. Als derde aan het woord Robert Valentijn, Teamleader Supporter Acquisition.

Meer lezen
Drie sleutels voor succes met filantropie-adviseurs

Ik weet het nog vanuit mijn eigen ervaring als fondsenwerver bij een goed doel. Je zit middenin een stuk en uit het niets word je gebeld door een filantropie adviseur. Je inkomsten lopen wat achter en nu ineens dient zich mogelijk een mooie fondsenwervende kans aan. Terwijl ik naar de adviseur luister, zoek ik meteen naar haakjes met onze programma’s. Hoe kan ik de wensen van deze potentiële gever koppelen aan ons werk? De adviseur vraagt mij of ik in een week een voorstel kan opleveren. Hoewel ik genoeg andere dingen te doen heb, laat ik deze kans niet schieten. Tandje erbij dus, ik zorg dat het voorstel op tijd afgerond is.

Meer lezen
Van leads naar supporters: betekenisvolle relaties

De zakelijkheid die we in de non-profit moeten nastreven gaat soms een stapje te ver. We doen enorm veel moeite doen om mensen aan onze organisaties te binden. We hebben het over relationele fondsenwerving en donateur-gericht. Maar toch hebben we het ook steevast over “lead generatie en conversie”. Is het niet eens tijd om de lead te herdefiniëren?

Meer lezen