Tijdloze tips in de Fundraising Summer School 2024

Afgelopen week was het weer raak. Na een afwezigheid van zes jaar werd in Dublin weer de Fundraising Summer School georganiseerd. Tussen de 350 deelnemers liep ook een Nederlandse delegatie rond van 15 fondsenwervers sterk. Het zeer interessante programma was verdeeld over twee inspirerende dagen. En niet onbelangrijk: de prijs kwaliteit verhouding is meer dan uitstekend, en het bijbehorende plezier zelfs nog groter. De aanwezige Nederlanders delen met jullie hun beste take-aways

Cam St-Omer Donaldson

Ik was zelf erg onder de indruk van de sessie van Cam St-Omer Donaldson. Zij had het over waarom verandering in organisaties vaak niet lukt. Denk aan alle vormen van verandering, verbetering en innovatie in fondsenwerving programma’s. Ze gaf een flinke lijst met redenen waar we ons goed van bewust moeten zijn:

Er is bijvoorbeeld niet voor iedereen duidelijk waarom verandering moet plaatsvinden. Of de verandering wordt niet opgezet in co-productie met collega’s die de verandering moeten doormaken of uitvoeren. Een ander heel belangrijk punt: gebrek aan een eenduidige richting en aansturing door het management. Of er wordt geen rekening gehouden met de huidige cultuur in de organisatie. Of er wordt niet pro-actief gereageerd op uitdagingen of weerstand in de organisatie. Vaak worden ook de kleine stapjes voorwaarts gedurende het veranderingsproces niet gevierd. En tot slot: de overwinning wordt te vroeg bekend gemaakt, terwijl de verandering nog niet volledig en/of definitief is.

Dit lijstje is natuurlijk geweldig interessant als je gaat kijken naar het laatste veranderingsproces dat in jouw organisatie is mislukt. Hoe gaan we dan de volgende keer anders doen?!

De Fundraising Summer School is een combinatie van inspiratie, learnings en gezelligheid. Wat wil je nog meer?

Maar ik was niet de enige Nederlander bij de Fundraising Summer School. Hieronder een greep uit de ervaringen.

