Dit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze zeventiende aflevering vertelt Merel Vierling over haar rol als Hoofd Fondsenwerving bij Greenpeace Nederland.
Meer lezenDe beste fondsenwervers blijven leren. Ze lezen, luisteren en discusieren. De beste fondsenwervers wereldwijd zijn allemaal minimaal één keer in hun leven naar het IFC geweest. Het International Fundraising Congress is dit jaar van 17 tot 20 oktober in Noordwijkerhout. Als Nederlandse fondsenwerver kan je dus niet anders om hier ook naar toe te gaan! (En ik mag je een flinke korting geven op jouw entreebewijs.)
Meer lezenNog even terugkomen op het onderwerp #jaarplan. Veel te doen en weinig tijd. Investeringen zijn gelimiteerd en dus moet je keuzes maken. Vaak wordt de keuze gemaakt om alles een beetje te doen. Met als gevolg dat je nergens grote stappen maakt. Maar niet dit jaar! Dit jaar ga je het anders doen. Dit jaar ga je kiezen om dingen niet te doen. Dit jaar ga je het als volgt doen…
Meer lezenNog vier maanden te gaan tot Oud & Nieuw. Voor veel goede doelen is de periode aangebroken van jaarplannen maken. Er zijn tal van redenen om jaarplannen op de juiste manier aan te pakken. Ik ben er heilig van overtuigd dat hoe transparanter je bent over het vroegere resultaat en de redenen achter je nieuwe plannen je een veel betere voedingsbodem hebt voor toekomstige plannen. Maar valkuilen zijn er altijd.
Meer lezenHet gaat heel snel. De zomervakantie staat alweer voor de deur! Een mooie tijd om bij te lezen wat je hebt gemist. Dit zijn de 27 blogs die tot nu toe zijn gepubliceerd (tot nu toe). Lees ze allemaal, deel ze met je collega’s, maak ze onderdeel van je inwerkprogramma voor nieuwe fondsenwervers, gebruik ze als discussiestarters bij strategiesessies, teammeetings of heidagen! Fijne zomer!
Meer lezenMeneer en mevrouw wonen in een modern huis aan de rand van een natuurgebied. Het huis is ontworpen door een architect en bij binnenkomst kijk je vanuit de lange hal zo de weilanden in. Meneer vertelt: “We hebben dit huis laten bouwen nadat we ons bedrijf verkochten. Ik wilde dichterbij de natuur wonen, want na de verkoop is het harde werken voorbij. Ik ben nu elke dag buiten en fiets en wandel graag in de natuur. Door de verkoop is er een groot vermogen ontstaan.”
Meer lezenAls je sommigen moet geloven kan je er alles mee. In werkelijkheid kan dat natuurlijk niet. Ik heb het over ChatGPT. Maar ChatGPT geeft wel weer nieuwe mogelijkheden. Ook voor fondsenwervers. Om je een indruk te geven wat het kan, introduceer ik vandaag de blogbot. Stel de bot een vraag over fondsenwerving en de bot gaat op zoek naar het antwoord op fondsenwerving.blog.
Meer lezen“Ik zou nooit aan een fondsenwerver vertellen hoe ik mijn testament vorm wil geven.” “Ik zou het prima vinden om door een telemarketeer gebeld te worden die mij een nalatenschap brochure belooft.” “Ik zou niet naar een event over nalaten gaan.” Enkele uitspraken van fondsenwervers die ik door de jaren heen hoorde, en waarop ik meestal antwoord: “Maar jij bent niet je eigen doelgroep”. Wie is de nalatendoelgroep van jouw goede doel dan wel? Wie schrijven we aan als we mensen willen inspireren om na te laten aan onze organisatie?
Meer lezenDe goededoelensector ligt altijd onder een vergrootglas. Wee je gebeente als je een euro te veel uitgeeft! Die voorzichtigheid heeft geleid tot zuinigheid. En zuinigheid kan je fondsenwerving om zeep helpen. Het gaat er niet om zo min mogelijk uit te geven. Het gaat om niet meer uitgeven dan nodig is. Want als het nodig is, kan je het uitleggen. En sommige uitgaven zijn hoogst noodzakelijk. Ook als het niet direct geld oplevert, of als de ROI niet direct op het gewenste niveau is. Dit is een oproep om wat meer risico te nemen om te innoveren.
Meer lezenDit portret is onderdeel van een serie over fondsenwerving leiders ter inspiratie voor een nieuwe generatie managers in fondsenwerving. In deze zeventiende aflevering vertelt Mayke Smit over haar rol als Manager Communicatie & Fondsenwerving bij Liliane Fonds.
Meer lezenData-gedreven fondsenwerving wordt steeds professioneler aangepakt. Meerjarenbegrotingen, winstgevendheid-analyses en monitoring van jaarplannen zijn allemaal cruciale processen in een succesvol fondsenwervingprogramma. Inmiddels werken een aantal goede doelen met de nieuwe planningtool Forward. Ik vertel jullie uiteraard dat Forward een must have is voor elke fondsenwerver. Daarom laat ik ook graag de fondsenwervers aan het woord die ermee werken. Het fondsenwerving team van Leprastichting deelt haar ervaringen.
