Data-gedreven fondsenwerving. Hoe dan?

Het streven van data-gedreven werken is om een organisatie te creëren waarbij iedereen, op basis van de beschikbare data, rationele beslissingen neemt. In plaats van beslissingen op basis van het welbekende onderbuikgevoel of een van de talloze meningen. Organisaties worden geleid door data. Data is de kern van fondsenwerving. Mooie stellingen hoor, maar hoe begin je hier nu mee? En hoe krijg ik mijn collega’s mee?

Inzichten uit data worden gebruikt om beleid en strategieën te ontwikkelen en te bepalen hoe die het beste kunnen worden uitgevoerd. Reinier schreef in een eerder blog al over hoe je dat in data-gedreven jaarplannen kan gieten. Bij het uitvoeren van jouw fondsenwervende activiteiten kan je beter geïnformeerde beslissingen nemen. Hierdoor ben je continu de prestaties en effectiviteit van die activiteiten aan het verbeteren.

Om data-gedreven te kunnen werken, is het nodig om over toegang te hebben tot relevante data en de juiste hulpmiddelen om die data te analyseren en te gebruiken. Maar nog veel belangrijker is het om een cultuur te creëren waarbinnen data-gedreven beslissingen worden gesteund en aangemoedigd. Dit is een van de redenen waarom Save the Children de afgelopen jaren zo hard is gegroeid.

 

Leuk die uitleg, maar hoe dan?

In 2020 werkten digitale vernieuwers van Save the Children, de Max Foundation, Amref Flying Doctors, MCNV en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken samen in de Partos Digital Journey om een ​​raamwerk te ontwikkelen om NGO's te helpen om beter te worden in de manier waarop ze data gebruiken.

Het stroomlijnen van het gebruik van data in een organisatie vereist de bijdrage van verschillende componenten: het gaat niet alleen om het hebben van de juiste vaardigheden in een team, het heeft ook te maken met de cultuur van een organisatie en met de manier waarop data en bevindingen zich daarmee verhouden, worden gecommuniceerd. De ontwikkelde leidraad legt deze en andere onderdelen uit en geeft aanwijzingen voor verbetering onder elk onderdeel.

Zo is een 'datagestuurd organisatieraamwerk' ontwikkeld, dat ik zelf ook binnen Save the Children heb toegepast om inzicht te krijgen hoe data-gedreven de verschillende teams binnen de afdeling Fondsenwerving zijn. Je kan dit Google-sheet downloaden en zelf gebruiken. Hierbij heb ik vooral het tweede tabblad met Framework gebruikt.

Het raamwerk omvat 10 componenten, verdeeld in 3 fasen (Prepare, Implement, Evaluate) en waarvoor 3 volwassenheidsniveaus (Starter, Intermediate, Leading edge) zijn geïdentificeerd. Het raamwerk kan worden gebruikt als zelfevaluatietool voor organisaties of afdelingen, om te controleren waar ze staan ​​en hoe het volgende niveau eruitziet in de reis naar data-gedreven werken.

Daarnaast zijn er ook richtlijnen, handige links en tools opgenomen, die kunnen helpen om te zorgen dat je als organisatie, afdeling of team naar een volgend niveau kan gaan. Je kan het zo groot en complex maken als je wilt, maar begin met kleine en concrete stappen.

Leuk dat raamwerk, maar hoe dan?

Het raamwerk heeft mij op een hele eenvoudige en praktische manier op weg geholpen. Ik heb het raamwerk als een enquête (kan via Typeform, ook gratis) naar de verschillende teamleads gestuurd, met de vraag om voor elke component aan te geven waar ze zelf staan.

Dus bijvoorbeeld:

 
 

Het is wellicht geen wetenschappelijk onderzoek, maar je maakt wel inzichtelijk waar de verschillende teams staan en hoe ze denken (focus op effectiviteit van kanaal vs donateur centraal stellen vs geen idee hebben).

Het raamwerk geeft je inzicht hoe je ze een niveau verder kan brengen. En je hebt een handige kapstok om het gesprek met je teamleads aan te gaan. Om vervolgens met elkaar de verschillende actiepunten te prioriteren, realiseren en evalueren. Dit is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd, hier gaan echt wel meerdere jaren overheen. Ook bij Save the Children zijn we daarin nog steeds lerende en kunnen we nog meer verbeteren.

En nu je helemaal aan het einde van dit blog gekomen bent, ben ik benieuwd welke stap(pen) jouw organisatie op gebied van data-gedreven fondsenwerving binnenkort gaat zetten. En daarbij ook de vraag: Hoe dan?