Gloort er hoop, licht en innovatie aan de horizon?

Vorige week publiceerde Fondsenwerving.blog de primeur dat er een prachtige F2F innovatie is gelanceerd, de Coöperatie Social Response. Initiatiefnemer Koen van der Meer schreef: “… een wervingsbureau van en voor de leden van de coöperatie, functionerend als een shared in-house team. Dit betekent dat we werven zonder winstoogmerk en werken met een kostendekkend model.” Grootschalige werving zonder winstoogmerk. Is dit het begin van een aantal nieuwe trends? Ik ben hoopvol en heb er maar liefst zes voor je op een rijtje gezet.

Meer lezen
De toekomst van F2F fondsenwerving begint nu

De afgelopen jaren in de face-to-face fondsenwerving waren allesbehalve rustig. De coronapandemie heeft blijvende impact op de arbeidsmarkt gehad, met krapte aan straat- en deurwervers en een opmerkelijke groei van zelfstandige professionals aan de bureauzijde. De gevolgen hiervan werden voelbaar bij de goede doelen, die geconfronteerd werden met stijgende kosten en dalende retentie van de geworven donateurs. Het spel van balanceren tussen bureaus, wervers en doelen, elk met hun eigen agenda, heeft mij lang beziggehouden. Mijn vraag was steeds: hoe kunnen we deze uiteenlopende belangen verenigen?

Meer lezen
Waar gaat het om in nalatenschappen?

Om inkomsten uit nalatenschappen te werven, moet je in staat zijn verhalen te vertellen. Je roept emoties op die jouw donateur aanzetten om naar de notaris te gaan. Maar wat is het beste verhaal wat jouw organisatie samenvat én aanspreekt bij je donateur? Ik sprak hierover met drie donateurs.

Meer lezen
De ‘opportunistische erflater’, wie is dat?

“We komen nu echt op het punt dat we onze schaapjes op het droge hebben. Het voelt nog wat onwerkelijk, maar we wennen er steeds meer aan dat we vermogend zijn. Het feit dat we nu een mooi nieuw huis laten bouwen is daar een voorbeeld van. Straks hebben we een prachtige tuin en uitzicht over het water. We kijken er naar uit om meer tijd samen te hebben.”

Meer lezen
Hoe volwassen is jouw online fondsenwerving?

Toen ik in 2016 bij Stichting Vluchteling begon was de goede doelen sector totaal nieuw voor me. Ik maakte de overstap vanuit de webshop wereld en kon samen een klein team stap voor stap laten zien dat online fondsenwerving wél werkt. Wel werkt? Ja, want online was bijzaak. Was, want inmiddels is online een essentieel onderdeel van de fondsenwerving bij Stichting Vluchteling. En dat zie ik gelukkig bij veel meer goede doelen. Maar nog lang niet overal. In dit blog geef ik je 4 tips om jouw online fondsenwerving te verbeteren.

Meer lezen
De ideale data-infrastructuur voor een goed doel

Fondsenwerving is een grote puzzel, waarbij alles goed moet gaan. Je kan bijvoorbeeld niet succesvol zijn zonder de juiste cultuur of voldoende investeringen. Nog zo’n enorm belangrijke randvoorwaarde zijn de systemen waarmee wordt gewerkt. De data-infrastructuur bepaald in grote mate de efficiency van jouw fondsenwervingprogramma. Wat is de ideale data-infrastructuur voor een goed doel? Ik vroeg het aan expert Jeroen Beelen en hij kwam met onderstaande blauwdruk.

Meer lezen
Wat moeten onze brancheorganisaties doen?

Brancheorganisaties moeten bijdragen aan alle genoemde onderdelen. En weten wat de behoefte is. Daarin moeten wij ze voeden. Wij zijn immers de leden.” Dit was onderdeel van het antwoord van Jessica George op de vraag wat we van onze brancheorganisaties vinden. De survey die ik heb gedaan onder het Expert Panel dient inderdaad als voeding voor brancheorganisaties. Maar is er de afgelopen jaren iets veranderd?

Meer lezen
Laat je niet verleiden door de grote aantallen!

