En de beste fondsenwervers zijn...

Het is weer de tijd van het jaar voor lijstjes. En daar draag ik graag aan bij met een heerlijk marktoverzicht van de grootste stijgers (en dalers) van fondsenwervend Nederland. Afgezien dat je een heleboel organisaties kan feliciteren met hun geweldige resultaten, kan je ook concluderen dat het eerste coronajaar 2020 er voor sommige organisaties behoorlijk heeft ingehakt. Pak je lineaal erbij, want ik heb een heleboel cijfertjes voor je verzameld!

Van het CBF heb ik afgelopen week een data-set ontvangen over de periode 2011-2020. Ik heb alle organisaties die in 2020 meer dan 500.000 euro hebben opgehaald (exclusief inkomsten uit nalatenschappen) in deze analyse meegenomen. Dat waren er 235. Ik heb groeipercentages per jaar berekend, en een aantal langere termijn groeipercentages. Vervolgens heb ik ze in zes verschillende waardesegmenten verdeeld om een enigszins logische vergelijking te doen van de groeipercentages op het niveau van individuele organisaties. Bij eerdere analyses (2009-2018) had ik slechts drie segmenten. Een verdere uitsplitsing leek me recht doen aan de goede resultaten van meerdere organisaties.

 
 

Binnen de segmenten heb ik vervolgens de organisaties punten gegeven voor hun groeipercentages. Dat heb ik gedaan bij de jaarlijkse groeipercentages van de laatste twee jaar (18/19 en 19/20). En ook bij twee langere termijn groeipercentages (16/20 en 17/20). Die scores heb ik vervolgens bij elkaar opgeteld waarbij ik de langer termijn indicatoren zwaarder heb laten wegen. Tot slot heb ik de segmenten gesorteerd op wat volgens deze methode de beste fondsenwervers oplevert.

Idealiter zou ik nog wat verder teruggaan, maar in 2016 zijn de richtlijnen voor de verslaglegging (RJ 650) gewijzigd, waardoor er wijziging is van het datamodel van 2015 op 2016. Baten uit eigen fondsenwerving = Baten van particulieren + Bedrijven + Andere organisaties zonder winststreven. Dit is bij benadering, want soms gaat dit mank. Neem als voorbeeld ICCO, waar bijdragen die voorheen als acties derden werden geboekt, na 2016 als baten van bedrijven en organisaties zonder winststreven worden geboekt. Er is helaas geen sluitende oplossing voor dit probleem. Je ziet soms een grote trendbreuk van 2015 op 2016 (maar ook soms van 2016 op 2017). De kans is groot dat dit komt vanwege de nieuwe verantwoordingswijze.

Let op: de cijfers zeggen niks over HOE deze organisaties dit hebben gedaan. Voor de een zal het gaan om het opschalen van een succesformule, voor de ander een klapper met een hele grote donatie, en voor weer een ander een investering die zich na jaren begint uit te betalen of exceptionele inkomsten vanwege een humanitaire ramp… Sommige organisaties zijn ingedut en hebben te kampen met slecht leiderschap. Of corona heeft de resultaten in 2020 danig in de war gegooid. Je kan de redenen voor groei of daling in ieder geval niet afleiden uit deze analyse. En je moet dan ook heel voorzichtig zijn met conclusies trekken.

Laten we nu eerst maar eens kijken naar het resultaat… Zoals altijd zijn er bij de grotere organisaties minder fluctuaties dan bij de kleinere organisaties, maar nuanceringen daar gelaten, sommige organisaties groeien echt een stuk harder dan anderen.

En de beste fondsenwervers zijn…

  • Segment 15M+: Save the Children, Stichting Vluchteling, Wilde Ganzen, Alzheimer Nederland en Compassion.

  • Segment 7,5M - 15M: Dierenlot, Voedselbanken Nederland, Nationaal Fonds Kinderhulp, Christenen voor Israel, Prins Bernard Cultuurfonds.

  • Segment 5M - 7,5M: KNCV Tuberculosefonds, Hendrick de Keyser, HandicapNL, Kinderfonds MAMAS, Mercy Ships Holland

  • Segment 2,5M - 5M: Steun Emma Kinderziekenhuis, Trees for all, Kansfonds, Prins Claus Fonds, IMC Weekendschool

  • Segment 1M - 2,5M: ARK Natuurontwikkeling, 100WEEKS, Movement on the Ground, Rewilding Europe, Armoedefonds.

  • Segment 0,5M - 1M: Wemos, Villa Pinedo, Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis, Hartekind, Limburg Landschap.

Maar er zijn nog meer geweldige organisaties te vinden in het overzicht: Artsen zonder Grenzen, Hersenstichting, Het Vergeten Kind, Milieudefensie, MAF Nederland, Zending over Grenzen, Wycliffe Bijbelvertalers, Vogelbescherming Nederland, Mensenkinderen, KNGF Geleidehonden, IZM, Wakker Dier en Proefdiervrij laten allemaal hele goede groeicijfers zien.

Gefeliciteerd allemaal!

Maar… 2020 was ook het eerste coronajaar. In de groeicijfers (19/20) zien we een hele duidelijke splitsing tussen de grotere (5M+) en de kleinere organisaties. Zoals gezegd laten de kleinere organisaties wel vaker grotere fluctuaties zien, maar in de afgelopen periode was 2020 voor de twee kleinste segmenten veruit het slechtste jaar. Maar ook bij de grotere organisaties zie je soms bijzondere uitschieters naar beneden. Het normaal gesproken sterk groeiende KWF is de meest in het oog springende met een daling van 19% wat vermoedelijk grotendeels komt door het wegvallen van heel veel fondsenwervende evenementen. Zie hieronder het overzicht per segment.

 
 

Twee concrete adviezen: Ga eens een kopje koffie drinken met de fondsenwervers van bovengenoemde organisaties. Over het algemeen organiseren zij zich beter en komen tot betere fondsenwerving resultaten. Probeer concreet te identificeren wat zij beter doen. Ten tweede: gebruik dergelijke overzichten om je eigen performance te benchmarken tegen de rest van de markt, zodat je intern het startschot kan geven voor substantiële verandering. Onvoldoende fondsenwerving resultaten moeten leiden tot interne verandering. Succes!

Download het overzicht en bekijk het zelf eens rustig. Genoeg inzichten te vinden. Vragen? Ik hoor ze graag. En wil je eens sparren over structureel teleurstellende resultaten? Ook dat doe ik graag. Het kan namelijk altijd beter en in veel gevallen heel veel beter!