Dan Pallotta: durven dromen en investeren
Heb je al gehoord over de nieuwe online training van Dan Pallotta? Voortbordurend op het gedachtegoed van zijn inmiddels beroemde TED talk (The way we think about charity is dead wrong) en boek (Uncharitable) heeft hij de afgelopen jaren wereldwijd trainingen verzorgt voor besturen en directies van non-profits. Die training heeft hij nu in een online format gegoten.
De training gaat over twee belangrijke thema’s: durven dromen en investeren. Als non-profits durven we niet groot genoeg te dromen. Dat komt grotendeels omdat we gevangen zitten in onze eigen werkelijkheid die ons potentieel sterkt beperkt. We zijn namelijk opgegroeid met een wereldbeeld waar goede doelen niet groots mogen investeren. Tenminste, niet op het niveau van commerciële organisaties.
Hij mailde het volgende naar mij:
Wat ik zelf mooi vind aan de training is dat het slagen van de missie van het goede doel volkomen logisch wordt gekoppeld aan de groei in fondsenwerving. Met meer middelen kan de organisatie immers meer bereiken. Als dat kwartje is gevallen dan is de noodzaak om te investeren opeens een stuk duidelijker.
Door een (meetbare en tijdsgebonden) droom te formuleren ben je genoodzaakt om te investeren in de groei van je organisatie. Alle obstakels worden dan als uitdagingen gezien in een praktische blauwdruk voor verandering. En de wens om te innoveren in fondsenwerving wordt dan steeds sterker.
Een prachtig voorbeeld is de Universiteit van Zuid Californië (USC). Zij deden er van 1950 tot 2011 over om 6 miljard dollar aan schenkingen te werven. De tweede 6 miljard hebben ze in 2012-2018 geworven. In slechts 6 jaar. Hoe? Door in een hele korte periode enorm te investeren in hun Major Donor programma. In die periode werd het aantal Major Donor Officers meer dan verdubbeld van 225 naar 470!
Als je een droom hebt die je wil realiseren en de investeringsdynamiek van particuliere fondsenwerving begrijpt dan is investeren de enige logische keuze.
Ik heb de training net gevolgd en ik kan hem aan ieder bestuur en directie aanraden.
In mijn evaluatie heb ik Dan laten weten dat ik ga proberen om hem in 2021 naar Nederland te halen. Tijd om de Nederlandse besturen wakker te schudden! Zou jouw bestuur hierbij gebaat zijn?