The Fundraising Summer School is terug!

The Fundraising Summer School is terug. Een geweldig, klein opgezet, twee-daags fondsenwerving congres. Heb je nog geen bestemming voor je trainingsbudget? Dan zou ik The Fundraising Summer School, dit jaar op 14 en 15 mei in Dublin, zeker overwegen. Als je in januari de ‘Early Bird’ boekt mag ik je bovendien een extra 10% korting geven. De laatste keer dat dit congres werd georganiseerd was in 2018. Toen was er een Nederlandse delegatie van 20 fondsenwervers sterk. Dus: leerzaam en leuk!

De organisatie is dit jaar in handen van Ask Direct en Charities Institute Ireland. De drijvende kracht achter The Fundraising Summer School is de Managing Director van Ask Direct, en zeer ervaren fondsenwerver, Damian O’Broin. Hij legt hieronder heel mooi uit hoe ze bij het thema van dit jaar zijn gekomen.


“Je weet nu dingen - In dit stadium heb ik geld ingezameld tijdens recessies, crises op het gebied van de kosten van levensonderhoud, oorlogen, natuurrampen en een wereldwijde pandemie. Ik heb talloze campagnes gevoerd voor talloze verschillende goede doelen via meerdere kanalen. Ik heb een goed idee van wat zal werken en wat niet. Ik ken de trucjes. Ik heb de tests gedaan. Ik heb de boeken en de casestudies gelezen. Deze kennis is belangrijk, en in een sector waar veel praktijkmensen weinig of geen formele fondsenwervingstraining of kwalificaties hebben, is dit vooral het geval. We hebben de verantwoordelijkheid om onze kennis door te geven, om de vaardigheden, het begrip en de wijsheid van de sector als geheel op te bouwen.

Maar je weet niet alles - Het nadeel van ervaring is dat het je kan afsluiten voor nieuwe ontdekkingen. Voor degenen onder ons die er altijd al zijn geweest, kan het maar al te gemakkelijk zijn om nieuwe ideeën en de mensen die ze verdedigen, af te wijzen. Het is belangrijk dat we ervoor waken dat onze ervaring verhardt in “Dit is wat werkt” of “Dat zal nooit werken”. Ik ben oud genoeg om veel dingen op het gebied van fondsenwerving te hebben getest. Ik ben ook oud genoeg om de testresultaten in de loop van de tijd te hebben zien veranderen, of zelfs omdraaien. We moeten openstaan ​​voor verandering, hoe grijs, oud en ervaren we ook zijn.

Het is niet genoeg om te weten wat werkt, je moet weten waarom het werkt - Laten we een voorbeeld nemen uit direct mail. Iedereen weet dat als alles gelijk blijft, lange brieven (over het algemeen) beter werken dan korte brieven. Dit is gedurende tientallen jaren van direct marketing in veel verschillende sectoren en landen op de proef gesteld. Hopelijk zeg ik hier het voor de hand liggende, maar lange letters werken niet beter omdat het lange brieven zijn. Lange brieven werken beter omdat ze ingaan op specifieke donorbehoeften en specifieke functies vervullen.

Bijvoorbeeld: Hiermee kunt u eventuele zorgen of vragen die bij de donor opkomen tijdens het lezen ervan, bespreken en behandelen. Ze geven u voldoende ruimte om belangrijke overtuigende inhoud op te nemen, zoals het erkennen van eerdere steun, het uiten van dankbaarheid, het benadrukken van elementen van de identiteit van de donor, het herhalen en versterken van de behoefte, en het aantonen van het verschil dat de donor kan maken. Ze maken het mogelijk om grotere lettertypen te gebruiken, zodat oudere donateurs het gemakkelijker kunnen lezen. En ze brengen een gevoel van belangrijkheid en gewicht over op de donor.

Het zijn deze dingen, en niet zozeer het feit dat het simpelweg ‘lang’ is, dat het succesvol maakt.

Door het waarom in gedachten te houden, terwijl technologie, kosten, gewoonten en context veranderen, kunnen we onze wijsheid aanpassen aan de uitdagingen die voor ons liggen.

Behoud je oude wijsheid, terwijl je openstaat voor nieuwe ideeën - Er schuilt een enorm potentieel in het samenbrengen van de wijsheid en de lessen uit decennia van succesvolle professionele fondsenwerving met de energie, gedrevenheid, radicalisme en nieuwe ideeën van degenen die niet zijn belast door onze beproevingen en mislukkingen.

Daarom is het thema van The Fundraising Summer School in 2024:

Hoe brengen we frisse ideeën voor de toekomst en oude wijsheid uit het verleden samen om de fondsenwervende uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan.

Gedurende twee dagen in Dublin in mei volgend jaar zullen we dit bespreken en debatteren, en hopelijk honderden fondsenwervers inspireren met de ideeën, voorbeelden, lessen en wijsheid om meer fondsen te werven voor de geweldige doelen die zij vertegenwoordigen. Hopelijk zie ik je daar.”


Overweeg je te gaan? Laat het me weten via dit formuliertje en dan stuur ik je alvast de code voor 10% extra korting op de Early Bird tickets.

Met die code kan je dan zelf op de website van The Summer School jouw Early Bird ticket bemachtigen. Maar dan moet je wel in januari boeken! En uiteraard opschieten, omdat ze ook kunnen uitverkopen. Meer dan de helft van de 75 Early Bird tickets zijn al verdwenen fluisterde iemand mij in…

De laatste keer hadden we als Nederlandse delegatie een ontzettend leerzame en leuke tijd met elkaar. Een aanrader dus. Heb je vragen? Let me know!

Ik heb mijn ticket al gekocht.