The [almost] definitive book on digital fundraising

Het gebeurt niet elke dag dat er een boek over fondsenwerving verschijnt. En daarom vandaag aandacht voor een nieuw boek! Vorige week heeft Ewald Verhoog zijn nieuwe boek gelanceerd: The [Almost] Definitive Book About Digital Fundraising. In bijna 200 pagina’s neemt Ewald de lezer mee in zijn jarenlange ervaring. Ik heb het boek nog niet uit, maar het is duidelijk dat Ewald de markt iets duidelijk wil maken: laat je inkomsten groeien via digital!

Als groot fan van loyaliteit triggerde Ewald mij met de voordelen van digital fundraising:

... het stelt ons in staat ervaringen te creëren die waardevol zijn voor onze donateurs, terwijl het voor ons goedkoop blijft om te maken. Wat nog belangrijker is, is dat digitale fondsenwerving ons in staat stelt om deze ervaringen op individueel niveau, op grote schaal, te blijven beheren.”

”Nu kunnen we onze kiezers bereiken voor 1 cent of minder en hebben we relevante, gepersonaliseerde dialogen bij elke stap van hun reis.”

”Met andere woorden, digitaal stelt ons in staat om van de fondsenwervingsrelatie weer een normale relatie te maken. Het stelt ons in staat om loyaliteit op te bouwen door middel van talloze kleine zinvolle interacties. We kunnen mensen nu op verschillende manieren stimuleren om mee te doen. We kunnen eindelijk een einde maken aan onze monologen rond de zin ‘geef me nu geld’ en veranderen in 1000 relevante dialogen.

Ewald beschrijft aan de hand van zijn eigen ervaringen bij verschillende goede doelen (o.a. World Animal Protection, Alzheimer Nederland en charity:water) hoe je je inkomsten kan laten groeien. Met een aanstekelijk enthousiasme schrijft hij over testen, traffic optimalisatie, retargeting, lead generatie, lead nurturing, dynamische content, conversie optimalisatie, de conversie piramide, funnels en multichannel combinaties.

Zo houdt hij een vlammend betoog over de integratie van on- en offline middelen, met name over de telefoon waar de conversie vele malen hoger is. Een belangrijk punt, want nog steeds zie ik veel organisaties hopen op torenhoge online conversiecijfers. De realiteit is inderdaad flink anders. In mijn eigen ervaring ligt de conversie bij lead generatie/conversie campagnes via de telefoon tussen de 7% en 17%, terwijl email conversie niet boven de 1% uitkomt.

In verschillende hoofdstukken onderbouwt Ewald zijn cases met cijfers wat zeer behulpzaam is voor de lezer. Het geeft de lezer een goede start om een eigen business case te bouwen. Maar let op: waar de kosten per uiting zeer laag zijn in de digitale wereld is het een en ander wel afhankelijk van de aanwezige capaciteit en daarvan weten we dat er een chronisch tekort is.

Dit soort boeken bevatten altijd ontelbare tips en inzichten voor zowel de kleinere organisaties met één online fondsenwerver als de meer ontwikkelde online teams bij grotere organisaties. Ewalds belofte: in 72 weken kan je je inkomsten verdubbelen. Dat is niet misselijk. Wie gaat die uitdaging aan?

Als je snel bent kan je het boek bestellen voor slechts 15 euro: fundraising.love.