Recent was de jaarlijkse en inmiddels beroemde Cijfersessie van de DDMA. Wat is de Cijfersessie? In deze bijeenkomst levert iedereen een aantal kerncijfers aan in een voorafgesproken template. Denk aan aantallen nieuwe en actieve donateurs, gemiddelde giftwaarden, retentiepercentages, etc. Die worden naast elkaar gelegd in een paar mooie grafieken. En vervolgens hebben we in de Hoofden Fondsenwerving groep van de DDMA daar met z’n allen een hele goede discussie over. Precies zoals het hoort: een kwalitatief gesprek over kwantitatieve informatie.
Meer lezenDe wereld staat op een kruispunt. Onze planeet balanceert op de rand van een ecologische ramp. Armoede, die zo lang aan het dalen was, neemt weer toe en de kloof tussen rijk en arm wordt groter. Beelden van oorlog domineren onze schermen. De wereld heeft ons nu meer dan ooit nodig.
Meer lezenHet Liliane Fonds heeft zichzelf weer overtroffen door haar donateurs op een unieke wijze in het zonnetje te zetten. In dit blog spreek ik met Jos Willems om dit geweldige evenement vast te leggen als ‘best practice’ voorbeeld voor de hele sector. Bedanken zou immers een centrale plek moeten innemen in ieders fondsenwervingsprogramma. Vergeet niet de after movie te bekijken, die staat helemaal onderaan.
Meer lezenIn 1992, the first edition of Relationship Fundraising was published, one of the most acclaimed and best-selling fundraising books of all time. The book is a timeless classic for our field and mandatory reading for anyone who calls themselves a fundraiser. This month, 32 years later, the 3rd and presumably the final edition will be published. I am very grateful that the author and fundraising legend Ken Burnett wanted to answer my questions. In this unique interview Ken explains where Relationship Fundraising comes from and why it is still so popular.
Meer lezen‘Stuur je mij de foto’s voor de mailing?’, vraagt je vormgever. Je voelt je bloeddruk stijgen. De deadline komt snel dichterbij en je hebt nog steeds geen foto’s. De hele beeldbank heb je uitgekamd. De een is te donker, de ander te vaag. De volgende stamt uit het stenen tijdperk, die mag je niet gebruiken. Gelukkig gaat je collega op veldbezoek, dus schakel je zijn hulp in.
Meer lezenAfgelopen week was het weer raak. Na een afwezigheid van zes jaar werd in Dublin weer de Fundraising Summer School georganiseerd. Tussen de 350 deelnemers liep ook een Nederlandse delegatie rond van 15 fondsenwervers sterk. Het zeer interessante programma was verdeeld over twee inspirerende dagen. En niet onbelangrijk: de prijs kwaliteit verhouding is meer dan uitstekend, en het bijbehorende plezier zelfs nog groter. De aanwezige Nederlanders delen met jullie hun beste take-aways…
Meer lezenElk goed doel wil haar achterban vergroten. Een grotere achterban betekent een heleboel. Een grotere stem in de politiek. Een sterkere arm aan elke onderhandelingstafel. Meer draagvlak voor de huidige koers en toekomstige richtingen. En vanzelfsprekend meer inkomsten. Een grotere achterban ontstaat alleen als meer mensen betrokken zijn bij jouw missie. Bij Greenpeace gebruikten daarvoor “de piramide van betrokkenheid.”
Meer lezenHet Liliane Fonds staat bekend om haar professionele relatiemanagement met stichtingen. Vorig jaar is Janneke van Wanrooij gestart als accountmanager met als doel het stokje over te nemen van Kees Karstel, die vorige maand na 16 jaar met pensioen is gegaan.
Meer lezenDit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze achttiende aflevering vertelt Ramses Man over zijn rol als Global Fundraising Director bij Amref Health Africa.
Meer lezenVorige week publiceerde Fondsenwerving.blog de primeur dat er een prachtige F2F innovatie is gelanceerd, de Coöperatie Social Response. Initiatiefnemer Koen van der Meer schreef: “… een wervingsbureau van en voor de leden van de coöperatie, functionerend als een shared in-house team. Dit betekent dat we werven zonder winstoogmerk en werken met een kostendekkend model.” Grootschalige werving zonder winstoogmerk. Is dit het begin van een aantal nieuwe trends? Ik ben hoopvol en heb er maar liefst zes voor je op een rijtje gezet.
Meer lezenDe afgelopen jaren in de face-to-face fondsenwerving waren allesbehalve rustig. De coronapandemie heeft blijvende impact op de arbeidsmarkt gehad, met krapte aan straat- en deurwervers en een opmerkelijke groei van zelfstandige professionals aan de bureauzijde. De gevolgen hiervan werden voelbaar bij de goede doelen, die geconfronteerd werden met stijgende kosten en dalende retentie van de geworven donateurs. Het spel van balanceren tussen bureaus, wervers en doelen, elk met hun eigen agenda, heeft mij lang beziggehouden. Mijn vraag was steeds: hoe kunnen we deze uiteenlopende belangen verenigen?
