Paniek! Jouw Hoofd Fondsenwerving gaat weg...

Niet het leukste onderwerp, maar er gaan nogal wat wisselingen van de wacht plaatsvinden. Het Fondsenwerving.blog Expert Panel bestaat uit bijna 50 leden. In een recent onderzoekje vroeg ik hoe lang zij hun huidige functie van Manager/Hoofd Fondsenwerving bij hun huidige werkgever nog gaan vervullen. Iets meer dan 40 leden gaven een antwoord. Niet schrikken…

Zo’n 13% is van plan komend jaar weg te gaan. En 26% is van plan over twee jaar te vertrekken. Maar liefst 42% gaat over 3-4 jaar weg. In totaal betekent dat zo’n 81% van de deelnemers op de middellange termijn op zoek gaan naar een ander professioneel avontuur! Ik schrok er een beetje van.

Het is de eerste keer dat ik dit deze vraag aan het panel heb gesteld. Bovendien ontbreekt verdere context: misschien zijn de mensen die de komende jaren weggaan al meer dan 10 jaar in dienst van hun betreffende werkgever. Is het toeval? Is het natuurlijk verloop? Op basis van deze antwoorden kan ik niet zeggen of er iets raars aan de hand is. Maar ik denk wel dat we ons echt zorgen moeten maken…

 
 

Jouw inkomsten uit fondsenwerving zijn sterk afhankelijk van de fondsenwervers in het team, inclusief de Hoofd / Manager Fondsenwerving.

Het Hoofd Fondsenwerving is wat mij betreft het belangrijkste ingrediënt voor succes in fondsenwerving. Als je weet hoe complex fondsenwerving management is, dan weet je ook hoeveel invloed het Hoofd Fondsenwerving heeft. Deze functie legt een visie neer binnen de organisatie, formuleert strategie, faciliteert het team om tot grote hoogte te stijgen, signaleert relevante trends, investeert in de juiste ontwikkelingen, neemt de juiste mensen aan, zorgt voor de juiste cultuur, en ga zo maar door. Het Hoofd Fondsenwerving is dagelijks op verschillende borden aan het schaken. Continu vooruit aan het kijken. Balanceert tussen de druk van boven en vragen van onder.

We zouden er dus alles aan moeten doen om de beste mensen voor deze functie te vinden en behouden!

Hoe weet je of een Hoofd Fondsenwerving goed is? Dit zijn de 10 kenmerken van het beste Hoofd Fondsenwerving.

En hoe gaan we bovengenoemde percentages naar beneden krijgen? Fondsenwervers zijn ook maar gewoon mensen. Dus net als bij andere functies gaat het om genoeg uitdaging, waardering en beloning, interne samenwerking en enig respect voor het vakgebied waarin we ons begeven. En zoals je begrijpt zijn, kunnen we lang niet in elke organisatie alle onderdelen heel gemakkelijk afvinken.

Ik hoop dat organisaties realiseren dat een geweldige Hoofd Fondsenwerving nog veel meer waard is dan ze zich kunnen voorstellen.