Het fondsenwerving succes van UNHCR

Fondsenwervers zijn tussenpersonen. Wij fungeren als schakel tussen de donateur en het doel. Die proberen we bij elkaar te brengen. Fondsenwerving gaat niet over de organisatie die het werk doet, maar over mensen die de wereld een beetje beter willen maken. De recente vrijgevigheid door de oorlog in Oekraïne is daar een prachtig voorbeeld van. En ik ben zwaar onder de indruk van mijn collega’s bij UNHCR Nederland die dat geweldig doen. Slechts enkele jaren actief op de Nederlandse markt en nu al zeer succesvol op alle fronten!

De huidige situatie in en rondom Oekraïne is zelfs voor een ervaren hulporganisatie als UNHCR, de VN Vluchtelingenorganisatie, exceptioneel. Sinds de tweede wereldoorlog is er niet meer zo’n grote vluchtelingenstroom in zo’n korte tijd ontstaan. In anderhalve maand zijn meer dan 4,5 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. De actuele cijfers zijn te vinden in het data portal. Naast de mensen die moesten vluchten, worden nog eens miljoenen mensen getroffen door de oorlog in Oekraïne. Zij hebben humanitaire hulp en bescherming nodig. Veel mensen zitten nog steeds vast in gebieden waar het conflict escaleert en meer hulp is dringend nodig. UNHCR helpt deze vluchtelingen met o.a. noodopvang, gezondheidszorg en hulpgoederen, zoals warme dekens en voedsel. Iedereen is bezorgt over wat er de komende tijd gaat gebeuren.

De ernst van de situatie is duidelijk. En altijd wanneer de emoties hoog oplopen dan komen mensen in beweging. Ze willen helpen, ze willen iets doen. Het is aan fondsenwervers om die humanitaire en filantropische gevoelens op de juiste manier te faciliteren en kanaliseren. En dat heeft UNHCR Nederland op voortreffelijke wijze gedaan.

Als je begint wanneer de ramp zich voltrekt, ben je uiteraard te laat. Geweldige fondsenwerving vergt veel voorwerk. Ook bij elke vorm van grote giften werving werpt de juiste voorbereiding tijdens een ramp als deze zijn vruchten af. Ik heb twee van mijn collega’s bij UNHCR Nederland gevraagd hoe het recente fondsenwerving succes tot stand is gekomen.

Bas Klaassen is dit jaar begonnen als Hoofd Fondsenwerving & Partnerships bij UNHCR Nederland:

“De schokkende beelden van Oekraïners die vanwege het uitbreken van de oorlog op stel en sprong huis en haard moesten verlaten, leidde in Nederland tot een grote behoefte aan het geven van steun. Door direct online donatiemogelijkheden te creeëren en deze te combineren met relevante informatievoorziening, ontving UNHCR in die eerste week ongekend veel donaties en andere steunbetuigingen. Sowieso heeft de zichtbaarheid van onze coördinerende rol bij de bescherming van vluchtelingen in belangrijke mate bijgedragen aan de werving van fondsen. Uit onderzoek bleek eerder dat het merendeel van het publiek dacht dat het werk van UNHCR alleen gefinancierd werd door overheden. Omdat diverse nieuwskanalen ons dagelijks als ‘de VN Vluchtelingenorganisatie’ benoemden en dit beeld ondersteund werd met on- en offline advertenties, kozen veel (vermogende) particulieren, bedrijven en stichtingen ons als partner bij het realiseren van hun wens: directe hulp aan en bescherming van mensen op de vlucht in Oekraïne en daarbuiten. Zozeer zelfs dat één bedrijf besloot naast een in-kind aanbod voor opvang van vluchtelingen, 10 miljoen in financiële steun vrij te maken.”

Karien Jeekel werkt sinds 2017 als Lead Private Partnerships & Philanthropy:

“In 2017 is het Private Partnerships & Philanthropy team van UNHCR in Nederland gestart met als doel om samenwerkingen te creëren om mensen op de vlucht te steunen met de private sector in Nederland: bedrijven, stichtingen en vermogende particulieren. Omdat de ambitie groot was en het team nog klein, is er direct vanaf het begin voor gekozen te focussen op die particulieren en organisaties die echt impact kunnen en willen maken.  

In deze verschrikkelijke oorlog in Oekraïne speelt UNHCR een belangrijke rol om de vele miljoenen mensen op de vlucht, zowel in Oekraïne en in de buurlanden. We zien in Nederland (en andere delen van de wereld) gelukkig een enorme solidariteit. We zijn erg dankbaar dat vele bedrijven, stichtingen en particulieren willen bijdragen aan UNHCR’s response. Met veel van deze partners zijn we al lange tijd in contact. Door de oorlog kwamen deze gesprekken vaak in een stroomversnelling. We merkten dat veel mensen nu echt graag iets willen doen. Daarnaast zijn er nu ook vele nieuwe partners die ons zelf benaderd hebben naar aanleiding van deze crisis, deels gedreven door de vele verwijzingen in de media naar UNHCR’s rol in deze crisis.

We organiseren geregeld briefings waarbij onze collega’s in Oekraïne en buurlanden een update geven over de situatie en over het werk dat we doen. Een mooie kans om partners te betrekken bij UNHCR’s werk in deze crisis en hopelijk ook breder, voor andere mensen op de vlucht.  

Door deze verschrikkelijke crisis verwachten we dit jaar recordinkomsten te behalen met ons team, meer dan €20 miljoen aan inkomsten, dat is meer dan 300% groei. Ons team zal ook verder groeien, dus we zijn op zoek naar enthousiaste nieuwe teamleden die willen bijdragen aan onze mooie groeiplannen!”

Als je je fondsenwerving programma goed aanpakt dan komt dat tijdens een ramp tot uiting. Op een zeer positieve manier. Ik vind het geweldig om te zien dat het harde werken van UNHCR wordt beloond. Mocht je de komende jaren nog op zoek zijn naar een gave werkomgeving waarin data-gedreven en donateur-gerichte fondsenwerving in de praktijk wordt gebracht in een snel groeiend programma: hou de website van UNHCR in de gaten of ga eens een kopje koffie met Bas en Karien drinken!