Een nieuw innovatie ecosysteem voor fondsenwervers

De afgelopen vijf jaar heb ik zo’n 40 fondsenwervende organisaties van binnen mogen bekijken. En iedereen had het over innovatie, maar slechts enkelen deden er serieus wat aan. Iedereen wil altijd (met name in acquisitie) innoveren, maar raar genoeg staat er vrijwel altijd een zeer mager budget tegenover en tijd wordt er al helemaal niet vrijgemaakt. Innovatie gebeurt niet vanzelf, daar moet je in investeren en hard voor werken!

Maar investeren en hard werken zijn niet de enige voorwaarden, er moet ook een organisatiecultuur zijn gecreëerd waarin mensen kunnen innoveren. Waar je op grote schaal mag testen en uiteraard ook mag falen. Het moet een gezamenlijk vermogen zijn om continu de verandering op te zoeken.

Vorige week blogde ik overigens een aardig feitje: de focus op innovatie draagt bij aan een filantropische cultuur die op haar beurt een key driver is van fondsenwerving resultaat, zo wijst recent gepubliceerd onderzoek uit. Dus innoveren loont, direct en indirect!

En omdat innovatie nooit makkelijk is worden er van tijd tot tijd pogingen ondernomen om gezamenlijk de schouders eronder te zetten.

Twee jaar terug is er vanuit Goede Doelen Nederland een innovatietraject opgezet waar een flink aantal goede doelen aan meedeed. Iedereen kon een goed idee inzenden, als ik me niet vergis met een speciale focus op acquisitie, dat na uitverkiezing een ontwikkelingsbudget zou krijgen. Een geweldig initiatief dat bij mijn weten uiteindelijk niet heeft geleid tot het uitwerken van een van de ingezonden ideeën. Het kan aan van alles liggen dat het niet is gelukt, maar wat vooral jammer is dat het rondom innovatie verder behoorlijk stil is. Uit onderzoek dat ik in maart van dit jaar deed bleek dat het “bevorderen van innovatie” bij uitstek wordt gezien als een taak voor onze brancheorganisaties. (Bovendien werd het ook gezien als iets wat ze momenteel nauwelijks doen.)

Nu is er een internationale variant gelanceerd: Reimagining Fundraising - Global Open Innovation Challenge for Fundraising.

Innovatie komt in allerlei vormen. Je kan voortborduren op iets bestaands, maar het is vele malen leuker wanneer er iets nieuws ontstaat voor de hele sector. Alle vormen van innovatie zijn welkom in dit nieuwe internationale innovatie initiatief dat is opgezet door 14 goede doelen. Maar iedereen hoopt natuurlijk dat het resultaat game-changing innovation is.

Op de website staat het volgende:

“Voor de eerste keer in de geschiedenis zijn 14 internationale non-profitorganisaties samengekomen om innovatieve ideeën en bewezen concepten te crowdsourcen, de toekomst van fondsenwerving door de particuliere sector opnieuw vorm te geven en zo een duurzamere sociale impact voor onze gecombineerde toekomst over de hele wereld te verzekeren.”

De goede doelen achter het initiatief zijn niet de minste: Action Against Hunger, Amnesty International, CARE International, Greenpeace, Red Cross and Red Crescent Movement (ICRC), Médecins Sans Frontières, Plan International, Save the Children International, SOS Children's Villages International, UNHCR the UN Refugee Agency, UNICEF, World Food Programme, World Vision International en World Wildlife Fund (WWF).

Waarom?

“Dit jaar ervaart de wereld de veranderende realiteit, en de fondsenwervende sector moet, net als vele anderen, zijn houding aanpassen aan het 'nieuwe normaal'. De noodzaak om te veranderen en de duurzame groei van de fondsenwerving in de particuliere sector te waarborgen, stelt ons in staat om samen te werken en de deuren voor de toekomst te openen door kosten en tijd te besparen.”

Je kan dus ideeën indienen, tot 8 november overigens, maar je kan ook stemmen op de ideeën waar je iets in ziet of voortborduren op andermans ideeën. Op die manier zou het een innovatie ecosysteem moeten worden. En dat allemaal voor vernieuwing in fondsenwerving. Hoe gaaf is dat?

Innovatie komt niet vanzelf. Dus: doe jij ook mee? Ga nu naar de website en innoveer erop los!

 
Logos_Revised_1006_Right.jpg