Hoe werf je naast F2F en TM nieuwe donateurs?

Voor de zomervakantie laat ik nog een keer het Expert Panel aan het woord. De vraag die ik aan ze heb gesteld is: Wat is naast Face-to-Face en Telemarketing het meest kansrijke kanaal om nieuwe donateurs te werven? Een hele praktische vraag. Het antwoord dat het meest werd gegeven: online. Maar ook nog verrassend veel andere antwoorden!

Logischerwijs kwam online als meest gegeven antwoord naar voren. Ik had niet anders verwacht. Online, digitaal, Facebook advertising, social media, search, alles werd genoemd.

Hier een greep uit de uitgebreidere antwoorden:


We zien dat bij laagdrempelige online handelingsperspectieven een behoorlijk percentage direct converteert van lead naar donateur door een direct op de eerste handeling volgende online journey.
— Jessica George - Vluchtelingenwerk Nederland (Inmiddels UNHCR Nederland)
Heel specfiek getargete campagnes online waardoor je met kleinere, niche proposities de juiste nieuwe mensen weet te raken.
— Ilse Beckers - CliniClowns
Crowdfundingplatforms, omdat die redelijk warme prospects oplevert, vanwege het peer-to-peer effect.
— David Heyer - Hospitaalbroeders
Bij World Vision is online het belangrijkste kanaal op dit moment. We zetten het in voor het werven van kindsponsors, vaste donateurs, eenmalige gevers en leads.
— Samuel Visser - World Vision Nederland

Inmiddels worden ook steeds vaker multimediale campagnes ingezet waar online en offline in elkaar overlopen en we niet kunnen spreken van online of offline. Meertraps-werving begint vaak online en converteert offline. De funnels waarbij informatie of contactgegevens (emailadressen en telefoonnummers) worden verzameld in ruil voor diensten, informatie, kennis of entertainment zijn zeer populair.


Het hoort niet meer te gaan over losse kanalen, maar over integratie en synergie van verschillende kanalen in klantreizen.
— Anoniem
Integrale campagnes, met een sterke focus op multichannel PR en influencer marketing.
— Anoniem
Informatieverstrekking online en offline. De behoefte aan informatie is enorm. De conversie is bij ons nog wel een uitdaging.
— John van Duin - Oogfonds
Dit klinkt haast als een strikvraag :-) Is de kunst heden ten dage juist niet minder kanaalgericht te denken? Maar om kanalen te zien als tools om de klantrelatie te maximaliseren.
— Henkjan Verbree - Bartiméus Fonds

Maar welke kanalen, programma’s, campagnes, of hoe je ze dan ook wilt noemen, worden nog meer ingezet of getest om nieuwe donateurs te werven?

  • TV: televisieprogramma gericht op fondsenwerving of DRTV

  • Inserts en koude DM-packs

  • Noodhulpcampagnes

  • Directe of indirecte conversie van bezoekers/klanten via verschillende kanalen (waaronder eigen ‘F2F’)

  • Evenementen en bijeenkomsten


Voor onze organisatie zijn dit noodhulpcampagnes, hierbij wel afhankelijkheid van grote rampen met veel media aandacht.
— Leo van der Zalm - Rode Kruis
Voor ons: tijdens events/kerkdiensten, waar de ontmoeting in real life is.
— Arjan Woertink - Verre Naasten
Wij werven vooral online, en sturen op eigen ‘Face-to-face’ met werving in de gebieden door wervingsvrijwilligers.
— Barbara Hellendoorn - Natuurmonumenten
Wij hebben een geweldig bereik met honderdduizenden klanten in onze winkels. Die willen we zien te interesseren om zich meer aan de organisatie te binden.
— Anoniem

Toen ik de antwoorden las was ik eigenlijk blij verrast. Er heerst altijd een wat pessimistische stemming rondom de werving van nieuwe donateurs. Maar moet je eens zien wat er allemaal gebeurt in de markt. De testen vliegen je om de oren. Geweldig om te zien wat er allemaal wordt ondernomen. En helemaal geweldig om te horen dat organisaties er zelf ook zo enthousiast over zijn!

Wederom veel dank aan het Expert Panel voor jullie input!