Het Fondsenwerving.blog Expert Panel, de grootste fondsenwerving denktank van Nederland, heeft zich wederom over een belangrijke vraag gebogen: Hoe zet ik mijn programmacollega's in voor fondsenwerving? Welke rol deze collega’s hebben kan flink verschillen. Sommigen zitten op kantoor, en anderen zijn in “het veld” aan het werk. Maar ze kunnen allemaal bijdragen aan jouw fondsenwerving succes.
Meer lezenHet jaarplan seizoen is begonnen. Een spannende tijd met kick-offs, brainstorms en break-out sessions. De grote vraag die moet worden beantwoord: wat gaan we doen? Die vraag kan je op allerlei manieren beantwoorden. Mijn advies: schrijf je programma uit, zowel in tekst als cijfers. Wil je data-gedreven fondsenwerven? Dit is je kans!
Meer lezenTerug van vakantie. Je opent je email. Druk, druk, druk. Weinig tijd, veel te doen. Deadline halen. Rapportage opstellen. Rennen van meeting naar meeting. Een last minute verzoek van de directie. De drukker aan de lijn voor een goedkeuring. Snel lunchen. Even met een collega meedenken. Shit, hij gaat weg. Balen, dan moet ik zijn werk oppakken. Eerst brainstormen over een nieuw campagne concept. Volgende meeting. Selecties bespreken. Vooruit denken. Maandrapportage invullen. Donateur aan de telefoon. Shit, half zes, ik moet naar de crèche! - En dat 47 weken per jaar.
Meer lezenDe zomervakantie staat voor de deur! Een mooie tijd om even bij te lezen wat je hebt gemist. Dit is de Top 27, de best gelezen blogs van dit jaar (tot nu toe). Ik heb ook de Top 50 Allertijden ge-update. Lees ze allemaal, deel ze met je collega’s, maak ze onderdeel van je inwerkprogramma voor nieuwe fondsenwervers, gebruik ze als discussiestarters bij strategiesessies, teammeetings of heidagen!
Meer lezenEen van de oprichters van de The Better Fundraising Company deelde laatst een flinke lijst van adviezen en inzichten. Ter ere van zijn verjaardag. Ik heb de lijst doorgenomen en mijn favorieten eruit gehaald. Het zouden zo mijn aantekeningen kunnen zijn van het IFC! Dus, bij deze, zomaar 14 waardevolle adviezen en inzichten.
Meer lezenVoor de zomervakantie laat ik nog een keer het Expert Panel aan het woord. De vraag die ik aan ze heb gesteld is: Wat is naast Face-to-Face en Telemarketing het meest kansrijke kanaal om nieuwe donateurs te werven? Een hele praktische vraag. Het antwoord dat het meest werd gegeven: online. Maar ook nog verrassend veel andere antwoorden!
Meer lezenIn Nederland hebben we niet ontzettend veel te kiezen als het gaat om congressen, opleidingen en cursussen. Maar we hebben een troef in handen: het IFC. Oftewel het International Fundraising Congress. Een van de beste fondsenwerving congressen ter wereld vindt al jaren plaats in onze achtertuin. Noordwijkerhout om precies te zijn. Iedere fondsenwerver moet minimaal een keer de volledige IFC experience meemaken: 3/4 dagen heel veel leren en nog meer netwerken!
Meer lezenIn de laatste groeianalyse werd Save the Children Nederland uitgeroepen tot beste fondsenwerver van Nederland, omdat ze het hardst zijn gegroeid. De cijfers zeggen echter niks over HOE ze dat hebben gedaan. In een serie interviews gaan we daar proberen achter te komen. Als tweede aan het woord Jeroen Beelen, Teamlead Marketing Operations.
Meer lezenRogare is een onafhankelijke fondsenwerving denktank in Engeland. Vorige week werd een nieuw manifest gepubliceerd: de kritische fondsenwerver. Het zijn de Do’s & Don’ts van hoe een fondsenwerver zich moet gedragen ten aanzien van fondsenwerving kennis en kunde. Bij deze de Nederlandse vertaling.
Meer lezenWe hebben het vaak over vertrouwen. Zonder donateursvertrouwen brokkelt het geefklimaat af. Vertrouwen kan je schaden door het verkeerd aan te pakken. Maar dat betekent ook dat je vertrouwen kan bouwen door de juiste dingen te doen. Wat moeten fondsenwervers doen om vertrouwen te bouwen? Eigenlijk heel simpel: laat je impact zien.