Meer lezen‘De hoofdstad van Normandië?’ Mijn dochter kijkt me vragend aan. Ik maak een roeibeweging en ze weet ‘m: ‘Rouen!’ We bouwen ezelsbruggetjes door heel Frankrijk. Van leeuwen uit Lyon die mosterd halen in Dijon en gezellig Metz Nancy winkelen in Strasbourg. Ze haat topografie, maar met verhalen erbij gaat ze als een speer. Jouw fondsenwerving gaat ook als een speer, als je de juiste verhalen vertelt.
Meer lezenVorige week mocht ik voor het tweede jaar op rij een geweldig informatieve bijeenkomst modereren: de jaarlijkse cijfersessie van branchevereniging DDMA. Inmiddels een begrip in goededoelenland. Alle aanwezige goede doelen hadden van te voren hun cijfers aangeleverd. Wat is het toch fijn dat we in onze sector zo open zijn en veel met elkaar delen! Namen en cijfers kan ik uiteraard niet weggeven hier, maar ik kan wel 10 tipjes van de sluier oplichten.
Meer lezenFondsenwerving is een vak dat je moet beoefenen om het te leren. Je moet vlieguren maken. Het zelf in de praktijk ervaren is de allerbeste leerschool. Zelf het proces ontrafelen en begrijpen hoe alles werkt. Zelf het beste verhaal naar voren halen. Zelf de berekeningen maken. Om vervolgens zelf de juiste acties te ondernemen om donateurs te werven en inkomsten te laten groeien. Echter, door steeds verdergaande automatisering zie ik veel fondsenwervers stappen overslaan in hun leercurve. Fondsenwervers worden lui.
Meer lezenOnlangs werd ik gebeld door een goed doel waarvan ik al langere tijd structureel donateur ben. De werver was een piepjonge vrouw. Telefonische fondsenwerving is een vak van levenservaring, toch was het een alleraardigst gesprek. Ze stelde me vragen, was oprecht geïnteresseerd, durfde stil te zijn en reageerde op wat ik zei.
Meer lezenNa 46 jaar verdwijnt op 1 juni de acceptgiro als betaalmiddel. Ooit werden er 300 miljoen acceptgiro’s per jaar verwerkt, maar tegenwoordig zijn dat er slechts 3 miljoen. En dus reden om ze uit de roulatie te halen. Goede doelen maken zich er al jaren druk om en zijn er nu dan ook echt heel druk mee. Die datum komt namelijk wel heel dichtbij. Rob Storm, Loyalty Marketeer bij Oxfam Novib, deelt zijn ervaringen over sectorbreed samenwerken en de eerste testresultaten!
Meer lezenLeadwerving is essentieel voor het online werven van structurele donateurs. Je hebt bij online fondsenwerving vaak wat meer stappen (contactmomenten) nodig om over te gaan naar de conversie fase. Een succesvolle leadwerving campagne is aansprekend, heeft een toegevoegde waarde voor de doelgroep en zorgt voor het juiste resultaat: leads, maar vooral (structurele) donateurs. In dit blog deel ik 7 tips voor meer leads en (structurele) donateurs.
Meer lezenDe introductie van de machtiging in de jaren ‘90 als betalingswijze voor donaties heeft het fondsenwervinglandschap voorgoed veranderd. De voordelen van de machtiging ten opzichte van de losse gift waren heel duidelijk. Hogere retentie en jaarwaarde (en daardoor een hogere LTV) in combinatie met de voorspelbaarheid van inkomsten voor de organisatie maakte de machtiging de onbetwiste nummer één. Die voordelen zijn niet gewijzigd sindsdien. Maar het landschap is wel weer aan het veranderen. Door online ontwikkelingen maakt de giftgever weer een opmars!
Meer lezenDe data-gedreven fondsenwervers onder jullie zijn er als het goed is van overtuigd dat structurele donateurs op de lange termijn waardevoller zijn dan losse giftgevers. Wat zijn de belangrijkste elementen van een succesvol fondsenwervingprogramma voor structurele donateurs? Voor een internationale NGO waarvoor ik heb gewerkt, gebruikten we onderstaand lijstje van tien aandachtspunten. Wellicht een heleboel open deuren, maar wel vreselijk belangrijke deuren om van tijd tot tijd in te trappen.
Meer lezenEr zijn een heleboel zaken die op orde moeten zijn om succesvol te zijn in fondsenwerving. Je hebt zaken aan ‘de voorkant’ zoals een indrukwekkend verhaal en de juiste propositie die je via allerlei kanalen op afgestemde momenten communiceert met (potentiële) donateurs. Maar je hebt ook tal van zaken aan ‘de achterkant’ die op orde moeten zijn. Noem ze gerust randvoorwaarden voor succes, of zoals ik het graag noem: hygiënefactoren in fondsenwerving.
Meer lezen