Dankjewel fondsenwerver! De top 30 beste blogs

Hartelijk dank dat je mijn blogs hebt gelezen het afgelopen jaar. Mooi om te zien dat zoveel fondsenwervers op zoek zijn naar inspiratie! Ik vind het geweldig om mijn ervaring en inzichten te delen. Dus ik ben heel blij dat je mijn blogs zo goed leest. Hieronder het lijstje met de best gelezen blogs en de best bekeken video’s van 2020. Mijn advies? Lezen, kijken en delen met je collega's natuurlijk!

Meer lezen
11 tips voor het perfecte welkomstprogramma

Jouw welkomstprogramma moet nieuwe donateurs welkom heten, bedanken en bevestigen in de gemaakte keuze. Het doel is uiteraard om zoveel mogelijk donateurs bij je te houden. Wereldwijd heb ik tal van welkomstprogramma’s gezien en de beste programma’s zorgen inderdaad voor een hogere retentie van donateurs. Dus heb ik 11 tips op een rijtje gezet voor het perfecte welkomstprogramma.

Meer lezen
10 tips voor een focus op kwaliteit bij werving

Wil je externe partners laten focussen op werving van kwalitatief betere donateurs die langer bij je blijven? Dan moet je daar de juiste afspraken over maken. Externe partners wordt vaak gevraagd om zo veel mogelijk nieuwe donateurs te werven. De kwaliteit is bijna altijd secundair. Vaak onbewust. Dat moet anders. Ik heb de 10 belangrijkste tips voor je op een rij gezet.

Meer lezen
De pandemie: waar moeten we ons nu op richten?

Deze ochtend is op De Toekomst van Fondsenwerving een blog van Giles Pegram verschenen. Zeer de moeite waard om te lezen, omdat hij een belangrijke boodschap deelt over fondsenwerven ten tijde van de coronacrisis. Bovendien deelt hij een gratis boekje uit vol met advies over wat je zou moeten doen als fondsenwerver in deze coronacrisis. Downloaden dus!

Meer lezen
Twee donateurs aan het woord

Wanneer heb jij voor het laatst echt met je donateurs gepraat? Vandaag nemen we een kijkje in de hoofden van twee donateurs, een echtpaar, beiden 77 jaar. Ik ken ze al jaren en sinds ik me kan herinneren wordt er aan van alles en nog wat gedoneerd. Dus daar heb ik ze wat vragen over gesteld.

Meer lezen
No-brainer: investeer in je (beste) mensen

Stel je fondsenwerving programma is een auto. Je gooit er continu nieuwe energie in om hem te laten rijden. Zonder investering namelijk geen vooruitgang. Maar zonder bestuurder is de auto niks waard. En dat vergeten we binnen de fondsenwerving nog wel eens. Fondsenwervers zijn het grootste kapitaal en belangrijkste ingrediënt van ons fondsenwerving programma. We moeten als sector meer investeren in onze fondsenwervers.

Meer lezen
Hoe zuinigheid je fondsenwerving om zeep helpt

Investeren moet je leren. En dat is extra moeilijk als je opgroeit met de gedachte dat je altijd zo min mogelijk geld mag uitgeven. Logischerwijs moet je niet onnodig geld uitgeven, maar een investering is niet onnodig, daar krijg je namelijk iets voor terug. En het is de taak van de fondsenwerver om binnen de organisatie duidelijk te maken dat die investering zich (dubbel en dwars) uitbetaald.

Meer lezen
Een nieuw innovatie ecosysteem voor fondsenwervers

De afgelopen vijf jaar heb ik zo’n 40 fondsenwervende organisaties van binnen mogen bekijken. En iedereen had het over innovatie, maar slechts enkelen deden er serieus wat aan. Iedereen wil altijd (met name in acquisitie) innoveren, maar raar genoeg staat er vrijwel altijd een zeer mager budget tegenover en tijd wordt er al helemaal niet vrijgemaakt. Innovatie gebeurt niet vanzelf, daar moet je in investeren en hard voor werken!

Meer lezen
Een filantropische cultuur? Betere fondsenwerving!

