Recent werd bekend dat de families Mars en van der Veldt 30% van de aandelen van het succesvolle softwarebedrijf AFAS hebben geschonken aan de door hen opgerichte stichtingen Pharus en Contribute. Hoewel de omvang van deze schenking uitzonderlijk is, weet ik uit eigen ervaring dat nog veel meer families eind 2024 - vooruitlopend op fiscale wijzigingen - grote giften vanuit een vennootschap hebben geschonken. Vanuit Rabobank Filantropie Advies hebben we niet eerder zoveel klanten tegelijk geholpen bij de (versnelde) oprichting van een ANBI-stichting als eind vorig jaar. Vaak ging het hierbij om klanten die al langer speelden met de gedachte een substantieel deel van hun vermogen te schenken. Door de fiscale prikkel werden zij geactiveerd om nú actie te ondernemen.
Meer lezenFondsenwervers worden vaak gezien als bedelaars, mensen die anderen lastig vallen met hun verzoek om geld. In sommige situaties is dat trouwens wel terecht… Maar het is tijd om anders naar fondsenwerving te gaan kijken: je vraagt niet om geld voor jouw project, maar je bent een makelaar in geluk. Onderzoek bewijst het!
Meer lezenZe lijken onvindbaar: senior online marketeers (met minimaal 5 jaar ervaring) die willen werken voor goede doelen. Overal waar ik kom, hoor ik hetzelfde verhaal: "We krijgen amper reacties op onze vacature en tussen de reacties zitten nauwelijks goede kandidaten." Vaak wordt er gezegd: "Ze zijn er gewoon niet." En eerlijk? Ik knikte vaak instemmend. Maar de afgelopen maanden begon ik mezelf toch af te vragen: Is dat wel zo? Of zijn de vacatures niet interessant genoeg?
Meer lezenVoor goede doelen met beperkte middelen is het essentieel om technologieën en processen te omarmen die daadwerkelijk bijdragen aan hun missie. En laten we wel wezen: elk goed doel heeft beperkte middelen. Marketing automation en donor journeys worden vaak gepresenteerd als de sleutel tot efficiëntere en effectievere fondsenwerving, met beloften van betere retentie, hogere conversie en optimalisatie van processen. Maar hoe vaak worden deze beloften waargemaakt? Dit blog verkent zowel de kansen als de uitdagingen rondom deze innovaties.
Meer lezenIk ben een groot fan van nieuwe ontwikkelingen. Maar ik ben een nog grotere fan van resultaat. De beperkte middelen die wij als fondsenwervers tot onze beschikking hebben, moeten we op de beste en meest duurzame wijze inzetten voor de grootst mogelijke winst op de lange termijn. En in dat kader vraag ik me vandaag af: wat levert marketing automation en donor journeys ons op? Er zijn maar weinig fondsenwervers die hier een solide antwoord op kunnen geven. En dus vroeg ik het aan het enige echte Fondsenwerving.blog Expert Panel.
Meer lezenSouhail Haouari, de kersverse directeur van Social Response, heeft vorig jaar een interessant onderzoek gedaan dat recent is gepubliceerd. De centrale vraag van het onderzoek is of er een relatie bestaat tussen organisatiestructuren en marketingstrategieën om duurzame groei in donateurs te realiseren. Souhail licht het allemaal toe in dit uitgebreide interview.
Meer lezenGelukkig nieuwjaar! Ik wens jullie op persoonlijk vlak allereerst veel geluk en een goede gezondheid. Op professioneel vlak wens ik minder wensdenken! En ja, dat zal ik even uitleggen.
Meer lezenDit zijn alle blogs van 2024, gesorteerd op welke het best zijn gelezen. Ik vind ze allemaal goed, dus ik adviseer om ze allemaal te lezen. Maar je kan ze ook delen met je collega’s. Of onderdeel maken van je inwerkprogramma voor nieuwe fondsenwervers. Of ze gebruiken als discussiestarters bij strategiesessies, teammeetings of heidagen!
Meer lezenHet was 2001. Ik mocht aanwezig zijn bij de bestuursvergadering van het goede doel waar ik werkte. Daar zou ik een presentatie geven over het behoud van donateurs. Ik keek ernaar uit en had mijn huiswerk goed gedaan. Samen met mijn moeder koos ik een indrukwekkende bloes om aan te doen, en die uit zou stralen: ‘Bij mij moet je wezen voor goede fondsenwerf-adviezen”. Lang verhaal kort: ik werd in de vergadering aangezien voor de koffiedame.
