Wil jij ook gevraagd en ongevraagd advies?
Gestimuleerd door mijn enthousiasme voor het vak fondsenwerving en de prachtige doelstellingen binnen onze non-profit sector bemoei ik me graag gevraagd en ongevraagd tegen van alles aan. Dat bemoeien heb ik eigenlijk geleerd toen ik bij Greenpeace International (GPI) werkte. Ik zal jullie vertellen wat ik daar vijf jaar lang heb gedaan.
Bij GPI was mijn rol International Fundraising Manager (2010-2015). In die functie werkte ik vanuit het internationale kantoor in Amsterdam om de Fundraising Directors van de lokale Greenpeace kantoren te ondersteunen. Ik werkte o.a. samen met de kantoren in India, Turkije, Italië, Engeland en Scandinavië.
Het doel van mijn functie was als volgt:
Fondsenwerving leiderschap en strategische begeleiding bieden aan kantoren om groeipercentages aanzienlijk te verhogen en daarmee de wereldwijde groeistrategie van Greenpeace uit te voeren.
Kort gezegd komt het erop neer dat de particuliere fondsenwerving moest groeien. Dat is een leuk uitgangspunt als je daar over nadenkt, want als adviseur moet je je dan om alles druk gaan maken: waar willen we heen groeien, hoe gaan we daar komen en wat gaan we dan eigenlijk doen? Zo was ik dus een intern adviseur voor de Hoofden Fondsenwerving voor alle fondsenwerving situaties die je maar kan bedenken.
Als generalist richtte ik me vooral op het fondsenwerving management, maar ik werkte ook nauw samen met de fondsenwerving specialisten van GPI. Zij werkten samen met de fondsenwervers in de lokale teams om specifieke programma’s te implementeren of verbeteren. Denk aan face-to-face, lead generatie, digital, telemarketing, upgrading, nalatenschappen, major gifts, etc.
Maar in de praktijk was ik vooral een sparringpartner voor de Hoofden Fondsenwerving met wie ik werkte. Een extra paar hersenen om met name te klankborden over de koers en keuzes die je tegenkomt als Fondsenwerving Manager. Maar ook om de resultaten binnenstebuiten te keren en de ongemakkelijke vragen te stellen, de vragen die soms onbesproken blijven, bijvoorbeeld over het functioneren van mensen.
Mijn persoonlijke targets waren de inkomsten targets van de verschillende kantoren die ik ondersteunde met advies. Dat had mijn leidinggevende heel slim gedaan, want daarmee verplichtte ze mij om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van de verschillende programma’s en daar waar nodig invloed proberen uit te oefenen.
Het was een geweldige rol die extreem behulpzaam was voor de Fundraising Directors. Dit zijn mensen die vaak van 9 tot 5 worden geleefd door bila’s, stuurgroepen, MT’s, project meetings, innovatieprocessen, HR protocollen, etc. etc. Een extra paar hersenen die meedenken over de grootste uitdagingen zijn altijd zeer waardevol gebleken. Hoe goed de Fundraising Director ook was. Want het is altijd fijn om bepaalde thema’s goed door te spreken, zoals de data-gedrevenheid of fondsenwervingcultuur binnen de organisatie, de implementatie van donateur-gerichte fondsenwerving of diversificatie van het acquisitieprogramma, om er slechts enkelen te noemen.
Vandaag de dag werk ik met een aantal organisaties samen met wie ik een zelfde coachende lange termijn relatie heb opgebouwd: Greenpeace Nordics en Duitsland, en sinds kort ook UNHCR België. Maar het beste voorbeeld is UNHCR Nederland die ik sinds 2017 ondersteun. Wellicht beter om ze zelf aan het woord te laten:
Een mooier compliment kan ik niet krijgen natuurlijk!
Maar ik hoor je denken: zit er nog een wijze les verborgen in dit blog, of is het alleen schaamteloze zelfpromotie? Jazeker!
Wees niet bang zijn om advies in te huren, want de juiste adviseur gaat jouw fondsenwerving (sneller/weer) laten groeien. De enige voorwaarden zijn de acceptatie dat je niet alles weet en transparantie van informatie. Elke Hoofd Fondsenwerving zou een sparringpartner moeten hebben. Dat meen ik serieus.
Terug naar de schaamteloze zelfpromotie: Ben jij ook op zoek naar gevraagd en ongevraagd advies? Ik zou dolgraag jou ook willen helpen om te groeien in je particuliere fondsenwerving. Zullen we daar eens over sparren? Laat het me weten en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.