Gloort er hoop, licht en innovatie aan de horizon?

Vorige week publiceerde Fondsenwerving.blog de primeur dat er een prachtige F2F innovatie is gelanceerd, de Coöperatie Social Response. Initiatiefnemer Koen van der Meer schreef: “… een wervingsbureau van en voor de leden van de coöperatie, functionerend als een shared in-house team. Dit betekent dat we werven zonder winstoogmerk en werken met een kostendekkend model.” Grootschalige werving zonder winstoogmerk. Is dit het begin van een aantal nieuwe trends? Ik ben hoopvol en heb er maar liefst zes voor je op een rijtje gezet.

Terwijl iedereen AI als the next big thing op de schoorsteenmantel zet is het F2F kanaal nog altijd hofleverancier als het gaat om werving van structurele donateurs. F2F is bij velen geen populair kanaal, maar voor heel veel van de grotere goede doelen, is het nog altijd de enige manier om hun achterban op peil te houden. De dalende kwaliteit is al jaren het grootste pijnpunt, maar de stijgende kosten beginnen steeds vaker mee te spelen in de overwegingen om wel of niet door te gaan met dit wervingskanaal. Social Response is een reactie op de onrustige tijd die het kanaal heeft meegemaakt. Ik hoop dat de start van Social Response het begin is van de volgende zes trends…

  1. Gedurfde en stoere innovatie

    Absoluut fantastisch dat Liliane Fonds, Oxfam Novib, Amref Flying Doctors en Milieudefensie zich hard maken voor Social Repsonse. Stoer om iets te doen wat nog niet bestaat, en waar zoveel op het spel staat. Dat zijn geen keuzes die over een nacht ijs gaan. Daar moeten bovendien een heleboel mensen intern iets van vinden en een akkoord op geven. Dat betekent praten als Brugman. Maar het is gelukt! Incrementele innovatie is het type innovatie waar je niet veel voor hoeft te praten. Maar dit soort game-changing innovatie moet je veel meer je best voor doen. Enerzijds meer risico uiteraard, maar anderzijds ook grotere beloningen!

    Met respect voor best practice fondsenwerving iets compleet nieuws in de markt zetten verdient alle lof.

  2. Sociaal ondernemen voor het goede doel

    Sociale ondernemingen springen als paddestoelen uit de grond in Nederland. Allemaal zijn ze maatschappelijk betrokken, of willen ze de wereld op hun wijze verbeteren. Een echte sociale onderneming gaat niet voor de winst, maar voor de impact. Op welke manieren kunnen sociale ondernemingen nog meer donateurs of donaties voor goede doelen werven? Komt er ook een telemarketing of online fondsenwerving coöperatie? Tussen al die ondernemers die Nederland rijk is, moeten we er toch wel een aantal kunnen vinden die hier warm voor lopen?

  3. Op eigen kracht dingen doen: inhouse oplossingen

    Het zit in ons goede doelen DNA om veel diensten in te huren. Dat hoeft echt niet altijd. Intern is al ontzettend veel kennis en expertise. Ga daar eerst eens mee aan de slag. Wedden dat je al een heel eind komt? Intern kennis en ervaring opbouwen is essentieel voor het begrip van waar het in fondsenwerving om gaat.

    De inhouse variant van F2F wordt wereldwijd al meer dan 25 jaar ingezet. In praktisch elk land waar particuliere fondsenwerving wordt bedreven kom je grootschalige inzet van inhouse F2F fondsenwerving tegen. Behalve in Nederland. Het resultaat van inhouse is over het algemeen betere kwaliteit en lagere kosten. Waarom durft bijna niemand dit avontuur aan? Ondertussen staat het water ons aan de lippen. Gaat het echt zo goed met wat je nu aan het doen bent? In heel veel gevallen denk ik van niet. Zet de resultaten van de afgelopen 10 jaar maar eens naast elkaar…

  4. Samenwerken in de praktijk

    We verbeteren allemaal de wereld met ons eigen vlaggetje, en daarbij vergeten we wel eens dat er ook gezamenlijke opties zijn. De SHO laat al jaren zien dat het bundelen van energie, aandacht en investeringen kan leiden tot een groter resultaat dan de wat de afzonderlijke leden kunnen bereiken. Welke samenwerkingen kunnen we nog meer verzinnen? Hebben we daar op het vlak van fondsenwerving wel eens serieus over nagedacht? Kunnen we in het acquisitietraject de kosten delen terwijl een donateur voor twee goede doelen tegelijk wordt geworven? Kunnen we gezamenlijk diensten inkopen en implementeren, zodat we niet alleen kosten besparen, maar vooral een synergetisch effect bereiken bij de implementatie? Kunnen we samen optrekken als het gaat om kennisontwikkeling, skill shares, of programma ontwikkeling? Het antwoord is natuurlijk: JA!

    >> Leuk voorbeeld van samenwerking en kennisdeling in de praktijk: Fondsenwerving.app. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.

  5. Meer aandacht voor zaken met de grootste impact

    Geef meer aandacht aan zaken die belangrijker zijn, oftewel, die op de lange termijn meer inkomsten voor jouw missie opleveren. Alles draagt bij aan het resultaat, maar niet alles is even belangrijk.

    Al jaren is er een clubje van nog geen 100 toegewijde fondsenwervers keihard bezig om vanuit de goede doelen het F2F kanaal te managen in Nederland. Petje af voor hun! Maar gezien de grootte van het kanaal op alle vlakken (nieuwe donateurs, inkomsten en investeringen) en de importantie voor de organisatie is dat eigenlijk heel raar. F2F zou veel meer aandacht moeten krijgen. Een van de belangrijkste voordelen van meer aandacht: de betrokkenheid vanuit directeuren zal zich vertalen naar een veel grotere interne, maar vooral externe lobby-power.

    Bij het F2F is het eigenlijk overduidelijk dat het een hele belangrijke bijdrage levert aan het eindresultaat. Maar geldt dat voor alles waar je mee bezig bent? Vraag je altijd af hoe groot de toegevoegde waarde is van al je verbeter/vernieuwingstrajecten. Bouw voor elk project van te voren een business case om de toegevoegde waarde inzichtelijk te maken. Dus ook voor al je geautomatiseerde journeys, middle donor programma, loyaliteitsprogramma, welkomstprograma, bedankbeleid, emailmarketing, etc. etc.

  6. Kwaliteit als uitgangspunt voor groei

    Social Response is geboren uit onvrede met de jarenlange trend van een mindere business case. Een geweldig uitgangspunt om op je totale fondsenwerving programma toe te passen. Wat stop je erin, en wat haal je eruit? Kwaliteit is de grootste drijvende kracht achter de winstgevendheid van jouw fondsenwerving. Ik heb de afgelopen 20 jaar goede doelen zien groeien, omdat zij snapten hoe groei wordt gerealiseerd. En dat is niet simpelweg het gaspedaal intrappen en meer donateurs werven. Die moeten van een bepaalde kwaliteit zijn, anders ben je water naar de zee aan het dragen…

Dit zijn zes onderwerpen waarvan ik hoop dat ik ze nog veel vaker tegen ga komen. Let’s start some trends together.

Amsterdam West - De Baarsjes, 7 april 2024, #nofilter