Vorig jaar deelde ik met jullie 20 tips voor een geweldige fondsenwervende cultuur. Dit kwam uit een nieuw onderzoek van Adrian Sargeant, waarin hij onderzocht of het hebben van een filantropische cultuur positief bijdraagt aan fondsenwervende resultaten. En niet geheel verrassend is dat inderdaad het geval, zo blijkt uit de resultaten die deze week zijn gepubliceerd.

Meer lezen
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Omdat het de tijd van het jaar is wil ik jullie graag een waarschuwing meegeven. Ik kom het regelmatig in marktonderzoek en lange termijn strategieën tegen: dat er specifieke fondsenwerving potentie zou zijn binnen een doelgroep (of kanaal, of segment) die tot dusver in de markt bij vrijwel niemand overtuigend succes heeft gebracht. En waarom? Omdat de organisatie overtuigd is geraakt van haar eigen exceptionele eigenschappen en/of de weinige concurrentie in de markt. Soms is dit intern bekokstoofd, maar regelmatig komt deze logica van externe consultancy bureaus of exotische interimmers.

Meer lezen
Met middle donors starten? Eerst segmenteren!

Je hoort waarschijnlijk dikwijls dat er een gat in je donateurspiramide zit. Dat klinkt natuurlijk niet best. Van oudsher zijn goede doelen al actief op het gebied van particuliere fondsenwerving dat zich richt op heel veel kleinere donaties. En sinds een jaar of 10 - 15 is er ook steeds meer oog voor het hoogste waardesegment, de grotere gevers. Het gat bevindt zich daar tussen. In het midden.

Meer lezen
Wil jij ook gevraagd en ongevraagd advies?

Gestimuleerd door mijn enthousiasme voor het vak fondsenwerving en de prachtige doelstellingen binnen onze non-profit sector bemoei ik me graag gevraagd en ongevraagd tegen van alles aan. Dat bemoeien heb ik eigenlijk geleerd toen ik bij Greenpeace International (GPI) werkte. Ik zal jullie vertellen wat ik daar vijf jaar lang heb gedaan.

Meer lezen
Cultuursector: MAAK HERRIE!

Naast persoonlijk drama en verdriet zijn er ook steeds meer organisaties die pijnlijk in de problemen komen. Ik heb niet over de booking.com’s van deze wereld. Maar over de duizenden culturele instellingen die ons land rijk is: musea, theaters, bioscopen, concertzalen, festivals en podia. De organisaties die ons plezieren, inspireren, afleiden, ontwikkelen, vermaken, leren, in extase brengen, herinneren, verwonderen en verbijsteren. In feite alle organisaties die ons leven leuk en interessant maken.

Meer lezen
Enquête: welke fondsenwerving kanalen zijn toekomstbestendig?

Wat brengt de toekomst voor fondsenwerving in Nederland? Dat zouden we allemaal graag willen weten! De corona-crisis heeft veel plannen drastisch gewijzigd. Het belang van diversificatie van acquisitie kanalen en inkomstenbronnen is voor veel organisaties nog sterker naar voren gekomen. Ik heb 31 ervaringsdeskundigen op het gebied van fondsenwerving gevraagd hun mening te geven over de toekomst.

Meer lezen
Dan Pallotta: durven dromen en investeren

Heb je al gehoord over de nieuwe online training van Dan Pallotta? Voortbordurend op het gedachtegoed van zijn inmiddels beroemde TED talk (The way we think about charity is dead wrong) en boek (Uncharitable) heeft hij de afgelopen jaren wereldwijd trainingen verzorgt voor besturen en directies van non-profits. Die training heeft hij nu in een online format gegoten.

Meer lezen
Brecht Janssen: ontmoet de donateur op het juiste moment

Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze tiende aflevering vertelt Brecht Janssen over haar rol als Hoofd Communicatie en Fondsenwerving bij Stichting voor vluchteling-studenten UAF.

Meer lezen
Wanneer bestuurders jouw fondsenwerving belemmeren

Vorige week kozen jullie massaal voor de top 10 meest schadelijke uitspraken voor fondsenwerving. Van een gewenste focus op jongeren tot persoonlijke voorkeuren ten aanzien van DM, TM en F2F, iedereen heeft ze wel eens gehoord. En toen kwam ook duidelijk naar voren dat het vooral directies, bestuurders, management teams en RvT’s zijn die deze uitspraken vaak doen. De grote vraag is natuurlijk: hoe ga je als fondsenwerver hiermee om?

Meer lezen