Supersterren: hoeveel fantastische fondsenwervers heb jij?

De fondsenwervers in je team zijn goud waard. Het beste fondsenwerving team levert de beste resultaten op. Elk team moet eigenlijk een aantal supersterren hebben. Dat zijn niet zomaar goede fondsenwervers. Supersterren zijn veel zeldzamer. Dat zijn fantastische fondsenwervers! Die kunnen het team naar grotere hoogte brengen en je resultaten een flinke boost geven. De supersterren in jouw team kan je herkennen aan de volgende 20 eigenschappen.

  1. Ze zijn heel gretig om te leren. Nieuwsgierigheid zit in hun aard.

  2. Ze willen heel graag het fondsenwervingprogramma verder ontwikkelen. Ze zien wat er nu nog niet klopt en kunnen dat feilloos benoemen.

  3. Ze zijn pro-actief in het verzamelen van inzichten en zijn bijna altijd sparringspartner in elke voorbereidende fase van nieuwe projecten.

  4. Ze ruiken kansen van ver en kunnen ze goed op waarde schatten. Niet alles wat glinstert is namelijk waardevol om te achtervolgen.

  5. Ze weten het vaak beter. Niet negatief bedoeld. Ze hebben gewoon meer kennis dan de gemiddelde fondsenwerver. En zelfs meer kennis dan die goede fondsenwerver.

  6. Ze denken in mogelijkheden en oplossingen. Bij uitdagingen zijn ze creatief in hun oplossingen, ook vaak gestoeld op bovengemiddelde ervaring.

  7. Ze bemoeien zich overal mee. Ook positief bedoeld. Want ze hebben het beste voor met het eindresultaat. Bovendien worden ze ook vaak gevraagd om zich er tegenaan te bemoeien.

  8. Ze nemen een goed onderbouwd gecalculeerd risico. Vernieuwing neemt risico met zich mee, maar het is ook geen kop of munt. De inschatting is realistisch. Gaat het dan altijd goed. Nee, dat ook niet, maar dat was ruim van te voren al bekend.

  9. Ze gaan net een stapje verder om meer te leren dan de rest.

  10. Ze sturen aan op vernieuwing. Ze begrijpen heel goed dat het bestaansrecht van de organisatie en de kans op het slagen van de missie afhankelijk is van voortdurende evolutie.

  11. Ze snappen donateur-gerichte fondsenwerving volledig. Daar waar waarde voor en waarde van de donateur bij elkaar komt. Relationele duurzame lange termijn fondsenwerving zoals het hoort.

  12. Ze beoefenen data-gedreven fondsenwerving. De business case achter elk activiteit wordt ontrafeld.

  13. Ze nemen graag hun collega’s mee in alles wat ze doen.

  14. Ze zorgen voor een hele goede werksfeer, waardoor je een veel hechter team krijgt.

  15. Ze nemen heel veel hooi op hun vork, vragen vaak om meer werk en klagen nauwelijks over drukte, omdat ze goed weten te prioriteren.

  16. Ze realiseren zich dat het verhaal altijd goed moet zijn in welke uiting dan ook. Storytelling als kunstvorm wat mensen raakt en activeert.

  17. Ze verbeteren het fondsenwerving imago binnen de organisatie.

  18. Ze baseren hun keuzes op best practice ervaringen. Hoe meer ervaring ze hebben hoe beter ze worden.

  19. Ze behalen telkens weer geweldige resultaten. Fantastische fondsenwervers halen heel veel geld op.

  20. Tot slot, het zijn hele serieuze kandidaten om als volgende Hoofd Fondsenwerving aan de slag te gaan…

Met een aantal van deze eigenschappen ben je er nog niet. Met de helft van deze eigenschappen ben je een goede fondsenwerver. Een fantastische fondsenwerver moet ze eigenlijk allemaal afvinken.

En? Hoeveel supersterren heb jij in de fondsenwerving team?