50 symptomen van fondsenwerving ellende

Mensen met wie ik heb gewerkt weten dat ik er niet voor schuw om de vinger op de zere plek te leggen. Dat doet soms een beetje pijn, maar is wel zo eerlijk. Bovendien is het stap één om er uiteindelijk beter van te worden. Dus vandaag een lijstje met 50 symptomen van regelrechte fondsenwerving ellende! Hoe meer van de volgende symptomen je herkent, hoe erger je waarschijnlijk in de problemen zit…

Read More
Mijn fondsenwerving visie op een bierviltje

Sinds ik 5 jaar geleden als Interim Manager & Senior Adviseur aan de slag ben gegaan denk ik constant na over hoe ik mijn ervaring in particuliere fondsenwerving het beste met mijn opdrachtgevers kan delen. Een van de onderwerpen die ik telkens aan een grondig onderzoek onderwerp is mijn eigen visie op succesvolle particuliere fondsenwerving. Ik stel mezelf dan niet alleen de vraag of ik de dingen juist doe, maar vooral of ik de juiste dingen doe. Dus bij deze de laatste versie van mijn visie. Op een bierviltje!

Read More
Goede doelen verliezen steun trouwe donateurs

Zo kopte De Volkskrant in de jaarlijkse update (en verdieping) over de goede doelen sector. Een harde conclusie die bij veel organisaties niet valt te ontkennen. Echter, ik vind het interessant en verontrustend om te zien dat zowel de reden als de oplossing vaak wordt gezocht bij jongere generaties. Er zijn tal van goede doelen die jongeren een centrale plek in hun wervingstrategie geven. In mijn ervaring zijn ze nooit echt succesvol.

Read More
Een nieuwe netwerkborrel: fundraising.pub

Een fondsenwerver doet er goed aan om te netwerken. We zetten allemaal dezelfde kanalen in, lopen tegen dezelfde uitdagingen aan en werken veelal met dezelfde leveranciers. Dus is het verstandig om andere (slimme) fondsenwervers te kennen, zodat je van gedachten kan wisselen. En wanneer je het nodig hebt om eventjes de telefoon op te pakken om die fondsenwerver te bellen en een second opinion te vragen. Dat is toch hartstikke slim? Er is een nieuwe netwerkborrel in fondsenwervingland. En ik raad je aan om je daarbij aan te sluiten: fundraising.pub.

Read More
Einde van het jaar in zicht! Jaarplannen op komst!

Het normale leven is weer begonnen. Vakantie voorbij. Einde van het jaar in zicht. En dus breekt voor de meeste organisaties het jaarplan-seizoen aan. Hoe pakken jullie dat aan? Hopelijk van visie, naar strategie, naar plannen. En idealiter is het een “inclusief, bottom-up, participatief proces”, want dan snapt iedereen tenminste waarom we doen wat we doen. Als fondsenwerver kan je niet zonder goede plannen, omdat het je blauwdruk voor succes is. Hieronder enkele redenen waarom ik denk dat je jaarlijks minstens 10% van je tijd moet besteden aan plannen voor het komende jaar.

Read More
5 huis-tuin-en-keuken lessen voor de zomer

In de loop der jaren verzamelt een mens ontzettend veel spullen. Te veel meestal. En weggooien is zonde. Maar je gebruikt het ook niet. Dus staat het daar een beetje te verstoffen. Dus laatst dacht ik: weg ermee. De halve inboedel werd verzameld en hebben we netjes op de stoep gezet. En zoonlief met een bordje ernaast gezet: GRATIS. En zoals dat gaat in Amsterdam West, zelfs op een hele rustige zondag, zag je al snel mensen aan komen lopen. (Alsof ze het ruiken.) Alle pronkstukken waren snel weg uiteraard. En uiteindelijk heeft meer dan 80% van onze verzamelde berg huis-tuin-en-keuken spullen een nieuwe eigenaar gevonden. Lang leve de buren! Welke wijze lessen voor fondsenwervers liggen hier verborgen?

Read More
"Het enige dat er toe doet is de donateurservaring."

Ik raad altijd aan om donateur te zijn van je eigen organisatie. Van tijd tot tijd je eigen donateurscommunicatie onder ogen krijgen is een geweldige ervaring. Vooral omdat je er niet op bent berekend, je zelf net iets anders van plan bent, je zit te eten, net een dutje wil gaan doen, net in je kluskleren klaar staat om te schilderen, net even nergens zin in hebt. En dan ontvang je jouw eigen brief. Of dat telefoontje. En zoals je begrijpt, komt dat niet altijd gelegen. Verrassing! Niet elke donateur springt op van de bank zodra jouw mailing op de mat valt.

Read More
Wereld zoekt verbeteraars. Hoofd Fondsenwerving gezocht!

