De 'sweet spot' van fondsenwerving
Een goede fondsenwerver kan niet zonder toekomstvisie. Wat zijn de trends om ons heen? Wat moeten wij doen om ons voor te bereiden op fondsenwerving succes in de toekomst? Welke trends laten we links liggen? Niet zo eenvoudig allemaal. We moeten immers onze beperkte tijd en middelen verdelen. Ik vind het zelf moeilijk voor te stellen dat bijvoorbeeld AI en bitcoins in de nabije toekomst het fondsenwerving landschap zullen overspoelen. Mijn verwachtingen liggen over het algemeen dichter bij huis.
Mijn toekomstvisie?
Als organisatie wil je met zoveel mogelijk mensen een relatie aangaan om je missie te vervullen. Elke vorm van steun die je mag ontvangen is een gewaardeerde uiting van hun inzet voor die missie. Dit kan je bereiken door de motivaties, interesses en behoeften van je supporters in kaart te brengen en beter te begrijpen. Op basis daarvan kunnen we de inhoud van onze communicatie op de juiste manier aanpassen. Met nieuwe proposities voor werving van nieuwe donateurs enerzijds, en boeiende en inspirerende ervaringen om loyaliteit te vergroten anderzijds. Waneer we dit doen kan de betrokkenheid en de achterban nog veel verder groeien. Passieve betrokkenheid wordt actieve betrokkenheid. Er zal zelfs ‘organische’ groei zijn omdat donateurs de ervaringen die ze krijgen delen binnen hun eigen netwerken.
Op dit moment hebben veel goede doelen wel de wens om bovenstaande te doen, maar in veel gevallen blijft de praktijk achter. We zeggen het altijd zo mooi: we willen graag de juiste boodschap via het juiste medium op het juiste tijdstip sturen, maar hoe goed doen we dat nu echt?
Dit is geen toekomstmuziek. Dit kunnen wij. Maar alleen als een aantal zaken bij elkaar komen.
Om te beginnen met een visie en sturing vanuit het management. Zonder goed leiderschap ben je nergens. Daarnaast heb je voldoende en goede fondsenwervers nodig. Die expertise is essentieel. Alleen met de juiste mensen ben je in staat om fondsenwerving professioneel aan te pakken. Dit is een absolute voorwaarde.
Professionaliteit vertaalt zich in donateurgerichte fondsenwerving, omdat het de enige manier is om op de lange termijn succesvol te zijn. En in data-gedreven fondsenwerving, omdat dit de sleutel is tot inzichten, op basis waarvan je de juiste keuzes kan maken.
Tot slot, wil je je als organisatie onderscheiden van al die andere goede doelen. Om op te vallen, zodat je wordt onthouden. Waarbij de ervaringen die je aan je donateurs geeft de meest authentieke hulpvraag bevat. Van geld vragen naar inspireren en motiveren om te geven.
Als je deze zes onderwerpen over elkaar heen legt dan ontstaat de sweet spot van fondsenwerving. En die zorgt voor groei. Synergetische groei zou je zelfs kunnen zeggen.
Scoor je overal goed op? Dan ben je in staat om naar verloop van tijd op grote schaal ‘een heel goed gesprek’ te voeren met je donateur. Met de juiste boodschap, via het juiste medium, op het juiste tijdstip. Gaat ons dat lukken als sector? De toekomst zal het uitwijzen.