Humor en fondsenwerving

Blijkbaar heeft een dierentuin ooit een actie bedacht waarbij mensen een kakkerlak konden vernoemen naar hun ex in ruil voor een donatie. Geweldig bedacht! Een variant daarvan kwam ik van de week tegen waar je bij een dierenopvang na een donatie een zwerfkat de naam van je ex kan geven... en dan worden ze gecastreerd. Humor! Ik kan me voorstellen dat deze acties behoorlijk succesvol kunnen zijn. Het is in ieder geval zeer vermakelijk.

De combinatie humor en fondsenwerving, of humor en non-profit marketing, komt niet heel vaak voor. Vast omdat we te bang zijn dat we de verkeerde snaar raken. Want hoe kan je nou grappen maken over zulke serieuze onderwerpen?

Deze week niet veel te lezen, maar wel wat video’s kijken, want ik heb een paar van mijn favorieten verzameld.


“Get ready to Do Something Funny for Money.”

In het Verenigd Koninkrijk is een organisatie die sinds de jaren 80 humor en entertainment heeft omarmd: Comic Relief. De jaarlijkse campagne, Red Nose Day, dit jaar op 15 maart, levert jaarlijks tientallen miljoenen op. Dus het kan wel.

Deze briljante video uit 2007 is met Ricky Gervais, Stephen Merchant, Jamie Oliver, Bob Geldof en een mystery guest!


Greenpeace, internationale hulp en UNICEF


The world’s biggest asshole

Maar mijn favoriet video is toch wel deze van Donate Life America. Het is wat grof, maar hij zit fantastisch in elkaar. Het gaat erover hoe je als grootste kl*%#@ak ter wereld toch een held kan worden. Veel kijkplezier!