Een fondsenwerving strategie is niks zonder...

Wij fondsenwervers zijn er goed in: strategieën maken. We vergaderen wat af om tot de beste strategie te komen. De strategie stippelt namelijk de beste route uit naar het behalen van onze doelstellingen. Gelukkig hebben we tegenwoordig een heleboel strategen in dienst. Dus aan strategieën geen tekort! Maar wat gebeurt er met al die mooie strategieën?!

Een strategie laat zien hoe je te werk gaat. Jouw jaarplan laat zien wat je allemaal gaat doen. Het succes van jouw strategie zit in de uitvoering van je jaarplan. En omdat strategieën van verschillende goede doelen grotendeels hetzelfde zijn zit het verschil in resultaat in de executie.

De succesvolle uitvoering van jaarplannen is een combinatie van die geweldige fondsenwervers in je team en de inhoudelijke aansturing en leiderschap van die inspirerende leidinggevenden.

Een fondsenwerving strategie is niks zonder de juiste mensen aan boord. Ze moeten simpelweg (heel) goed zijn in hun werk. De juiste fondsenwerving strategie is ook niks zonder de juiste manager. Meestal zijn de strategieën en plannen dan ook niet best trouwens. Vaak te herkennen aan een te laag ambitieniveau. En zo zijn er nog wel meer zaken die een grote invloed hebben op het welslagen van jouw zorgvuldig geformuleerde strategie.

Een fondsenwerving strategie is niks zonder…

  • … voldoende investeringen. Niks is zo frusterend om grootse plannen te hebben, maar niet de resources om ze goed uit te voeren. Dan heb ik het over zowel geld als mensen.

  • … aandacht voor training en opleiding. Genoeg mensen is de eerste stap, maar die mensen moeten ook kwaliteit meenemen. Verdere ontwikkeling is altijd nodig.

  • … goed functionerende systemen en tooling. Data-gedreven fondsenwerving is essentieel voor succes en kan niet zonder het juiste ICT landschap.

  • … de juiste fondsenwerving cultuur. Ook in fondsenwerving eet cultuur strategie voor ontbijt. Anders is het een onmogelijke opdracht vanaf de start.

  • … goed lopende processen. Denk aan datauitwisseling, jaarplanning, kwartaalmonitoring, etc. Fondsenwerving is geen rocket science, maar wel vrij ingewikkeld om goed te organiseren. Deze processen helpen daarbij!

  • … de juiste structuur. Welke verantwoordelijkheden zitten waar in de structuur in de organisatie en met welke primaire opdracht? Heb je de online fondsenwerving opdracht grotendeels buiten de fondsenwerving afdeling belegd? Wees dan extra alert!

  • … duidelijk en inspirerend leiderschap met kennis van zaken. Zowel naar boven als naar beneden toe speelt deze persoon een belangrijke rol. Geweldige leiders halen geweldig resultaat. Punt.

In het kader van dat JIJ de reden bent voor jouw fondsenwerving resultaat, is het goed om te realiseren dat alle bovengenoemde randvoorwaarden te beïnvloeden zijn. Soms ligt het besluit elders, maar het ligt zeker niet volledig buiten jouw invloedssfeer. Je moet er zelfs heel hard voor werken, want jouw fondsenwerving succes hangt ervan af!

Deze randvoorwaarden zijn net zo belangrijk als jouw keuze om te richten op kwalitatieve acquisitie of loyaliteit. Zonder bovenstaande zaken gaat er namelijk helemaal niks gebeuren. Dan kan je trots door de gangen lopen met een geweldige strategie, maar als de randvoorwaarden niet op orde zijn dan blijft het resultaat uit.