De toekomst van F2F fondsenwerving begint nu

De afgelopen jaren in de face-to-face fondsenwerving waren allesbehalve rustig. De coronapandemie heeft blijvende impact op de arbeidsmarkt gehad, met krapte aan straat- en deurwervers en een opmerkelijke groei van zelfstandige professionals aan de bureauzijde. De gevolgen hiervan werden voelbaar bij de goede doelen, die geconfronteerd werden met stijgende kosten en dalende retentie van de geworven donateurs. Het spel van balanceren tussen bureaus, wervers en doelen, elk met hun eigen agenda, heeft mij lang beziggehouden. Mijn vraag was steeds: hoe kunnen we deze uiteenlopende belangen verenigen?

In maart 2024 is een belangrijke mijlpaal bereikt. De lancering van de eerste face-to-face fondsenwervingscoöperatie in Nederland, Social Response, is een feit.

De afgelopen anderhalf jaar heb ik gewerkt aan het opzetten van deze organisatie, met de ambitie om een wervingsvestiging te realiseren waarbij het maken van impact vooropstaat. Dit is gelukt. Onze wervers zijn gedreven door een missie; vechten voor eerlijke fondsenwerving. 

Met de oprichting van de Coöperatie Social Response U.A. ontstaat er een unieke structuur: een wervingsbureau van en voor de leden van de coöperatie, functionerend als een shared in-house team. Dit betekent dat we werven zonder winstoogmerk en werken met een kostendekkend model.

Samen met het Liliane Fonds, Amref Flying Doctors, Oxfam Novib en hopelijk binnenkort ook Milieudefensie luiden we de nieuwe toekomst van face-to-face fondsenwerving in. We zullen met elkaar gaan bouwen aan een toekomst vanuit de opdracht om face-to-face fondsenwerving weer eerlijk, betaalbaar en duurzaam te maken. Een toekomst waarin de werving gedaan wordt door jongeren die impact willen maken en achter de missie van het doel staan. We willen hiermee een voorbeeld zijn en zorgen dat de markt weer in balans komt en de doelen van het goede doel voorop zal stellen.

Social Response staat open voor iedereen die maatschappelijke impact wil maken. Ons doel is om uiteindelijk meer leden toe te laten. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via info@social-response.nl.

 Het mooie van dit initiatief is dat we als goede doelen het heft in eigen handen nemen en ons minder afhankelijk maken van commerciële partijen.
— Mayke Smit, Liliane Fonds
Face to Face fondsenwerving is voor Oxfam Novib een zeer waardevol kanaal, juist door het persoonlijke contact met donateurs. Daarom zijn wij heel blij dat we via Social Response gezamenlijk kunnen werken aan betere kwaliteit en beter rendement, met betrokken wervers die samen met ons en donateurs impact willen maken!
— Bas van Dijk, Oxfam Novib
Dit is een bijzonder mooi initiatief dat we direct bij de start volledig hebben omarmd. Hoe mooi is het om met drie andere gelijkgezinde goede doelen samen nieuwe loyale donateurs te werven en daar gezamenlijk als partners richting aan te geven.
— Lars Arnoldussen, Amref Flying Doctors
Als collectief van goede doelen zelf een bureau starten in een tijd waarin de wervingskosten steeds verder stijgen. Een dappere keuze, maar ook een nodige keuze. Zo pakken de goede doelen weer het voortouw.
— Madeleine van der Burg, Milieudefensie