Berichten in Expertise
Wie doet nog ‘old school’ direct marketing?

Toen ik in 2001 begon bij Dokters van de Wereld deden we prospect mailings om nieuwe donateurs te werven. Iets wat veel organisaties nu ongetwijfeld zouden bestempelen als old school direct marketing. Zeer leerzaam om het vak van fondsenwerver onder de knie krijgen. De schrijftechnieken die je kan inzetten om mensen te doen bewegen een gift te doen…

Meer lezen
Robert Valentijn: Een funnel van Touch, Tell & Sell

In de laatste groeianalyse werd Save the Children Nederland uitgeroepen tot beste fondsenwerver van Nederland, omdat ze het hardst zijn gegroeid. De cijfers zeggen echter niks over HOE ze dat hebben gedaan. In een serie interviews gaan we daar proberen achter te komen. Als derde aan het woord Robert Valentijn, Teamleader Supporter Acquisition.

Meer lezen
Drie sleutels voor succes met filantropie-adviseurs

Ik weet het nog vanuit mijn eigen ervaring als fondsenwerver bij een goed doel. Je zit middenin een stuk en uit het niets word je gebeld door een filantropie adviseur. Je inkomsten lopen wat achter en nu ineens dient zich mogelijk een mooie fondsenwervende kans aan. Terwijl ik naar de adviseur luister, zoek ik meteen naar haakjes met onze programma’s. Hoe kan ik de wensen van deze potentiële gever koppelen aan ons werk? De adviseur vraagt mij of ik in een week een voorstel kan opleveren. Hoewel ik genoeg andere dingen te doen heb, laat ik deze kans niet schieten. Tandje erbij dus, ik zorg dat het voorstel op tijd afgerond is.

Meer lezen
10 ingrediënten voor de beste fondsenwerving appeal

Fondsenwerving wordt gedaan in allerlei vormen en maten. Altijd met de beste bedoelingen, maar niet altijd met de beste ingrediënten. Op sommige vlakken hoef je echt niet zelf het wiel uit te vinden. Duizenden fondsenwervers gingen jou namelijk voor. Hoe ziet nu eigenlijk de beste fondsenwervende appeal eruit? Ik heb 10 ingrediënten voor je verzameld.

Meer lezen
Fondsenwerving, een vak apart

In elke organisatie is altijd discussie over fondsenwerving. Zwart-wit gezegd heb je enerzijds de niet-fondsenwervers die hun marketing, communicatie of programma belangen proberen te verdedigen. Anderzijds de fondsenwervers die graag resultaat willen zien. Dat zie je overal terug, bijvoorbeeld in allerhande donateurscommunicatie, zoals campagnes, direct mail of magazines.

Meer lezen
Zomaar 14 waardevolle adviezen en inzichten

Een van de oprichters van de The Better Fundraising Company deelde laatst een flinke lijst van adviezen en inzichten. Ter ere van zijn verjaardag. Ik heb de lijst doorgenomen en mijn favorieten eruit gehaald. Het zouden zo mijn aantekeningen kunnen zijn van het IFC! Dus, bij deze, zomaar 14 waardevolle adviezen en inzichten.

Meer lezen
Hoe werf je naast F2F en TM nieuwe donateurs?

Voor de zomervakantie laat ik nog een keer het Expert Panel aan het woord. De vraag die ik aan ze heb gesteld is: Wat is naast Face-to-Face en Telemarketing het meest kansrijke kanaal om nieuwe donateurs te werven? Een hele praktische vraag. Het antwoord dat het meest werd gegeven: online. Maar ook nog verrassend veel andere antwoorden!

Meer lezen
Best practice F2F in 4 stappen

Face-to-face is nog altijd een van de meest succesvolle acquisitiekanalen wereldwijd. Ook in Nederland wordt F2F met name door de allergrootste fondsenwervende organisaties grootschalig ingezet. Niet meer met de resultaten van vroeger, maar mits goed georganiseerd kan het onder aan de streep nog altijd een geweldig wervingskanaal zijn. En dat is de kernvraag: hoe organiseer je een fantastisch F2F programma?