Meer lezenOm inkomsten uit nalatenschappen te werven, moet je in staat zijn verhalen te vertellen. Je roept emoties op die jouw donateur aanzetten om naar de notaris te gaan. Maar wat is het beste verhaal wat jouw organisatie samenvat én aanspreekt bij je donateur? Ik sprak hierover met drie donateurs.
Meer lezen“We komen nu echt op het punt dat we onze schaapjes op het droge hebben. Het voelt nog wat onwerkelijk, maar we wennen er steeds meer aan dat we vermogend zijn. Het feit dat we nu een mooi nieuw huis laten bouwen is daar een voorbeeld van. Straks hebben we een prachtige tuin en uitzicht over het water. We kijken er naar uit om meer tijd samen te hebben.”
Meer lezenToen ik in 2016 bij Stichting Vluchteling begon was de goede doelen sector totaal nieuw voor me. Ik maakte de overstap vanuit de webshop wereld en kon samen een klein team stap voor stap laten zien dat online fondsenwerving wél werkt. Wel werkt? Ja, want online was bijzaak. Was, want inmiddels is online een essentieel onderdeel van de fondsenwerving bij Stichting Vluchteling. En dat zie ik gelukkig bij veel meer goede doelen. Maar nog lang niet overal. In dit blog geef ik je 4 tips om jouw online fondsenwerving te verbeteren.
Meer lezenFondsenwerving is een grote puzzel, waarbij alles goed moet gaan. Je kan bijvoorbeeld niet succesvol zijn zonder de juiste cultuur of voldoende investeringen. Nog zo’n enorm belangrijke randvoorwaarde zijn de systemen waarmee wordt gewerkt. De data-infrastructuur bepaald in grote mate de efficiency van jouw fondsenwervingprogramma. Wat is de ideale data-infrastructuur voor een goed doel? Ik vroeg het aan expert Jeroen Beelen en hij kwam met onderstaande blauwdruk.
Meer lezen“Brancheorganisaties moeten bijdragen aan alle genoemde onderdelen. En weten wat de behoefte is. Daarin moeten wij ze voeden. Wij zijn immers de leden.” Dit was onderdeel van het antwoord van Jessica George op de vraag wat we van onze brancheorganisaties vinden. De survey die ik heb gedaan onder het Expert Panel dient inderdaad als voeding voor brancheorganisaties. Maar is er de afgelopen jaren iets veranderd?
Meer lezenWat een eerlijke strijd tussen kwantiteit en kwaliteit zou moeten zijn, wordt veel te vaak, en te gemakkelijk gewonnen door de grote aantallen. We zouden met z’n allen minder donateurs van hogere kwaliteit moeten werven, in plaats van meer donateurs van lagere kwaliteit. Toch zijn we jaar in, jaar uit hele grote aantallen donateurs aan het vervangen met grote aantallen van een te lage kwaliteit. Dat kan anders. Dat moet anders. Want het levert te weinig op. En het kost te veel.
Meer lezenHalverwege de jaren ’00 stelde ik wel eens aan een opdrachtgever voor om donateurs te bellen om ze te bedanken voor hun steun, eventueel aangevuld met een aantal servicegerichte vragen of boodschappen. Steevast werd daarna de vraag gesteld ‘bedoel je zonder geefverzoek?’, en viel me na het antwoord (‘Inderdaad, zonder geefverzoek’) een meewarige blik ten deel.
Meer lezenSoms zijn er van die hele leuke discussies op social media die elke fondsenwerver zou moeten lezen. Laatst stelde ik op LinkedIn een vraag aan Professor René Bekkers over het onderwerp “jongeren vs ouderen en fondsenwerving”. Wat volgde was een interessante uitwisseling over jongeren, generaties, levensgebeurtenissen, religie, de effecten van ‘te veel vragen’, en groei van inkomsten. Deze discussie willen wij jullie niet willen onthouden!
Meer lezenBlijkbaar heeft een dierentuin ooit een actie bedacht waarbij mensen een kakkerlak konden vernoemen naar hun ex in ruil voor een donatie. Geweldig bedacht! Een variant daarvan kwam ik van de week tegen waar je bij een dierenopvang na een donatie een zwerfkat de naam van je ex kan geven... en dan worden ze gecastreerd. Humor! Ik kan me voorstellen dat deze acties behoorlijk succesvol kunnen zijn. Het is in ieder geval zeer vermakelijk.
Meer lezen