Mijn wens voor 2023: praten als Brugman!

Beste fondsenwervers, ik wens jullie het beste voor 2023! En dat gaat gepaard met een wens voor het nieuwe jaar. Dat jullie maar mogen praten als Brugman! Dat je iedereen mag overtuigen die overtuigd moet worden om te komen tot het beste fondsenwerving resultaat! Een bestuur, een directeur, een manager, een collega. Als je beslagen ten ijs komt en met passie en vuur kan vertellen, dan ga je dit jaar grote stappen voorwaarts zetten.

 

 
 

De uitdrukking praten als Brugman is een bekende uitdrukking om aan te duiden dat ‘iemand zeer welbespraakt is en met veel overtuigingskracht kan praten’. Het heeft ook een wat cynische connotatie: je kunt praten wat je wilt, maar je krijgt je zin niet. Dat komt echter door de toehoorder en niet de spreker. In de 15e eeuw leefde volksprediker en dichter Johannes Brugman (1400-1473). En hij kon praten als Brugman. Precies. Dat is waar de uitdrukking vandaan komt. Vandaar de hoofdletter B in de uitdrukking. Brugman reisde stad en land af om te preken. Hij probeerde iedereen te overtuigen van zijn standpunten.

 
 

 

Fondsenwerving is een vak apart. Dat weet jij. Dat weet ik. Maar veel mensen met wie we samenwerken weten dat niet. Of lijken het niet te begrijpen. Fondsenwervers weten uit ervaring dat bepaalde zaken op een bepaalde manier werken. Toch loop je als fondsenwerver geregeld tegen mensen aan die een andere mening zijn toegedaan. Dat geeft op zich niks, want dit soort discussies zijn goede oefeningen om je eigen gedachten te ordenen. Maar als de discussie zich blijft herhalen…

De top 10 meest schadelijke uitspraken voor fondsenwerving zal niet veel zijn veranderd in de loop der tijd. Alle onderwerpen komen van tijd tot tijd voorbij in de meeste organisaties. Soms klein, als een terloopse opmerking die bij de volgende vergadering alweer is verdwenen. Maar soms ook als titel van een officieel memo, of mening van de directeur, waardoor de koers van je fondsenwerving beleid substantieel van richting verandert. Meestal richting een afgrond. Je moet dus praten als Brugman.

 

De top 10 meest schadelijke uitspraken voor fondsenwerving

 
 
  1. We moeten ons gaan richten op jongeren, want de gemiddelde leeftijd van onze achterban is te hoog.

  2. Iedereen vindt bellen irritant, dus dan kunnen we beter niet doen. | Laten we stoppen met F2F, want dat vindt niemand leuk. | Die bedelbrieven gooi ik altijd meteen weg, dus waarom doen wij dat dan?

  3. Die zielige beelden zijn echt vreselijk (“zo 1980”). Je moet alleen het positieve verhaal vertellen.

  4. Donateurs willen nergens meer aan vast zitten. Vaste donateurschappen dalen.

  5. Ja, maar onze organisatie is echt anders. Dat werkt niet bij ons.

 
 

 

Wat zou het toch fijn zijn als je een aantal van deze discussies dit jaar kan beslechten! Voor eens en altijd. Ik wens het je wel toe, maar kan je ook beloven dat dat niet gaat gebeuren. Al is het alleen al vanwege de frequente wisselingen van de wacht in een organisatie.

Het enige wat jij kan doen is op de barricade springen. Meerdere wegen bewandelen om je gelijk te behalen. Zo goed mogelijk voorbereid zijn op elke discussie. Argumenten verzamelen en lobbyen tot je een ons weegt. Met vuur en passie in je ogen uitspreken waar je voor staat. En dan moet je praten. Het enige wat jij kan doen… is praten als Brugman.