Meer lezen
Het fondsenwerving succes van UNHCR

Fondsenwervers zijn tussenpersonen. Wij fungeren als schakel tussen de donateur en het doel. Die proberen we bij elkaar te brengen. Fondsenwerving gaat niet over de organisatie die het werk doet, maar over mensen die de wereld een beetje beter willen maken. De recente vrijgevigheid door de oorlog in Oekraïne is daar een prachtig voorbeeld van. En ik ben zwaar onder de indruk van mijn collega’s bij UNHCR Nederland die dat geweldig doen. Slechts enkele jaren actief op de Nederlandse markt en nu al zeer succesvol op alle fronten!

Meer lezen
Voorbereiding is meer dan het halve werk

Dinsdag 12 januari 2010 in de namiddag vond er een verschrikkelijke aardbeving plaats in Haïti. Nog geen vijf dagen later lag er een noodmailing op de deurmat bij meer dan een half miljoen donateurs. We wisten uit ervaring dat snelheid een belangrijke factor was in het succes. En dus waren we overal op voorbereid. We ontvingen uiteindelijk de hoogste response ooit.

Meer lezen
Het donateursmagazine: offline of online?

Bij de meeste goede doelen komt op een gegeven moment de vraag bovendrijven of het papieren donateursmagazine niet vervangen moet worden door een online variant. Gevoed door ideeën over kostenbesparing, papierverspilling en gebrek aan interne capaciteit wordt vervolgens een van de belangrijkste instrumenten voor donateursloyaliteit ter discussie gesteld. Het donateursmagazine vervangen door een online variant vind ik geen goed idee en ik zal jullie vertellen waarom.

Meer lezen
The [almost] definitive book on digital fundraising

Het gebeurt niet elke dag dat er een boek over fondsenwerving verschijnt. En daarom vandaag aandacht voor een nieuw boek! Vorige week heeft Ewald Verhoog zijn nieuwe boek gelanceerd: The [Almost] Definitive Book About Digital Fundraising. In bijna 200 pagina’s neemt Ewald de lezer mee in zijn jarenlange ervaring. Ik heb het boek nog niet uit, maar het is duidelijk dat Ewald de markt iets duidelijk wil maken: laat je inkomsten groeien via digital!

Meer lezen
De succesvolle online werving van Natuurmonumenten

Toen ik laatst wat kritisch uit de hoek kwam over de ontwikkeling en groei van online fondsenwerving in de afgelopen jaren werd ik snel teruggefloten. Barbara Hellendoorn-Mineur, Manager Marketing & Communicatie bij Natuurmonumenten, liet mij vrolijk weten dat zij vorig jaar 75.000 (!) nieuwe leden en donateurs via digitale kanalen hebben geworven…

Meer lezen
‘Online’ probleem 2: gebrek aan investering

Vorige week stond ik stil bij het eerste probleem van online fondsenwerving: de korte termijn. Deze week zoom ik in op probleem twee, we investeren niet genoeg. Online wordt meestal weggezet als één kanaal, terwijl de expertise die wij vragen van onze online fondsenwervers vele malen breder is. De online fondsenwerver is nu te vaak een generalist. Verantwoordelijk voor veel te veel verschillende zaken tegelijk. We hebben meer specialisten nodig. Er moet meer worden geïnvesteerd.

Meer lezen
Meer goede doelen, maar te weinig fondsenwervers

De traditionele goede doelen sector bestaat niet meer. Door een terugtrekkende overheid en wegvallende subsidies zijn er in de loop der jaren steeds meer sectoren die in fondsenwerving een nieuwe bron van inkomsten zien: universiteiten, ziekenhuizen, musea, politieke partijen, etc. Allemaal op zoek naar financiële steun. Het groeiende probleem is alleen: er zijn niet genoeg fondsenwervers!

Meer lezen