Net als elke fondsenwerving functie hebben we er te weinig van. Er is een aldoor groeiende behoefte aan meer fondsenwerving leiders. Zowel binnen de traditionele fondsenwervende organisaties, als in andere sectoren waar particuliere fondsenwerving steeds meer aandacht krijgt. Denk aan de cultuursector, de medische wereld of de politiek. Fondsenwerving succes kan vanuit verschillende hoeken komen. Uiteraard moet je het bestuur of RvT meekrijgen, maar het startpunt om het een en ander in gang te zetten ligt veelal bij het Hoofd Fondsenwerving. Dat is nog meer het geval wanneer de ervaring bij bestuur en RvT met fondsenwerving minimaal of zelfs afwezig is. En dat komt regelmatig voor.

Read More
10 kenmerken van het beste Hoofd Fondsenwerving

Het Hoofd Fondsenwerving is wat mij betreft het belangrijkste ingrediënt voor succes in fondsenwerving. Als je weet hoe complex fondsenwerving management is, dan weet je ook hoeveel invloed het Hoofd Fondsenwerving heeft. Hij of zij heeft de controle over informatie, neemt alledaagse beslissingen, geeft prioriteit aan activiteiten, inspireert het team en bepaalt de richting. Tenminste, dat is wat ze zouden moeten doen. Dus wat mag je verwachten van het ideale Hoofd Fondsenwerving? Hier zijn 10 essentiële kenmerken waaraan je het beste Hoofd Fondsenwerving kan herkennen.

Read More
Innovatie in fondsenwerving: wat denk jij?

We zijn er allemaal naar op zoek. Een nieuw kanaal of programma dat ons bergen nieuwe donateurs of donaties op kan opleveren. De kanalen die we (over) hebben zijn beperkt. Grote aantallen nieuwe donateurs gaan niet altijd hand in hand met de beste kwaliteit. Het is hoog tijd dat we iets nieuws ontdekken… Ik ga regelmatig met veel plezier in gesprek met mensen die nieuwe initiatieven in de markt willen lanceren. Ik hoop uiteraard heel erg dat nieuwe ontwikkelingen leiden tot nieuwe vormen van fondsenwerving en dus bronnen van inkomsten. Toch kom ik zelden een initiatief tegen dat ik direct grote kansen toedicht.

Read More
Hoe emotie de Notre Dame gaat herbouwen

De Notre Dame in Parijs is gister getroffen door een verschrikkelijke brand. Iedereen kon LIVE meekijken hoe de prachtige kathedraal in een vlammenzee terecht kwam. Het Franse volk is in haar hart geraakt. Binnen 12 uur hebben twee Franse miljardairs al 300 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de herbouw. Binnen 24 uur zijn verschillende (inter)nationale fondsenwerving acties opgezet. Wat leren we hiervan?

Read More
De meest gedurfde re-branding ooit: SickKids VS

Vorig jaar kwam ik bij het International Fundraising Congress (IFC) voor het eerst SickKids tegen. Officieel heet dit ziekenhuis The Hospital for Sick Children. Het is het grootste kinderziekenhuis in Canada met een historie die teruggaat tot 1875. En in lijn met de Noord-Amerikaanse traditie komt een groot gedeelte van hun inkomsten van gulle gevers. Vroeger deed SickKids aan fondsenwerving, zoals jij en ik dat ook kennen. Aangrijpende beelden die appelleren aan krachtige emoties, waarna de donateur wordt gevraagd te doneren. Het leverde overigens nog altijd prachtige campagnes op.

Read More
De telefoon van een vluchteling

De ervaringen van jouw donateurs bepalen hoe die donateurs over jouw organisatie denken. Veel van jouw succes in fondsenwerving hangt dus af van de donateurservaring. Alle zintuigen worden ingezet. Alles wat donateurs horen, zien of voelen speelt mee in hoe loyaal donateurs zullen zijn. Alle contactmomenten die wij organiseren in de vorm van mailings, telefoontjes, email en evenementen dragen bij loyaliteit. Maar ook de minder persoonlijke communicatie, zoals een abri-campagne, een radiospotje of de website wegen mee.

Read More
Doet het Centraal Bureau Fondsenwerving ook aan fondsenwerving?

Ik kreeg van de week de volgende vraag van een fondsenwerver: doet het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) ook aan fondsenwerving? Het was duidelijk een wat sarcastische vraag want er werd gedoeld op het feit dat de voorheen beschikbare data op de website van het CBF niet meer gratis toegankelijk zijn. Tegenwoordig moet er worden betaald.

Read More
Hoe je het vertrouwen van donateurs kan vergroten?

Het vertrouwen van donateurs kan je op heel veel verschillende manieren schaden, dat is helaas niet zo ingewikkeld. En het gebeurt jammergenoeg maar al te vaak. Hans stelde laatst de vraag: hoe kan je het vertrouwen van donateurs vergroten? Dit in mijn antwoord. Donateurs die vertrouwen dat de organisatie de impact heeft die het zegt te hebben voor haar beneficiënten, zullen aanzienlijk loyaler zijn dan degenen die dit vertrouwen niet hebben.

Read More