Waarom je donateurs je magazine niet kunnen lezen

‘Wacht’, zegt mijn moeder. Ze vist haar leesbril uit haar tas en tuurt naar haar telefoon. ‘Ik moet geloof ik een nieuwe bril.'

Ik denk aan een discussie met de vormgever, laatst. In het donateursmagazine had hij witte tekst op een gele achtergrond gezet. De bijschriften maakte hij 8-punts cursief. En hij zette een testimonial over een drukke foto.

‘Prima te lezen', vond hij. 'En in het merkhandboek staat dat het mag.’

Is dat een goed oordeel van de 23-jarige vormgever met scherpe ogen? Of vraag je liever advies aan iemand die dichter bij je doelgroep staat?

Welk advies zou je toekomstige zelf aan je geven?

Fast forward naar de toekomst: Op een zaterdagmorgen sta je bij de Jumbo en probeer je de ingrediënten van groene pesto te ontcijferen. ‘Wie in vredesnaam maakt die letters zo klein?’ mompel je. Sinds kort valt het je op dat heel véél teksten eigenlijk belachelijk klein zijn. Gek dat je dat niet eerder hebt gemerkt.

Langzaam ga je het snappen. Het ligt niet aan de etiketten.

Je ogen gaan na je 40e steeds verder achteruit. Dat is een natuurlijk proces, net als grijs worden. Auw.

Een groot deel van jouw donateurs is waarschijnlijk ver boven de 40. Daarom hebben zij extra behoefte aan een leesbare lay-out.

 
 

Maar hoe kan ik daarop letten als ik zelf wel alles goed zie?

 Je kunt die ene collega met leesbril om hulp vragen. Maar je gaat het pas écht begrijpen als je het zelf ervaart. En er is een app die je een beetje in de toekomst laat kijken. De app ViaOpta Simulator laat je de wereld zien door de ogen van mensen met verschillende visuele aandoeningen. Met je smartphone kun je zo je eigen communicatiemiddelen bekijken, zoals een oudere donateur dat ook doet.

Zo doe je het: Download de ViaOpta Simulator en kies in het lijstje van aandoeningen Presbyopie, dat betekent: leesbril nodig. Check je donateurscommunicatie op leesbaarheid. Zie je er geen moer van? Pas dan het ontwerp aan.

 Hoe maak ik het donateursmagazine beter leesbaar?

 Gebruik dit lijstje om je vormgever te briefen en houd ‘m zelf bij de hand als checklist:

  • De optimale lettergrootte verschilt, ga uit van 11 tot 12 punten voor bodytekst en fotobijschriften. 

  • Gebruik een schreefloze letter.

  • Laat de tekst links uitlijnen, dus niet uitvullen.

  • Schrijf geen hele koppen in hoofdletters.

  • Gebruik duidelijke koppen en subkoppen.

  • Vermijd gekleurde bodytekst en witte tekst op een gekleurde achtergrond.

  • Zorg voor genoeg contrast tussen tekst en achtergrond.

  • Plaats tekst niet over foto’s, maar altijd ernaast.

  • Zorg voor voldoende witruimte.

 Ja maar, witte tekst op een gele achtergrond is onze huisstijl!

Van je oudere donateurs moet je het hebben. Zij geven meer aan goede doelen dan jongeren en ze blijven langer trouw aan je organisatie. Als je huisstijl voor déze groep niet leesbaar is, dan is hij niet goed. Rebelleer, verzin iets beters en kom op voor je donateurs. Als jij het niet doet, doet niemand het.

Dus

Je hóeft niet te wachten met helder communiceren tot je zelf een leesbril hebt. Begin gewoon nu. Is je vormgever niet overtuigd? Maak je een screenshot met je nieuwe app. Dan kan hij het zelf zien.


Cover foto: Mega Stolberg via Unsplash