Wie doet nog ‘old school’ direct marketing?
Toen ik in 2001 begon bij Dokters van de Wereld deden we prospect mailings om nieuwe donateurs te werven. Iets wat veel organisaties nu ongetwijfeld zouden bestempelen als old school direct marketing. Zeer leerzaam om het vak van fondsenwerver onder de knie krijgen. De schrijftechnieken die je kan inzetten om mensen te doen bewegen een gift te doen…
De reacties die ik ontving op mijn blog over offline of online donateursmagazines maakten mij wederom duidelijk dat offline post nog altijd springlevend is in fondsenwervingland. Waar ik zie dat acquisitiemailings sectorbreed minder worden ingezet dan jaren geleden, zijn de direct mail programma’s voor bestaande donateurs nog overal volop aanwezig.
Onderstaand voorbeeld kwam ik laatst tegen. Het is een prachtig voorbeeld van een (commerciële) direct response brief waar allerlei technieken worden uitgelicht. Klik op de foto’s voor een grotere versie.
Bron: Winning Direct Response Advertising by Joan Throckmorton
Veel schrijftechnieken kunnen natuurlijk ook in andere media naar voren komen waar je respons wil genereren. Denk aan online campagnes, emails, brochures, inserts, social media posts, etc. Wie schrijft bij jullie deze teksten? Zijn ze op de hoogte van dergelijke respons verhogende technieken?
Laatst op het IFC sprak ik een zeer ervaren copywriter en die bevestigde mijn onderbuikgevoel: de direct marketing expertise dreigt op de achtergrond te raken in onze sector. Er is minder aandacht voor conversietechnieken die het verschil kunnen betekenen tussen een geweldig en gemiddeld resultaat in onze acties en campagnes. De steeds verdergaande specialisatie in ons vakgebied is geweldig, maar dat heeft ook soms tot gevolg dat mensen opeens verantwoordelijk zijn voor content en teksten die daar niet voor zijn opgeleid. En wat zij produceren is vanuit conversie/respons perspectief niet altijd optimaal. Kan geen kwaad om dat eens tegen het licht te houden binnen jouw organisatie.