6 uitdagingen van elk fondsenwerving programma

In de afgelopen jaren heb ik talloze reviews van fondsenwerving programma’s gedaan. Oftewel, kritisch beoordelen wat er goed gaat en wat niet. Altijd super interessant! En elke review resulteert standaard in een enorme bak vol adviezen over hoe het fondsenwerving programma kan worden verbeterd. In dit blog deel ik graag de 6 meest voorkomende uitdagingen van vrijwel elk fondsenwerving programma.

Afhankelijk van de omvang en complexiteit van het programma duurt een review alles bij elkaar slechts een paar weken. Ik begin altijd met het doornemen van alle strategieën, jaarplannen, evaluaties en rapporten om een beeld te krijgen van de aanwezige visie en sturing op fondsenwerving, maar uiteraard ook ten aanzien van de resultaten. Daarna doe ik interviews met een alle relevante personen in de organisatie. Dit zijn de terugkerende thema’s:

  1. Acquisitie

    Iedereen is altijd op zoek naar nieuwe vormen van acquisitie. Nieuwe donateurs zijn noodzakelijk om minimaal op hetzelfde peil actieve donateurs te blijven. Als het aantal actieve donateurs door de jaren heen langzaam afneemt dan zullen je inkomsten op en duur ook gaan afnemen. Zonder twijfel.

  2. Loyaliteit

    Er zijn weinig goede doelen die hun loyaliteitsprogramma volledig op orde hebben. Daarmee bedoel ik dat er in bijna elk programma nog heel veel vraagtekens zijn of dat er actief op behoud wordt gestuurd. Bijvoorbeeld ten aanzien van motivaties, ervaringen of creativiteit. Donateur-gedreven fondsenwerving is essentieel voor het creëren van lange termijn waarde.

  3. Data

    De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor data, maar als sector zijn we er nog lang niet. Veel inzichten ontbreken, veel systemen kunnen het niet faciliteren, veel fondsenwervers weten niet waar ze naar moeten kijken. Data-gedreven fondsenwerving moet verweven zijn in alles wat je doet.

  4. Capaciteit

    Elke organisatie heeft te weinig capaciteit. We moeten constant op zoek gaan naar verbeteringen en dus naar steeds meer specialisten. We hebben geen generalisten nodig, maar specialisten. Dat geldt dus ook voor de verantwoordelijkheden van een fondsenwerver. Daar moet steeds meer focus in worden aangebracht. En als je denkt dat er genoeg capaciteit is, dan ontbreekt vaak de ambitie of het ondernemerschap.

  5. Investeringen

    Goede fondsenwerving kost geld. De kosten gaan nou eenmaal voor de baten uit. Het zijn alleen geen kosten. Het zijn investeringen. En elk fondsenwervingprogramma zou gebaat zijn met meer investeringen. Net zoals elk fondsenwervingprogramma niet beter wordt van minder (of gelijkblijvende) investeringen.

  6. Innovatie

    Op zoek naar die nieuwste ontwikkelingen in fondsenwervingland? Wie niet? Maar er is bijna nooit tijd en geld beschikbaar. Dus blijft game-changing innovatie vaak achterwege en hobbelen we als sector voort op dezelfde route die we al jaren bewandelen en doet iedereen ongeveer hetzelfde.

En, zijn het herkenbare thema’s? Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat hier ontzettend veel actiepunten uit voort komen ter verbetering van je programma. Zelfs de beste programma’s zijn te verbeteren is mijn ervaring. Reviews leveren altijd frisse inzichten op die je in nieuwe jaarplannen en strategieën kan verwerken. De blinde vlekken van de organisatie worden zichtbaar, of vermoedens worden bevestigd. Zeer verhelderend. Moet je ook eens doen dus!