De benchmark der benchmarks!

Een van die hele fijne kenmerken van de fondsenwervende non-profit sector is dat er altijd veel kennis wordt gedeeld. En als data-gedreven fondsenwervers willen wij alles van elkaar weten. Daar komt de Indigo benchmark om de hoek kijken. Een fondsenwerving benchmark is een vergelijkend onderzoek waarbij de fondsenwervende resultaten van goede doelen op identieke wijze worden onderzocht en met elkaar worden vergeleken. Oftewel, een schatkist aan informatie!

De tweejaarlijkse analyse die ik zelf doe geeft slechts overkoepelende inkomsten groeitrends weer. Maar wij weten allemaal dat het resultaat een optelsom is van heel veel zaken. Instroom van nieuwe donateurs, gemiddelde giften, retentie percentages, etc. Toen ik voor Artsen zonder Grenzen en Greenpeace International werkte kwam Indigo ook jaarlijks voorbij. Je mag gerust zeggen: de benchmark der benchmarks in fondsenwervingland! Het goede nieuws is: jij kan ook meedoen.

Deze benchmark is ontstaan uit het IFL Forum (International Fundraising Leadership Forum). Een consortium van de grootste internationale NGOs en VN-organisaties, denk aan Save the Children, Greenpeace, World Vision, CARE, UNHCR, Artsen zonder Grenzen, etc.

Op basis van een uniforme geanonimiseerde datadump van de afgelopen zes jaar wordt alle data naast elkaar gelegd en vergeleken. Daar komen drie rapporten uit voort: een analyse van je eigen fondsenwerving programma, een vergelijkende analyse tussen alle kantoren binnen jouw internationale netwerk (mits van toepassing), en een vergelijkende analyse op landenniveau tussen alle deelnemende organisaties per land. Er wordt bovendien een webinar georganiseerd waarin gezamenlijk de meest opzienbarende inzichten worden doorgesproken per land. Je raadt het al: super interessant!

Het onderzoek onthult de prestaties van elke organisatie op het gebied van structurele en losse giften. Het stelt organisaties in staat om trends op marktniveau te begrijpen en vergelijkingen met collega's te maken, wat inzicht geeft in het werven, behouden, upgraden en reactiveren van donateurs, LTV en nog heel veel meer.

Klik voor een grotere versie

Klik voor een grotere versie

Klik voor een grotere versie

De analyse op landenniveau vind ik zelf het meest waardevol. Daarmee kan je namelijk hele duidelijke uitspraken doen over wat de marktgemiddelden zijn. Het uitgangspunt voor elke organisatie moet natuurlijk zijn dat je het marktgemiddelde kan halen. Mocht je onder het gemiddelde zitten dan maak je dus inzichtelijk waar voor jou de kansen liggen. Bovendien kan je heel transparant aan iedereen in de organisatie laten zien hoe het fondsenwerving landschap eruitziet. Het stimuleert de interne discussie over het creëren van lange termijn waarde. Bovendien kan je op basis van dergelijke data betere beslissingen makenals het gaat over investeren en winstgevendheid. (Zoals jullie inmiddels weten zijn dat een aantal van mijn favoriete onderwerpen!)

Afgelopen week zaten 15 goede doelen bij elkaar voor een eerste introductie, georganiseerd door Save the Children Nederland en Adroit, het Engelse bureau die de data analyse uitvoert.

Save the Children participeert elk jaar in de Indigo benchmark. De extreem diepgaande en grondige analyses en de vergelijkingen met andere NGOs en andere markten helpen ons bij het plannen en optimaliseren van ons programma. Wat als we onze gemiddelde giftwaarde op hetzelfde niveau kunnen krijgen als organisatie X? Wat als we het behoud van nieuwe donateurs met Y% zouden kunnen verhogen? We zien namelijk dat het mogelijk is in de markt. Deze rapportages geven ons op zowel detail- als marktniveau inzichten die essentieel zijn om jaarlijks concrete strategische en tactische verschuivingen te maken in ons fondsenwerving programma.
— Sarah Clifton - Hoofd Marketing, Fondsenwerving & Private Sector Partnerships

De analyse van je eigen fondsenwerving programma geeft al een ton aan inzichten, maar de benchmark wordt natuurlijk interessanter bij meer deelnemers. Nederlandse goede doelen kunnen ook aansluiten. Ook als ze niet lid zijn van een internationale organisatie.

Dus de vraag is: doen jullie ook mee met de Indigo benchmark?

Als dit blog jouw interesse heeft gewekt neem dan eens contact op met Sarah via dit formulier.

Mocht het niet 100% duidelijk zijn: deze benchmark is van harte aanbevolen!

Noem jij jezelf een data-gedreven fondsenwerver? Dan moet je hier aan meedoen. Noem jij jezelf nog geen data-gedreven fondsenwerver? Dan moet je zeker meedoen!