De Compassion Experience: Afrika in Apeldoorn

Ik noem het wel vaker, een van de belangrijkste aspecten van fondsenwerving is de donateurservaring. Ervaringen zorgen er namelijk voor dat donateurs (hopelijk) een positieve mening vormen over jouw goede doel. Ze bouwen tevredenheid, betrokkenheid en vertrouwen. En sommige ervaringen springen eruit. Zo ook de Compassion Experience, waar een stukje Afrika is nagebouwd in Apeldoorn. Briljant!

Toen ik recent bij Compassion op kantoor kwam kreeg ik een rondleiding. Samen met Henk Kuiper, Chief Marketing Officer & Relations, liep ik richting een aangrenzend gebouw. De deur ging open en al mijn zintuigen werden geprikkeld. Tot mijn grote verbazing stond ik plots midden in een Afrikaanse markt, met provisorische hutjes en woningen er omheen. Fantastische kleuren, kruidige geuren, manden met fruit en kruiden, golfplaten hutjes. Ik waande me letterlijk op een markt in Afrika. Prachtig uitgewerkt. Hier worden groepen (potentiële) donateurs en schoolklassen rondgeleid en ondergedompeld in een verhaal over armoede.

Naast de markt was een andere ruimte een Afrikaans klaslokaal, met van die kleine schoolbankjes en ventilatoren aan de muur. Donateurs is de optie aangeboden om videocalls te maken vanuit dit klaslokaal. Donateurs hebben zo in een geweldige ambiance contact met mensen in de landen waar Compassion werkt.

Een retorische vraag: Zou een donateur dit als een positieve ervaring beleven?

Henk Kuiper: “Het doel van onze Experience ruimte is het dichtbij brengen en het beleven van armoede. Natuurlijk vervangt het niet een reis, je kunt er de armoede niet ruiken en er niet in contact komen met mensen die in armoede leven, maar we hebben er wel geprobeerd een ruimte van te maken die echt tot de verbeelding spreekt. Een ruimte waardoor je je echt kan inleven in het leven van gezinnen die in armoede leven. Een duurzame manier om meer mensen toch iets van armoede te laten proeven. Vaak is de beleving in deze ruimte toch stukken meer aangrijpend dan een video. Daarom nemen we vaak groepen mee naar onze Experience: donateurs, ambassadeurs, muskathleten, jongerengroepen, etc. Andere organisaties (o.a. 4M, Woord en Daad, World Vision) maken ook gebruik van deze ruimte voor bijvoorbeeld filmopnames. Mooi om deze ruimte met andere organisaties te delen. Samen hebben we dezelfde missie.”

Je hoort het wel vaker bij internationale hulporganisaties, dat het zo moeilijk is om het werk in andere landen dichtbij de donateur te brengen. Je kan immers donateurs niet allemaal meenemen op reis. De Compassion Experience komt behoorlijk in de buurt.

Jacob Vis, Relatiemanager Muskathlon: “De Experience is voor mij echt een prachtige manier om bezoekers mee te nemen naar de sloppenwijk en kennis te laten maken met de uitzichtloosheid van armoede, maar ook met de hoop die de Compassion brengt. Bezoekers worden stil, horen verhalen, zien en voelen armoede. De Experience brengt mensen in beweging.”

En het mooie is dat de Compassion Experience voor allerlei doelgroepen kan worden ingezet: scholen, loyale donateurs, bijzondere gevers, relaties, etc.

Gijs Bronsveld, Tienerleider: “Op een Afrikaanse markt werden onze tieners eropuit gestuurd met een veel te krap budget om inkopen te doen voor hun gezin. Het was aanschouwelijk onderwijs: door die opzet wordt onrecht en armoede voor hen zichtbaar en komt dichterbij.” 

Complimenten aan Compassion Nederland voor deze geweldige donateurservaring!