Het beste fondsenwerving team bouwen doe je zo

Op het IFC heb ik de masterclass gevolgd van Helena Sharpstone en Jhumar Johnson met de titel “Leadership essentials and building inclusive, resilient teams”. Theorie en praktijk werden deze middag prachtig bij elkaar bracht. Het was wederom een bevestiging dat het resultaat in fondsenwerving volledig afhankelijk is van de geweldige mensen die in onze organisaties werken. Van hoe goed die mensen zijn in hun vak, hoe die mensen samenwerken en hoe ze worden samengebracht door de juiste sturing en kaders.

Ik zeg het wel vaker: het Hoofd Fondsenwerving is een van de belangrijkste ingrediënten voor succesvolle fondsenwerving. Misschien wel het belangrijkste ingrediënt. Het Hoofd bouwt bruggen naar boven en beneden, neemt de juiste mensen aan, zet een ambitieuze koers uit, brengt de rest van de organisatie in gereedheid om succesvol te zijn, en… bouwt het beste fondsenwerving team. Een team bestaat uit verschillende individuen die gezamenlijk aan een doel werken. De combinatie van al die fondsenwervers moet in de vorm van een team leiden tot een beter resultaat dan wanneer je ze afzonderlijk bij elkaar zou optellen. Oftewel, het geheel is meer dan de som van de delen.

Tijdens de masterclass introduceerden Helena en Jhumar het boek van Patrick Lencioni: ‘The Five Dysfunctions of a Team’. Daarin komt naar voren dan vertrouwen de absolute basis is van elk goed functionerend team. Door gebrek aan vertrouwen kan heel veel verkeerd gaan. Leden van teams met een gebrek aan vertrouwen verbergen hun zwakheden en fouten voor elkaar. Aarzelen om hulp te vragen of constructieve feedback te geven. En aarzelen om hulp te bieden buiten hun eigen verantwoordelijkheid. Trekken voorbarige conclusies over de bedoelingen van anderen zonder te proberen deze te verduidelijken. Herkennen en benutten elkaars vaardigheden en ervaringen niet. Koesteren wrok, vrezen vergaderingen en vinden redenen om geen tijd samen door te brengen.

Maar andersom is ook waar. Leden van teams met veel vertrouwen in elkaar geven zwakheden en fouten toe. Vragen om hulp. Accepteren vragen en input over hun verantwoordelijkheid. Geven elkaar het voordeel van de twijfel voordat je tot een negatieve conclusie komt. Nemen risico's bij het bieden van feedback en hulp. Waarderen en maken gebruik van elkaars vaardigheden en ervaringen. Richten hun tijd en energie op belangrijke kwesties, niet op de politiek. Bieden (en accepteren) zonder aarzeling excuses aan, kijken uit naar vergaderingen en andere mogelijkheden om als groep te werken.

Als we het over fondsenwerving hebben dan gaat het vaak over responspercentages, inkomsten, retentie, data-gedreven en donateurgerichte fondsenwerving. Maar aandacht voor de dynamiek in jouw fondsenwerving team is net zo belangrijk en in veel gevallen, een absolute voorwaarde om überhaupt resultaat te boeken. Dat kan alleen in een omgeving waarin mensen zich veilig voelen. “Psychologische veiligheid [in een werkomgeving] betekent dat je je veilig voelt om interpersoonlijke risico's te nemen, je mening te uiten, het openlijk oneens te zijn, zorgen naar boven te halen zonder angst voor negatieve gevolgen of druk om slecht nieuws te verhullen”. (bron)

Dat klinkt prachtig, maar hoe creëer je die veilige omgeving als Hoofd Fondsenwerving? In theorie is dat ook weer niet heel ingewikkeld. Behandel anderen zoals ze behandeld willen worden. Verwelkom nieuwsgierigheid, want vragen stellen is heel gezond! Bevorder gezonde conflicten, een goede discussie doet namelijk wonderen. Geef iedereen een stem, want elke stem doet er toe. Positioneer falen als een reële mogelijkheid, bied altijd het voordeel van de twijfel en plaats jezelf in de schoenen van iemand anders.

Hoeveel aandacht heb jij voor jouw geweldige fondsenwerving team?

Veel dank aan Helena en Jhumar voor een geweldige masterclass!