2021: meer kennis én wijsheid

Elkaar vinden, tegenkomen en opzoeken is een voorwaarde voor iedereens ontwikkeling. Het jaar 2020 was wat dat betreft een heel groot dieptepunt. Maar we staan aan de vooravond van 2021. Hopelijk een jaar met een beter vooruitzicht.


In 2003 startte ik samen met Angele Mann van Greenpeace Nederland mijn eerste kennisinitiatief. We noemden het AmsterDM. Een plek waar Amsterdamse fondsenwervers (om de reistijd te beperken) elk kwartaal kennis deelden.

En afgelopen week hebben we het meest recente kennisinitiatief afgesloten: De Toekomst van Fondsenwerving is verleden tijd. (Volgend jaar gaan we een nieuw initiatief opzetten. Ik hoop dat je actief mee gaat doen!)

In de afgelopen twintig jaar heb ik verschillende kennisinitiatieven opgezet. Egoïstisch, omdat ik het ontzettend leuk vind, en omdat ik er zelf een betere fondsenwerver van word. Altruïstisch, omdat ik geloof dat de kennis die ik doorgeef de wereld beter maakt. Volgend jaar zou ik graag zien dat kennis meer wordt gedeeld, zodat fouten worden voorkomen, groei wordt versneld en er meer impact kan worden gemaakt.

Mijn ervaring: hoe meer kennis je geeft, hoe meer kennis je krijgt. Wees gul met de kennis die je hebt. Want bedenk goed, het gaat niet om de kennis die je hebt, het gaat erom wat je ermee doet. Kennis is nog geen wijsheid! Daar maak je namelijk het echte verschil. Het begrijpen en er naar handelen zijn twee compleet verschillende dingen.

Ik wens jullie allemaal een geweldig 2021 toe, met meer kennis én wijsheid dan ooit te voren.

Tot volgend jaar!

Reinier