Meer lezenHet vak fondsenwerving is altijd in ontwikkeling. Het is aan alle fondsenwervers om de grenzen van het vak elk jaar weer te verleggen. Tussen 2016 en 2020 hebben we dat gedaan met De Toekomst van Fondsenwerving (en daarna een beetje met WoW). Beide zijn inmiddels weer van het toneel verdwenen, maar hieronder vind je de negen adviezen die toen uit de verschillende werkgroepen zijn voortgekomen. Pak een advies op en maak er je eigen stuk van. Verleg die grens!
Meer lezenAfgelopen week hebben drie fondsenwervers mij benaderd met de vraag wat ik van Stichting Donateursbelangen vind. Het communicatieoffensief van de stichting in de afgelopen twee maanden heeft mij na enige twijfel toch doen besluiten mijn mening publiekelijk te maken. Alhoewel de intenties van de stichting niet verkeerd zijn, vraagt de huidige manier van communiceren wel om een reactie.
Meer lezenIn de afgelopen jaren heb ik talloze reviews van fondsenwerving programma’s gedaan. Oftewel, kritisch beoordelen wat er goed gaat en wat niet. Altijd super interessant! En elke review resulteert standaard in een enorme bak vol adviezen over hoe het fondsenwerving programma kan worden verbeterd. In dit blog deel ik graag de 6 meest voorkomende uitdagingen van vrijwel elk fondsenwerving programma.
Meer lezenFondsenwervers gaan vaak met elkaar in gesprek om kennis uit te wisselen. Een van de enorm fijne eigenschappen van onze sector. In die gesprekken wordt van alles gedeeld en al snel hoor je de retentiepercentages en ROIs over en weer gaan. Echter, bijna iedereen gebruikt een andere definitie. Het kengetal ROI vertelt jou hoeveel euro je terugkrijgt per geïnvesteerde euro over een specifieke periode. Ik zal jullie laten zien welke verschillende definities ik allemaal tegenkom.
Meer lezenFace-to-face is nog altijd een van de meest succesvolle acquisitiekanalen wereldwijd. Ook in Nederland wordt F2F met name door de allergrootste fondsenwervende organisaties grootschalig ingezet. Niet meer met de resultaten van vroeger, maar mits goed georganiseerd kan het onder aan de streep nog altijd een geweldig wervingskanaal zijn. En dat is de kernvraag: hoe organiseer je een fantastisch F2F programma?
Meer lezenElk fondsenwerving programma wil zoveel mogelijk acquisitiekanalen inzetten, zodat risico en afhankelijkheid wordt gespreid. Daar stoeien we als markt al jaren mee. Innovatie komt traag op gang en digitale kanalen leveren nog niet op wat we hadden gehoopt. Echter, diversificatie kan ook binnen bestaande kanalen plaatsvinden. UNICEF heeft met haar Experience Team een nieuw inhouse F2F programma opgezet. Hoe werkt dat? Ik vraag het Souhail Haouari, Manager Face to Face & Experience Team bij UNICEF Nederland.
Meer lezenFondsenwervers zijn tussenpersonen. Wij fungeren als schakel tussen de donateur en het doel. Die proberen we bij elkaar te brengen. Fondsenwerving gaat niet over de organisatie die het werk doet, maar over mensen die de wereld een beetje beter willen maken. De recente vrijgevigheid door de oorlog in Oekraïne is daar een prachtig voorbeeld van. En ik ben zwaar onder de indruk van mijn collega’s bij UNHCR Nederland die dat geweldig doen. Slechts enkele jaren actief op de Nederlandse markt en nu al zeer succesvol op alle fronten!
Meer lezenVorige week stond in het teken van het EenVandaag item. De discussie brak los op LinkedIn. Iedereen was er over eens dat er iets moet gebeuren. Hoe gaan we negatieve berichtgeving in de media voorkomen? Tussen alle reacties van verontwaardiging en bijval werden twee ideeën geopperd.
Meer lezenJe kan de klok erop gelijk zetten. Elke drie jaar komt het F2F kanaal negatief in de media. Zo ook gisteren. En daarmee komen eigenlijk alle fondsenwervende organisaties negatief in het nieuws. Altijd zijn we reactief. Altijd aan het verdedigen. Terwijl de goede doelen sector zoveel goeds brengt. Heel veel goede doelen kunnen de impact die ze maken alleen maar organiseren dankzij de grootschalige F2F werving in de afgelopen 25 jaar.
Meer lezenDe afgelopen jaren heb ik de boodschap van donateur-gerichte fondsenwerving zo vaak herhaald dat je bijna zou vergeten dat er ook nog iets anders bestaat. Jazeker, we moeten ook nieuwe donateurs werven! Vanzelfsprekend kwalitatief goede donateurs. Bij meer dan driekwart van alle slecht presterende fondsenwervingprogramma’s die ik van dichtbij heb mogen zien, werden simpelweg te weinig donateurs geworven.
Meer lezen