Wat een eerlijke strijd tussen kwantiteit en kwaliteit zou moeten zijn, wordt veel te vaak, en te gemakkelijk gewonnen door de grote aantallen. We zouden met z’n allen minder donateurs van hogere kwaliteit moeten werven, in plaats van meer donateurs van lagere kwaliteit. Toch zijn we jaar in, jaar uit hele grote aantallen donateurs aan het vervangen met grote aantallen van een te lage kwaliteit. Dat kan anders. Dat moet anders. Want het levert te weinig op. En het kost te veel.

Meer lezen
Telefonisch bedanken van donateurs, een nuttig feest

Halverwege de jaren ’00 stelde ik wel eens aan een opdrachtgever voor om donateurs te bellen om ze te bedanken voor hun steun, eventueel aangevuld met een aantal servicegerichte vragen of boodschappen. Steevast werd daarna de vraag gesteld ‘bedoel je zonder geefverzoek?’, en viel me na het antwoord (‘Inderdaad, zonder geefverzoek’) een meewarige blik ten deel.

Meer lezen
In gesprek met Prof. Rene Bekkers over markttrends

Soms zijn er van die hele leuke discussies op social media die elke fondsenwerver zou moeten lezen. Laatst stelde ik op LinkedIn een vraag aan Professor René Bekkers over het onderwerp “jongeren vs ouderen en fondsenwerving”. Wat volgde was een interessante uitwisseling over jongeren, generaties, levensgebeurtenissen, religie, de effecten van ‘te veel vragen’, en groei van inkomsten. Deze discussie willen wij jullie niet willen onthouden!

Meer lezen
Humor en fondsenwerving

Blijkbaar heeft een dierentuin ooit een actie bedacht waarbij mensen een kakkerlak konden vernoemen naar hun ex in ruil voor een donatie. Geweldig bedacht! Een variant daarvan kwam ik van de week tegen waar je bij een dierenopvang na een donatie een zwerfkat de naam van je ex kan geven... en dan worden ze gecastreerd. Humor! Ik kan me voorstellen dat deze acties behoorlijk succesvol kunnen zijn. Het is in ieder geval zeer vermakelijk.

Meer lezen
De 12 wijsheden van Harold Sumption

Veel van de best practice fondsenwerving die we vandaag de dag toepassen komt niet uit de lucht vallen. Al die kennis is opgebouwd uit ervaringen van fondsenwervers in de afgelopen honderd jaar. Een van die pioniers is Harold Sumption. Hij wordt door velen beschouwd als de grondlegger van de moderne fondsenwerving. Er zijn weinig andere fondsenwervers die zoveel invloed hebben gehad op een hele generatie Engelse fondsenwervers. Harold stond erom bekend dat hij zijn adviezen in korte wijsheden verpakte.

Meer lezen
Wat is fondsenwerving? Winst maken!

Een goed doel heeft geld nodig om de projecten uit te voeren in lijn met de missie van de organisatie. En om (nog meer) impact te kunnen maken doen goede doelen aan fondsenwerving. Fondsenwerving vereist altijd een investering om het te organiseren. Tijd en/of geld. Hoe beter de fondsenwerving, hoe meer inkomsten er worden opgehaald. Zo wordt de investering terugverdiend en maak je vervolgens winst. Winst voor de missie.

Meer lezen
Paniek! Jouw Hoofd Fondsenwerving gaat weg...

Niet het leukste onderwerp, maar er gaan nogal wat wisselingen van de wacht plaatsvinden. Het Fondsenwerving.blog Expert Panel bestaat uit bijna 50 leden. In een recent onderzoekje vroeg ik hoe lang zij hun huidige functie van Manager/Hoofd Fondsenwerving bij hun huidige werkgever nog gaan vervullen. Iets meer dan 40 leden gaven een antwoord. Niet schrikken…

Meer lezen
The Fundraising Summer School is terug!

The Fundraising Summer School is terug. Een geweldig, klein opgezet, twee-daags fondsenwerving congres. Heb je nog geen bestemming voor je trainingsbudget? Dan zou ik The Fundraising Summer School, dit jaar op 14 en 15 mei in Dublin, zeker overwegen. Als je in januari de ‘Early Bird’ boekt mag ik je bovendien een extra 10% korting geven. De laatste keer dat dit congres werd georganiseerd was in 2018. Toen was er een Nederlandse delegatie van 20 fondsenwervers sterk. Dus: leerzaam en leuk!

Meer lezen