Meer lezenBeste fondsenwervers, het is de tijd van het jaar en Sinterklaas wil weer eens wat nieuws proberen. Wat is nu eigenlijk de methode waar wij succesvolle fondsenwerving op baseren? Zoals de meeste van jullie gelukkig weten, bestaat de beste fondsenwerving uit heel veel ingrediënten. En iedereen is betrokken: bestuurders, managers, marketeers, donateurs en uiteraard beneficiënten…
Meer lezenDe juiste cultuur is een van die vele randvoorwaarden waaraan een organisatie moet voldoen om succesvol te worden in fondsenwerving. Ik heb wel eens eerder een blauwdruk gedeeld voor de beste fondsenwerving cultuur. Maar hoe doen we zoiets in de praktijk volgens het Expert Panel? Welke aandacht geven zij intern aan het creëren van de juiste fondsenwerving cultuur?
Meer lezenDe trend onder goede doelenorganisaties om afscheid te nemen van Face-to-Face (F2F) werving is de laatste jaren opvallend toegenomen. Steeds meer non-profitorganisaties overwegen om dit kanaal te verlaten, en die gedachte is begrijpelijk. Jaren van tariefsverhogingen, een afnemende kwaliteit van wervingscampagnes en spanningen tussen organisaties en wervingsbureaus hebben hun tol geëist. Maar laten we hier een belangrijke nuance niet uit het oog verliezen: het probleem ligt vaak niet bij het F2F-kanaal zelf, maar bij de verstoorde relatie tussen bureau en goede doel.
Meer lezenBeste fondsenwervers, vandaag ben ik een nieuw initiatief gestart: De Fondsenwerving STARTPAGINA. Een centrale plek voor alles wat met fondsenwerving te maken heeft. Voornamelijk in Nederland, maar ook her en der uit de rest van de wereld. Een "startpagina" klinkt inderdaad wat ouderwets, maar tegelijkertijd ook superhandig. Neem maar eens een kijkje!
Meer lezenVandaag tien jaar geleden begon ik als freelancer in de fondsenwerving. Mijn eerste interim opdracht was bij SOS Kinderdorpen. Als onderdeel van mijn opdracht namen we de strategie op de schop. Een nieuwe ‘visie op loyaliteit’ was een van de resultaten. Gelukkig mocht ik die visie delen in mijn netwerk. En een van mijn mooiste blogs ooit was het gevolg. Vind ik tenminste. Oordeel zelf.
Meer lezenOké, clickbait… dit blog gaat niet over Gemini of Midjourney en het is ook niet geschreven door ChatGPT. Dit blog gaat over de AI van Facebook en Instagram (Meta) die je waarschijnlijk al gebruikt. Maar gebruik je het ook goed? Als je alles uit het AI-algoritme van Meta wil halen dan is een goede meting van jouw doelstelling essentieel. In dit blog vertel ik meer over de mogelijkheden en hoe je de AI van Meta inzet voor meer online donateurs.
Meer lezenKey Performance Indicators, oftewel KPIs, je komt ze overal tegen in fondsenwerving. Want je moet alles in de gaten houden tegenwoordig. Het is een onderdeel van de data-gedreven beweging die door fondsenwerving waait. Maar hoeveel KPIs kan je hebben? Op een gegeven moment heb je het niet meer over KPIs maar simpelweg over Performance Indicators. En die zijn dus echt minder belangrijk dan KPIs.
Meer lezenDit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze negentiende aflevering vertelt Beau van Leeuwen over haar rol als Teammanager Fondsenwerving bij Liliane Fonds.
Meer lezenKen je die organisaties waar fondsenwerving wordt gezien als noodzakelijk kwaad? Misschien werk je er zelf wel. Sorry daarvoor! Die staan lijnrecht tegenover organisaties waar fondsenwerving wordt gezien als noodzakelijk. Hier wil natuurlijk iedere fondsenwerver werken!
Meer lezenOm data-gedreven fondsenwerving goed uit te oefenen heb je van alles nodig. Er wordt vaak als eerste aan de juiste systemen en tooling gedacht. Want als we eenmaal een goed CRM, marketing automation, plannning- of rapportageoplossing hebben dan zijn we data-gedreven. Niets is minder waar! De juiste sturing, expertise en een gezonde dosis ondernemerschap zijn minstens zo belangrijk, en zelfs voorwaardelijk, om een succesvolle data-gedreven fondsenwervende organisatie te zijn.
Meer lezenEen directeur heeft grote invloed op fondsenwerving. Logischerwijs heeft iedereen in de organisatie een rol als het gaat om fondsenwerving, maar sommigen mensen hebben een grotere invloed. En die invloed kan zowel positief als negatief zijn. Het is daarom belangrijk om je directeur mee te nemen op de reis die je aan het afleggen bent. Of, om ze aan te spreken als ze hun rol voor fondsenwerving niet goed oppakken.
Meer lezen