Een gedeelte van de Nederlandse delegatie bij de Fundraising Summer School 2024

Alle inspirerende sessies hebben me laten zien hoe divers en dynamisch fondsenwerving is. Het gaat verder dan alleen geld inzamelen; het draait om het mobiliseren van mensen, het creëren van gemeenschappen en het uitdagen van de status quo. Het idee dat fondsenwervers een vorm van activisme kunnen uitoefenen door de manier waarop ze communiceren en relaties opbouwen met donateurs is echt inspirerend. Terwijl sommige sessies me meenamen in de diepgang en idealisme van het vak, lieten andere me kennismaken met de pragmatische kant, zoals de strategieën, trucjes en tactieken om aandacht te trekken en donaties te stimuleren. Een glimlach op een envelope en het woord “love” in het onderwerp van de mail zorgen bijvoorbeeld voor meer donaties, slimme trucjes die benadrukken dat fondsenwerving positieve verandering creëert. Dat is toch iets om vrolijk van te worden?
— Rianne Werkman | ActionAid
“You’re amongst friends”. Zo werden we welkom geheten bij de Fundraising Summer School 2024. De komende dagen voelde dat ook zo. Fondsenwervers, nieuw of ervaren, hebben hier een plek gekregen om elkaar te ontmoeten en te inspireren. De les die mij bijbleef is dat we vandaag de dag in een uitdagende tijd leven. Het is een snel veranderende wereld, in polycrisis, vol nieuwe ontwikkelingen waar wij als fondsenwervers ons een weg in moeten weten te banen. Belangrijk is om strategisch, datagedreven en zodoende effectief te werk te willen gaan. Om Mark Phillips te citeren: “it’s better to ask ‘Why would it work?’, rather than ‘Why not give it a go?’”. Zet in die aanpak je donateur centraal en actuele uitdagingen worden gouden kansen.
— Isis Oldeman | SOS Kinderdorpen
Twee dagen vol inzichten van fondsenwevingsgoeroe’s over macrotrends, filantropische psychologie, AI, Linkedin en donateursinzichten. Het meest raakte me de lessen van de Oekraïense Svitlana Pugach. Zij benadrukt dat het werk van fondsenwervers steeds relevanter wordt. In een wereld die op steeds meer plekken letterlijk in brand staat stelt een fondsenwerver de gemeenschap in staat om zelf verschil te maken. Zaken die daarbij belangrijk zijn: Wees risico alert om ‘optimism bias’ te vermijden. En, houd je narrative up to date. Pas het aan, wanneer de wereld om je heen veranderd. De fondsenwerver als brenger van hoop. Dat is een verantwoordelijkheid. Ik voel ‘m, jij ook?
— Sophie Veltkamp-Dikhoff | HandicapNL
Hoewel (nog?) geen IFC is de Fundraising Summer School een betaalbare en ook een nuttige bijeenkomst. Bovendien een innige banden creeërend teamuitje. Met enkele tips uit de presentatie van Eelco Keij over LinkedIn ga ik voor een verder uit te bouwen geefkring meteen aan de slag. Zoals de tip om LinkedIn als CRM te gebruiken, hoe nuttige connecties te identificeren en hoe connecties in de 3e graad aan te gaan. Bovendien gaat Eelco aan de slag met AI voor LinkedIn, dus die ontwikkelingen blijf ik nauw volgen.
— Marjon Minnaard | Kansfonds
Voor mij was de Fundraising Summer School ontzettend motiverend en geruststellend tegelijkertijd. Mijn grootste eyeopener van de Summer School was de ontdekking van gedeelde uitdagingen en solidaire steun, alsook de betekenis dat fondsenwerving is en moet worden aangepakt als een ethische kwestie met existentiële implicaties.
— Sarah de Ruyter | Prins Claus Fonds
Het vernieuwen van fondsenwerving zit soms in het afstoffen van oude ideeën en theorieën, en die toepassen in het huidige fondsenwervende landschap. In de sessie “What happens in fundraising when you focus on what donors actually need” werd duidelijk dat de beinvloedingstheorieen over de jaren hetzelfde zijn gebleven. Het is vooral belangrijk om na te denken over hoe je de doelgroep datagedreven kunt bereiken en hoe je hen in hun behoeften kunt faciliteren.
— Eva Boumans | Hivos
De uitdagingen van deze tijd vragen om nog beter af te stemmen op de behoeften van onze donateurs. Daarbij moeten we leren van het verleden, onze ogen openhouden voor de toekomst, maar bovenal inspireren in het heden. Twee dagen Summer School met sprekers als Mark Philips, John Lepp en Damion O’Broin had al deze ingrediënten in zich. Een van de take aways die ik meeneem is hoe je in tijden van crisis nog steeds donateurs bij je doel kunt betrekken door te vragen met empathie en je boodschap relevant te houden.
— Joost Veldman
Ik ben helemaal weer geïnspireerd. De afgelopen jaren was ik vooral bezig met het leren van meer online marketing skills. Na deze twee dagen in Dublin heb ik mijn liefde voor het fondsenwerven weer helemaal teruggevonden. Wat is het toch gaaf om de wereld (een stukje) beter te maken! De beste quote voor mij van de conferentie kwam van Paul de Gregorio: Go for attraction not acquisition, use your values as a magnet.
— Victor van der Veen
Nerd Summer School in Dublin, geweldig! Fundraising nerds (I love nerds) verkochten values als zoete broodjes terwijl het uitkomsten zijn die ze bedoelen en najagen. No one working full time should live in poverty, zegt Bernie Sanders. Dat is geen broodje waarde maar een meetbaar broodje doel én broodje uitkomst. Dus wij fondsenwervers zeggen waarde wanneer we uitkomst bedoelen, omdat je je op waarden kunt verbinden met anderen. En er dan met de steun van al die donateurs voor zorgt dat de uitkomsten binnen bereik komen. Maar als we kijken naar (moraal en) waarden dan hebben mensen die veranderingen nastreven een 2-channel moraal en meer conservatieve mensen een 5-channel moraal. Door te focussen op je eigen (twee) waarden mis je rond de zestig percent van je (meer conservatieve) bevolking. Pas dus op met het verbinden op jouw values, progressieve fondsenwerver! Kijk, Joanathan Haidt legt het beter uit dan ik: https://ap.lc/atYVz
— Henk Dokter | DDDN

volgend jaar 20 en 21 mei 2025 is de 5e editie van de Fundraising Summer School!