Eindelijk: data-gedreven jaarplannen!

Het jaarplan seizoen is begonnen. Een spannende tijd met kick-offs, brainstorms en break-out sessions. De grote vraag die moet worden beantwoord: wat gaan we doen? Die vraag kan je op allerlei manieren beantwoorden. Mijn advies: schrijf je programma uit, zowel in tekst als cijfers. Wil je data-gedreven fondsenwerven? Dit is je kans!

Eerst een stap terug

Als het goed is heeft elk fondsenwerving programma een visie die de vraag beantwoord waar we heen willen en waarom. Zo krijgen we alle neuzen dezelfde kant op. Begrijpen waar we heen willen en waarom we daar heen willen maakt de reis een stuk efficiënter. Vervolgens maken we onze strategie, die de vraag beantwoord hoe we onze bestemming gaan bereiken. Hoe gaan we zo snel en efficiënt mogelijk van de huidige situatie naar de gewenste situatie? De laatste stap is de doorvertaling in wat we dan daadwerkelijk gaan doen. Dat zijn de zaken die in het jaarplan komen te staan.

Het is dus een optelsom. Van visie naar strategie. En van strategie naar plannen.

Zonder visie en/of strategie aan jaarplannen werken geeft veel ruis. De beperkte middelen die tot onze beschikking staan zullen zo niet optimaal worden ingezet. Daardoor zal het gewenste resultaat niet of veel langzamer tot stand komen.

Alles wat we willen gaan doen wordt uitgeschreven en opgehangen aan de strategiekapstok. Zo zorgen we ervoor dat we onze energie niet verspillen aan zaken die buiten onze strategie vallen.

De vertaling naar data

Als we onze werkzaamheden eenmaal kwalitatief hebben uitgeschreven is het de bedoeling dat we ze kwantitatief gaan uitwerken. We willen namelijk verifiëren of de stappen die we ondernemen leiden tot het beoogde doel. Daar hebben we het als fondsenwerver getroffen: werkelijk bijna alles is uit te rekenen! Zowel van te voren als achteraf.

Tegenwoordig zien we steeds meer organisaties achteraf alles berekenen. Supergoed! Maar data-gedreven fondsenwerving start eigenlijk bij het begin. De plannen die we maken moeten worden vertaald in cijfers, zodat we de winstgevendheid van onze investeringen kunnen voorspellen. Op basis van een dergelijke voorspelling gaan we het gaspedaal wel of niet intrappen.

Je hoort het vaker: we moeten dit en dat optimaliseren. Optimaliseren blijft echter een lege term als je het niet naar cijfers vertaalt.

Je hele programma moet er aan geloven: vertaal het naar cijfers. Dit is geen rocket science. Het zijn de beginselen van fondsenwerving. Het gaat namelijk over de investeringsdynamiek achter fondsenwerving. Wat stop je erin, en wat haal je eruit. Dat is fondsenwerving.

Er zijn behoorlijk wat voordelen om zo te werk te gaan:

  • Elke business case die in je programma verstopt zit wordt zo inzichtelijk. Investeringskeuzes worden niet meer op gevoel gedaan, maar op basis van data.

  • Je leert je team en organisatie data-gedreven fondsenwerving in de praktijk. Iedereen die hieraan bijdraagt wordt met z’n neus op de feiten gedrukt waar het in fondsenwerving om gaat. Input en output.

  • Je creëert meer betrokkenheid en kennis van zaken bij je directie en bestuur. Zij beslissen over de beschikbare budgetten. Een overtuigend verhaal wat de investering op de lange termijn gaat opleveren is cruciaal voor wat jij uiteindelijk mag investeren.

Het jaarplan is een prachtige gelegenheid om data-gedreven fondsenwerving de aandacht te geven die het verdient. Het uitschrijven van je lange termijn plannen is een van de belangrijkste stappen die je kan nemen om succesvol te zijn in fondsenwerving.

Data-gedreven fondsenwerving start hier.

(En klik hier als je dat met behulp van Forward wil doen.)


Dit blog is eerder verschenen op Donorbeats.