Manifest: de kritische fondsenwerver

Rogare is een onafhankelijke fondsenwerving denktank in Engeland. Vorige week werd een nieuw manifest gepubliceerd: de kritische fondsenwerver. Het zijn de Do’s & Don’ts van hoe een fondsenwerver zich moet gedragen ten aanzien van fondsenwerving kennis en kunde. Bij deze de Nederlandse vertaling.

De denktank Rogare probeert de brug te zijn tussen academisch onderzoek en de praktijk. Haar publicaties proberen academische theorie en onderzoek om te zetten in bruikbare ideeën voor fondsenwervers. Eerder publiceerde Rogare al een manifest dat was gericht op het creëren van een gevoel van trots door deel uit te maken van, zoals zij het zelf omschreven, ‘het nobele beroep van fondsenwerver’. Maar nu dus een nieuw manifest.

 
​Ons Kritische Fondsenwerver-manifest daagt fondsenwervers uit om altijd open te staan ​​voor wat ze weten of denken te weten over fondsenwerving, om hun kennis, ethiek en meningen te blijven beoordelen, en bereid te zijn deze te wijzigen op basis van nieuwe en betere informatie.
— Rogare

Meestal zijn er te weinig kritische geluiden aanwezig in fondsenwervende organisaties. Gebrek aan ruimte? Gebrek aan kennis? Je moet altijd ruimte creëren om een goede discussie te voeren.

Ook in onze Nederlandse goede doelen sector wordt te weinig gediscussieerd. Alsof we bang zijn om voor onze mening uit te komen. Of is onze sector gewoonweg te klein om een kritische massa te bereiken die je nodig hebt voor een goede discussie?

De beste fondsenwervers blijven leren en stellen hun eigen visie op fondsenwerving constant bij. Dat kan alleen als je actief nadenkt over de verschillende meningen. Een discussie helpt om je eigen standpunten scherp te krijgen en eventueel bij te stellen.

Zowel in mijn werk als mijn blogs schop ik vaak tegen de heilige huisjes aan om vastgeroeste denkwijzen en praktijken ter discussie te stellen. Mijn favoriete vraag is: waarom? Ik beschouw mezelf als een behoorlijk kritische fondsenwerver. Vandaar dat ik het manifest graag met jullie deel.

Zie hieronder de Nederlandse vertaling.


Ik ben een kritische fondsenwerver

Ik stel veel vragen omdat het werk dat ik doe ertoe doet; de beslissingen die ik neem, hebben gevolgen voor de missie van mijn organisatie en de impact die we in de wereld willen hebben. Ik neem mijn verantwoordelijkheid als kritische fondsenwerver ter harte.

Nooit…

  • Vertrouw ik op iemands woord over wat deze best practice is (of zou moeten zijn), of vertrouw op getuigenissen of argumenten van autoriteit. In plaats daarvan stel ik mezelf tevreden door het bewijs en de theorie te zoeken voor hun bewering dat wat ze zeggen waar is.

  • Kopieer ik wat anderen hebben gedaan, vooral als ze zeggen dat het altijd zo heeft gewerkt of gedaan, zonder te begrijpen waarom het voor hen werkte en wat ik misschien moet aanpassen om het voor mij te laten werken.

  • Laat ik persoonlijke meningen en vooroordelen de overhand hebben - die van mij of die van anderen.

  • Neem ik fondsenwervende beslissingen die reële en tastbare gevolgen hebben zonder risico in te schatten, inclusief het risico van het handhaven van de status-quo.

Altijd…

  • Denk ik kritisch na over mijn best practices, ethiek en mijn mening over de belangrijkste kwesties in het vak van fondsenwerving.

  • Streef ik ernaar om best practice bij fondsenwerving te gebruiken, een praktijk die is gebaseerd op relevante theorie en bewijsmateriaal. Ik begrijp dat als ik dit niet doe en praktijken gebruik die niet optimaal zijn, ik zowel donateurs als begunstigden in de steek kan laten.

  • Neem ik mijn professionele ontwikkeling serieus. Ik houd wat ik weet over fondsenwerving bij en probeer hiaten in mijn kennis op te vullen met de beste en meest robuuste kennis uit de beste bronnen. Ik verbind me ertoe om zoveel mogelijk te weten over het onderwerp van mijn gekozen carrière.

  • Doe ik aan ethische fondsenwerving. Dat betekent dat ik ethische ideeën bij fondsenwerving moet begrijpen en weten hoe deze toe te passen via ethische besluitvormingskaders, en niet alleen maar gaan met wat subjectief voor mij goed voelt.

  • Daag ik uit wat ik denk dat er mis is met ons beroep (in de praktijk, ethiek en hoe het beroep is gestructureerd en werkt), en versterk de fondsenwervende gemeenschap door haar kennis aan te vullen, nieuwe en diverse perspectieven en ideeën te zoeken, en er een veilige en inclusieve werkplek van te maken.

  • Evalueer ik mijn bronnen en zoek relevant bewijs bij het maken van een argument.

  • Houd ik degenen met wie ik het niet eens ben, aan de hoogste normen van bewijs, kritiek en argumentatie. Daarbij houd ik mezelf aan dezelfde normen.

  • Daag ik aannames en vooroordelen uit. Ik benader gedurfde beweringen met een gezonde scepsis, zelfs – en vooral – die van mij. Ik sta open voor de mogelijkheid dat ik ongelijk heb - of in ieder geval niet zo gelijk als ik denk dat ik heb - over alles wat ik denk te weten en dierbaar is in fondsenwerving, en ben bereid mijn mening te veranderen als andere mensen overtuigende argumenten aanvoeren over wat de beste praktijk of ethische praktijk is.

Ik ben een kritische fondsenwerver.