Soms zijn er van die hele leuke discussies op social media die elke fondsenwerver zou moeten lezen. Laatst stelde ik op LinkedIn een vraag aan Professor René Bekkers over het onderwerp “jongeren vs ouderen en fondsenwerving”. Wat volgde was een interessante uitwisseling over jongeren, generaties, levensgebeurtenissen, religie, de effecten van ‘te veel vragen’, en groei van inkomsten. Deze discussie willen wij jullie niet willen onthouden!
Meer lezenBlijkbaar heeft een dierentuin ooit een actie bedacht waarbij mensen een kakkerlak konden vernoemen naar hun ex in ruil voor een donatie. Geweldig bedacht! Een variant daarvan kwam ik van de week tegen waar je bij een dierenopvang na een donatie een zwerfkat de naam van je ex kan geven... en dan worden ze gecastreerd. Humor! Ik kan me voorstellen dat deze acties behoorlijk succesvol kunnen zijn. Het is in ieder geval zeer vermakelijk.
Meer lezenVeel van de best practice fondsenwerving die we vandaag de dag toepassen komt niet uit de lucht vallen. Al die kennis is opgebouwd uit ervaringen van fondsenwervers in de afgelopen honderd jaar. Een van die pioniers is Harold Sumption. Hij wordt door velen beschouwd als de grondlegger van de moderne fondsenwerving. Er zijn weinig andere fondsenwervers die zoveel invloed hebben gehad op een hele generatie Engelse fondsenwervers. Harold stond erom bekend dat hij zijn adviezen in korte wijsheden verpakte.
Meer lezenOok in de fondsenwerving wordt her en der met freelancers gewerkt. Een goede ontwikkeling? Jazeker! Door de jaren heen ben ik er een heleboel tegengekomen. En daar zaten een heleboel goede fondsenwervers tussen. Maar door de grotere vraag dan aanbod zie ik een verkeerde trend ontstaan. De kritische blik vanuit goede doelen lijkt her en der te verdwijnen.
Meer lezenEen goed doel heeft geld nodig om de projecten uit te voeren in lijn met de missie van de organisatie. En om (nog meer) impact te kunnen maken doen goede doelen aan fondsenwerving. Fondsenwerving vereist altijd een investering om het te organiseren. Tijd en/of geld. Hoe beter de fondsenwerving, hoe meer inkomsten er worden opgehaald. Zo wordt de investering terugverdiend en maak je vervolgens winst. Winst voor de missie.
Meer lezenNiet het leukste onderwerp, maar er gaan nogal wat wisselingen van de wacht plaatsvinden. Het Fondsenwerving.blog Expert Panel bestaat uit bijna 50 leden. In een recent onderzoekje vroeg ik hoe lang zij hun huidige functie van Manager/Hoofd Fondsenwerving bij hun huidige werkgever nog gaan vervullen. Iets meer dan 40 leden gaven een antwoord. Niet schrikken…
Meer lezenThe Fundraising Summer School is terug. Een geweldig, klein opgezet, twee-daags fondsenwerving congres. Heb je nog geen bestemming voor je trainingsbudget? Dan zou ik The Fundraising Summer School, dit jaar op 14 en 15 mei in Dublin, zeker overwegen. Als je in januari de ‘Early Bird’ boekt mag ik je bovendien een extra 10% korting geven. De laatste keer dat dit congres werd georganiseerd was in 2018. Toen was er een Nederlandse delegatie van 20 fondsenwervers sterk. Dus: leerzaam en leuk!
Meer lezenAlweer een jaar voorbij. De tijd vliegt. Iedereen tevreden met het fondsenwerving resultaat? Dan heb je eindelijk tijd om de blogs te lezen die je hebt gemist. Dit jaar zijn er maar liefst 45 blogs verschenen. De 16 best gelezen blogs hebben bovendien de Top 100 Allertijden gehaald. Die is ook ge-update.
Meer lezenAls alle rampspoed op het nieuws me even te veel wordt, dan ga ik naar Terrible Art in Charity Shops. Een facebookgroep met de lelijkste schilderijen uit goededoelenwinkels wereldwijd. De kunstwerken én de reacties zijn regelrechte pareltjes. Zelf heb ik ooit een tijdje schilderles gevolgd. En je verwacht het niet, maar naast creaties voor de kringloop levert dat ook iets op voor fondsenwerving.
Meer lezenEerder schreef ik: “Van de nieuwe giftgevers die vorig jaar zijn geworven via digitale kanalen doen dit jaar gemiddeld slechts 5-20% een tweede gift. More or less. Dat is niet best. Sterker nog, dat is ronduit slecht. Daar moeten we iets mee.” Dus heb ik het Fondsenwerving.blog Expert Panel gevraagd hoe zij dat aanpakken: Wat is momenteel jullie aanpak om nieuwe online geworven giftgevers op de lange termijn te behouden?
