De ideale data-infrastructuur voor een goed doel

Fondsenwerving is een grote puzzel, waarbij alles goed moet gaan. Je kan bijvoorbeeld niet succesvol zijn zonder de juiste cultuur of voldoende investeringen. Nog zo’n enorm belangrijke randvoorwaarde zijn de systemen waarmee wordt gewerkt. De data-infrastructuur bepaald in grote mate de efficiency van jouw fondsenwervingprogramma. Wat is de ideale data-infrastructuur voor een goed doel? Ik vroeg het aan expert Jeroen Beelen en hij kwam met onderstaande blauwdruk.

Data moet volledig en zorgvuldig worden opgeslagen en toegankelijk zijn voor verschillende gekoppelde systemen, zodat deze kan worden geverifieerd, geselecteerd en geanalyseerd. Een ingewikkelde klus, maar het levert je geweldige inzichten op en bovendien meer donateurs en inkomsten. In de 20+ jaar dat ik in deze sector rondloop ben ik vaker problemen tegengekomen in deze hoek dan dat het goed ging. Als het zo belangrijk is, waarom dan niet goed aanpakken?

Bron: Jeroen Beelen | Datameneer.nl

Jeroen Beelen: “In de marketing infrastructuur staan data en datastromen centraal. De basis bestaat uit de zwarte clouds, hieraan kunnen stap voor stap de oranje clouds aan worden toegevoegd. De volgorde en concrete invulling is voor elke organisatie anders en is afhankelijk van strategie, budget, capaciteit, kwaliteit, data-gedrevenheid en de bestaande marketing infrastructuur.

Het CRM is de spil, waarbij online formulieren en marketing automation realtime met elkaar gekoppeld zijn. Data afkomstig vanuit de offline wereld (TM, DM, F2F) wordt verwerkt in het CRM. Vanuit het CRM (en later wellicht via het Data Warehouse) worden de (campagne) selecties gemaakt.

Het Data Warehouse zorgt voor opslag van historische data, rekenkracht voor CRM en koppeling van diverse systemen / dataflows.

Het LTPM (Long Term Planning Model) faciliteert de organisatie de fondsenwervingstrategie te vertalen in tastbare targets en budgetten en leert fondsenwervers de benodigde data-gedreven mindset. Rapportages en dashboards zorgen voor sturingsinformatie en inzicht in resultaten. Hier kunnen stapsgewijs insights en diverse modellen aan worden toegevoegd.

Om content op de eigen website te personaliseren en audiences op socials te synchroniseren wordt CRM en een CDP (Customer Data Platform) gekoppeld.

AI/Machine Learning kan in elke cloud ingezet worden, waarbij de kwaliteit en beschikbaarheid van de data grote impact op het resultaat heeft. Garbage in is immers garbage out.”

 
 

“De volgorde en concrete invulling is voor elke organisatie anders en is afhankelijk van strategie, budget, capaciteit, kwaliteit, data-gedrevenheid en de bestaande marketing infrastructuur.”

Jeroen Beelen, Datameneer.nl

 
 

Iedereen heeft het tegenwoordig over data-gedreven fondsenwerving, en dat is fantastisch, maar dit onderwerp kan ook wat overweldigend zijn. Blijf altijd focussen op het vertalen van data naar informatie, informatie naar inzichten, en inzichten naar toegevoegde waarde voor de missie van je organisatie. Wat probeer je ermee te bereiken? Al die prachtige marketing automations zijn niet het doel op zich. Die zijn een middel om op de lange termijn winst te maken.

Data-gedreven fondsenwerving betekent dat je resultaten vooraf probeert te voorspellen (via het LTPM) en achteraf te verklaren (via de rapportage omgeving). Keuzes worden zo heel bewust gemaakt op basis van data. Investeringen worden gedaan met een goede reden. De investeringsdynamiek van fondsenwerving heeft voor jou geen geheimen meer.

En daar heb je de ideale data-infrastructuur voor nodig. Hoeveel van bovenstaande clouds kan jouw organisatie afvinken?