Meer lezenJongere donateurs zijn slechtere donateurs dan oudere donateurs. Jongere mensen hebben minder geld en zijn minder standvast in hun overtuigingen ten aanzien van een betere wereld. Dit is een universeel verschijnsel. Over de hele wereld zijn jongere donateurs slechtere donateurs. Dat is geen mening, dat is een feit. Kijk maar eens naar je eigen cijfers. Nieuw geworven donateurs in lagere leeftijdsklassen stromen altijd weer sneller uit. Ze hebben een beduidend lager retentiepercentage dan de oudere leeftijdsgroepen. Ik zal jullie uitleggen waarom we dat scherp in de gaten moeten houden.
Meer lezenOp dit moment staat de teller van online geworven structurele donateurs in 2023 bij Het Vergeten Kind op ruim 2.500 (and counting..!). Nu al bijna een verdubbeling van het totaal van 2022 en zelfs meer dan 200% t.o.v. 2021. In dit blog neem ik jullie mee in de succesfactoren van de groei van online fondsenwerving bij Het Vergeten Kind. In gesprek met Marnix Lok (Hoofd Fondsenwerving) en Stefan de Groot (Online Fondsenwerver).
Meer lezenThe A-Team is echt jeugdsentiment voor mij. Als klein jongetje heb ik bijna alle afleveringen van de originele serie (bijna 100) gekeken en ben ik met mijn vader en broer naar het circuit van Zandvoort gegaan. Daar heb ik ze in het echt gezien, terwijl ze aankwamen vliegen in een helikopter en vervolgens in hun zwarte busje rondjes reden over het circuit. Maar wat is de link tussen de onvergetelijke quote van Hannibal Smith en het maken van succesvolle customer journeys?
Meer lezenOp het IFC heb ik de masterclass gevolgd van Helena Sharpstone en Jhumar Johnson met de titel “Leadership essentials and building inclusive, resilient teams”. Theorie en praktijk werden deze middag prachtig bij elkaar bracht. Het was wederom een bevestiging dat het resultaat in fondsenwerving volledig afhankelijk is van de geweldige mensen die in onze organisaties werken. Van hoe goed die mensen zijn in hun vak, hoe die mensen samenwerken en hoe ze worden samengebracht door de juiste sturing en kaders.
Meer lezenIn ons vak spelen straat- en deurwervers een cruciale rol bij het verbinden van gepassioneerde donateurs met de doelen waar ze voor geven. Even geleden vertelde ik jullie over wat de redenen zijn waarom wervers werven . Maar wat onderscheidt een goede F2F-fondsenwerver van de rest? Als het goed is weten jullie wat een goed bureau maakt. Maar waar zouden deze bureaus op moeten sturen en trainen? Het is belangrijk van deze eigenschappen op de hoogte te zijn.
Meer lezen“Ik realiseer me nu waarom ik te weinig naar buiten ga, te weinig donateurs zie. Ook mijn collega’s zitten meer achter hun laptop dan achter een kop koffie in gesprek met prospects, donateurs, echte mensen.“ Eén van de reacties die Chris Carnie en ik kregen op het IFC. We mochten een masterclass geven over de rol van ‘jou’ als relatiemanager in het succes of falen van major donor fondsenwerving.
Meer lezenIk ben een groot fan van quotes. Niet voor de vluchtige glimlach, maar voor het samengevatte inzicht. Quotes zijn in feite de samenvatting van de samenvatting van de samenvatting. Hoe langer je over een goede quote nadenkt, hoe meer je ontdekt waarom dit de kern is. En in dat denkproces leer je meer dan je denkt! Harvey McKinnon heeft 1.000+ quotes verzameld ter inspiratie voor “de gezonde non-profit”.
Meer lezenEr zijn genoeg organisaties die al decennia aan fondsenwerving doen. Toch hoor ik geregeld dat dergelijke organisaties volgend jaar pas met een specifiek onderdeel in hun fondsenwervingprogramma beginnen. Hoe kan dat nou?! Wisseling van de wacht is de grote boosdoener. Het gebrek aan continuïteit van kennis zorgt voor een enorme inefficiency binnen goededoelenland.
Meer lezenDe fondsenwervers in je team zijn goud waard. Het beste fondsenwerving team levert de beste resultaten op. Elk team moet eigenlijk een aantal supersterren hebben. Dat zijn niet zomaar goede fondsenwervers. Supersterren zijn veel zeldzamer. Dat zijn fantastische fondsenwervers! Die kunnen het team naar grotere hoogte brengen en je resultaten een flinke boost geven. De supersterren in jouw team kan je herkennen aan de volgende 20 eigenschappen.
Meer lezenWij fondsenwervers zijn er goed in: strategieën maken. We vergaderen wat af om tot de beste strategie te komen. De strategie stippelt namelijk de beste route uit naar het behalen van onze doelstellingen. Gelukkig hebben we tegenwoordig een heleboel strategen in dienst. Dus aan strategieën geen tekort! Maar wat gebeurt er met al die mooie strategieën?!
Meer lezen